R. Moldova iese din CSI: a renunțat la plata cotizațiilor de membru

R. Moldova nu va mai plăti cotizațiile de membru în Comunitatea Statelor Independente (CSI), au anunțat aseară autoritățile ei financiare. Această decizie a fost luată în contextul faptului că Republica Moldova intenționează să iasă din CSI și deja a reziliat mai multe zeci de acorduri legate de organizație. Un alt motiv al acestei decizii a fost impunerea de sancțiuni împotriva băncilor rusești ca urmare a conflictului din Ucraina.

Schimbările au fost deja reflectate în proiectul de lege privind bugetul pentru anul 2024. Legea a fost semnată de Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru. Conform documentului, suma alocată pentru plata cotizațiilor anuale de membru în organizații internaționale va fi redusă cu 16 milioane de lei (aproximativ 900 mii de dolari), de la 66,5 milioane de lei la 50,5 milioane de lei (aproximativ 2,9 milioane de dolari).

„Din 2023, Moldova nu va mai plăti cotizații pentru participarea la Adunarea Interparlamentară a CSI și la alte șapte organizații din acest bloc, suma totală fiind de aproape 8,2 milioane de lei (aproximativ 450 mii de dolari). Această sumă fusese prevăzută inițial în bugetul pentru anul 2023”, au precizat autoritățile financiare ale Republicii Moldova. În total, în ultimii patru ani, Moldova a plătit aproape 35 de milioane de lei către CSI.

R. Moldova a decis să iasă din CSI, la care era membră din 1994 (aderarea la CSI a fost semnată la 21 decembrie 1991 de către președintele Mircea Snegur și ratificată de parlamentul agrarian în aprilie 1994 – n.n.)[1], în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Încă din primăvara anului 2022, Republica Moldova a suspendat activitatea sa în organele cheie ale organizației: Consiliul Șefilor de Stat, Consiliul Șefilor de Guvern și Consiliul Miniștrilor de Externe.

„După ce fondatorul CSI – Rusia – a atacat brutal Ucraina, această organizație nu se mai poate numi comunitate. Nu mai putem sta la aceeași masă de negocieri cu o țară-agresor”, a declarat speakerul parlamentului, Igor Grosu. Acesta a mai subliniat că CSI a fost „creată de Rusia pe ruinele URSS pentru a controla fostele republici sovietice”.

În iulie 2023, parlamentul R. Moldova a votat pentru ieșirea din Adunarea Interparlamentară a CSI, a cărei principală sarcină era armonizarea legislației statelor membre. Pe lângă aceasta, au fost denunțate acordurile privind spațiul educațional comun, asigurarea frontierelor, schimbul de informații cu privire la situații de urgență, crearea companiei de televiziune și radio interstatale „Mir” și altele.

Potrivit Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Moldovei, Nicu Popescu, Republica Moldova era parte la aproximativ 330 de acorduri ale CSI. În timpul sesiunii de primăvară-vară 2023 a parlamentului, au fost reziliate peste 20 de astfel de acorduri, iar în septembrie – 13.

CSI a fost creată în 1991 după destrămarea URSS. În afară de Moldova, în componența acestei organizații intraseră Rusia, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan și Uzbekistan. Georgia a părăsit organizația după războiul de cinci zile cu Rusia din 2008. Ucraina a fost membru și cofondator al CSI, dar nu a fost membru oficial, deoarece a refuzat să semneze statutul organizației. Toate relațiile cu organizația au fost întrerupte de Ucraina în 2018.

Sursa: ehorussia.com , 2 noiembrie 2023


[1] Republica Moldova a ratificat Acordul de constituire a Comunității Statelor Independente prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 40 din 8 aprilie 1994, iar Statutul Comunității Statelor Independente a fost ratificat prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 76 din 26 aprilie 1994.

Leave a Comment

(0 Comments)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *