Președintele Județului Vaslui a fost reținut pentru luare de mită. Legătura cazului cu R. Moldova

Vineri seara, 22 septembrie, presa din România a transmis, cu titlul de senzațional, vestea că președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost reținut în flagrant de o echipă DNA Iași, având asupra lui bani luați mită în sumă de 1 milion 250 de mii de RON (peste 250000 de euro). Reținerea s-a produs în urma denunțului unui om de afacere vasluian, de la care Buzatu a pretins 10% din suma unui contract de construcție a drumurilor finanțat din bugetul județului. Ofițerii DNA au profitat de colaborarea omului de afaceri și au organizat flagrantul ca la carte, asigurându-se cu probe sută la sută aranjate, inclusiv, banii, geanta în care banii au fost dați-luați, plus întreaga „procedură” de dare-luare a banilor filmată de autoritatea de urmărire penală. Mai flagrant nici că se putea face captura.

Instantaneu, în clipa următoare după difuzarea veștii senzaționale, presa a prins a scoate pe ecrane veniturile șefului Consiliului Județean și averile lui, care în declarațiile făcute publice de însuși funcționarul, se rezumă la zeci de terenuri, mai multe case de locuit înscrise pe numele lui, a fostei soții și a feciorului, care, la moment, era secretar de stat în Cancelaria Guvernului României. Numai din salariul de președinte al CJ și cele două pensii speciale pe care le primește, Buzatu încasează lunar o sumă de peste 6500 de euro, dar presiunea făcută asupra afaceristului care l-a denunțat apare în înregistrările incluse în referatul de învinuire al DNA atât de persistentă, încât s-ar putea crede că are nevoie de banii respectivi pentru a nu muri de foame.

Dumitru Buzatu se află la al treilea mandat de președinte al Consiliului Județean Vaslui, anterior consumând alte trei mandate în Parlamentul României – toate șase avute din poziția de membru al PSD și președinte al organizației județene a acestui partid aflat azi la putere în coaliție cu PNL. Era considerat drept unul dintre cei mai influenți reprezentanți ai cohortei de lideri locali ai PSD, numiți în România, baroni locali. Subsemnatul a participat la două campanii electorale parlamentare – în 2016 și 2020 – în județul Vaslui și personalitatea lui Buzatu era declinată de presă și de opoziție, dar și de oameni de rând, drept una dintre cele mai contradictorii, eticheta de om corupt fiindu-i una ca și cum indispensabilă. La toate atacurile și insinuările, Buzatu nu răspundea decât cu un zâmbet șiret, superior. Se simțea puternic și intangibil. Această siguranță, el și unii colegi de-ai lui din alte județe, au căpătat-o mai ales după debarcarea, în complicitate cu președintele Iohannis, a Laurei Codruța Kovesi de la șefia Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Și mai întăriți pe poziții s-au simțit aceștia când Kovesi a fost expulzată în Europa, adevărat că la un post de procuror mai superior, dar și mult mai îndepărtat de aria de acțiune nemijlocită a baronilor. Câțiva ani după asta, DNA parcă murise, atât de inactivă pe palierele superioare ale politicii românești devenise. Putem crede că a fost o manevră de tactică, lăsându-i pe mulți să creadă că vremurile de aur ale corupției s-au întors și astfel să-și piardă vigilența.

Reținerea în flagrant a lui Buzatu ne duce la acest gând. Oricum, am văzut, DNA nu a murit, iar speranța că marile scheme lăsate o vreme să se umfle și să-și arate lucrarea vor fi trase pe dreapta și luate la întrebări, mai trăiește. Una din ele o putem arăta DNA-ului chiar aici și acum. Protagonistul ei este nimeni altul decât actualul prim-ministru al României și președinte al PSD, dl Marcel Ciolacu. În prima jumătate a acestui an, dl Ciolacu a mers ca buldozerul peste toate opiniile contrare ale presei și societății civile din România și Republica Moldova ca să o monteze pe dna Monica Babuc – una dintre cele mai apropiate colaboratoare și tovarășe de partid a tâlharului fugar Plahotniuc – în funcția diplomatică de director a Institutului Cultural Român la Chișinău. Nu a contat nimic: nici zecile de dovezi atestate ale acestei colaborări, nici trecutul criminal al partidului care a capturat Republica Moldova și a dat Președinția ei pe mâna agentului Moscovei, Dodon, nici faptul că numirea dnei Babuc se constituie într-o sfidare flagrantă a măsurilor anticorupție instituite de SUA în această speță și într-un afront direct adus guvernării pro-europene a Maiei Sandu.

Grija dlui Ciolacu nu s-a mărginit la numirea dnei Babuc într-o funcție-umbrelă a statului român. El a manifestat o grijă multidimensională în ceea ce privește punerea la adăpost a întregului partid al lui Plahotniuc. A venit la Chișinău în misiune specială fiind președinte al Camerei Deputaților și a organizat o serie de acțiuni de spălare a imaginii ingratului partid al lui Plahotniuc, reciclându-l ideologic în unionism și redenumindu-l mai pe europenește. În aceeași misiune a deschis la Chișinău o filială a propriului partid, în fruntea căreia l-a pus pe Iurie Ciocan, un alt colaborator de marcă și apropiat al lui Plahotniuc. De curând, consilier al prim-ministrului Ciolacu a devenit dl Victor Ponta, fost prim-ministru al României care, în funcție fiind, venea la Chișinău în vizite oficiale și făcea vizite private la casele de nebunii ale lui Plahotniuc, pe când acesta coordona statul pruto-nistrean.

Oripilată de marșul politic brutal al liderului PSD în Republica Moldova în vederea protejării oamenilor lui Plahotniuc, menținerii în activitate și fortificării structurii lui politice transformate ani în șir în organizație criminală, opinia publică de la Chișinău, dar și cea bine informată de la București, este înclinată să creadă că străduințele dlui Ciolacu nu sunt pe gratis. Mai mult, că străduințele lui au o bază motivațională atât de consistentă și de impresionantă, încât îl face să ignore comportamentul rezonabil și să se considere infailibil. DNA ar trebui să ia în colimator acest caz și să-l cerceteze începând cu farsa nerușinată a audierii dnei Babuc în Comisia Relații Externe a Senatului și până la etapa ultimă a înscăunării ei contra bunului simț în fotoliul directorial de la Chișinău, dar mai ales după acest moment. Și să urmărească atent dacă nu cumva banii furați de la poporul Republicii Moldova și ajunși în conturile lui Plahotniuc se întâlnesc, prin hățișuri de offshore-uri, cu interesele celui care, ignorând riscurile, se pune luntre și punte ca să-i promoveze oamenii și structurile.

Până la întâlnirea în plină stradă de vineri seara cu echipajele de mascați ale DNA, de această ignoranță a suferit și Dumitru Buzatu. Acum stă închis și dă socoteală procurorilor. Apropo de caz: a doua zi după reținerea lui Buzatu, dl Ciolacu a convocat de urgență activul de partid și l-a exclus din PSD. L-a exclus nu pentru că a comis o crimă, ci pentru că a fost prins.

Valeriu Saharneanu, 25 septembrie 2023

Leave a Comment

(1 Comment)

  • Alexei

    Din păcate,dreptatea totdeauna umblă cu capul spart. Iar adevarul, de obicei, ajunge la locul necesar cînd nu mai e nevoe de el….

  • Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *