La Chișinău, Ceban a rămas pe mâna PAS

Deschideam lista din acest an a publicațiilor de pe Blogul meu cu un material scris pe marginea unei vizite fulger a Maiei Sandu la Oradea, o frumusețe de oraș din nord-vestul transilvănean al României. Orașul este vestit prin cultura distinctă a traiului oamenilor de acolo datorată unei distincte culturi aplicată la modul practic în arta administrării acestui municipiu. Presa română a făcut caz de mare taină (descoperită de ea) din considerentul că evenimentul nu a fost anunțat și din mult prea subliniata lui simplitate.

Noi, la fel, am fost luați prin surprindere de acea vizită neoficială, dar, voind ca întâmplarea să nu se cheltuie conspiraționist ori chiar degeaba, am încercat să-i dăm nu doar coerență pe partea de aspect practic și pragmatic, dar și o conotație de viziune strategică a președintei Republicii Moldova asupra rosturilor politice ale anului 2023, an care tocmai începea. Evident, am menționat că în planul politicilor interne, cel mai important eveniment al anului va fi generat de alegerile generale locale. Din tabloul vast al acestora, câștigarea primăriei municipiului Chișinău de către un reprezentant al forțelor politice autentic pro-europene, se prezintă drept sarcină primordială, cu atât mai mult, cu cât alegerile locale din 2023 prefațează bătălia pentru Președinție și Parlament a următorilor doi ani electorali. Iar vizita la Oradea este una cu caracter pragmatic, de documentare, în sensul găsirii unui model de administrare european, dar și național românesc, care ar putea fi pus la bazele unui concept nou de administrare a Chișinăului în folosul oamenilor.

Recunoaștem, că atunci când, la 23 februarie 2023, la puțin timp după acea vizită „tainică” la Oradea a Maiei Sandu, dna Natalia Gavrilița a fost înlocuită de Dorin Recean în funcția de prim-ministru pe care o deținea din 6 august 2021, primul lucru la care ne-am gândit a fost că mișcarea este una excelentă, dacă țintește alegerile locale din toamnă și, în special, câștigarea Chișinăului.

Nu cunoșteam adevăratele dedesubturi ale importantei schimbări la vârf de Guvern, precum nu le cunoaștem nici astăzi, dar voiam să credem că o mutare de asemenea gravitate care să vizeze primăria capitalei, urmată între timp de o pregătire minuțioasă, documentată la subiect, a unei persoane cu practică de guvernare la nivel de stat, însoțită de o analiză profesională și completată cu soluții rodate în municipiile României și ale Europei, este nu numai necesară, dar și înțeleaptă. Eram convins că în jurul pretendentului desemnat pentru a candida la funcția de primar, va fi formată o echipă care să pregătească un plan urbanistic pe model orădean, clujean, ieșean sau oricare altul european, de administrare a Chișinăului, care să motiveze și să impulsioneze participarea la scrutin a cât mai multor chișinăuieni. Speram, în plus, că această echipă va investiga, va analiza și va da în vileag, în timp util pentru alegător, cât farmec de spoiler de imagine cheltuie primarul pus în funcție de alianța Plahotniuc-Dodon ca să ungă ochii alegătorilor cu proiecte șterse de prima ploaie, cu câtă nerușinată abilitate transformă el ajutorul generos acordat de numeroasele municipii românești în capital electoral propriu. Așteptările noastre nu s-au adeverit, iar Natalia Gavrilița, ori altă persoană care să fie împuternicită de partidul de guvernământ să ghideze o echipă dedicată în mod special pregătirii alegerilor din capitală nu a apărut nici la acea vreme și nici mai târziu.

Candidatul PAS, lansat nemijlocit în alegeri abia în toamnă, Lilian Carp, nu este o variantă nereușită, din contră. Dar intrarea lui în cursa electorală a fost mult prea întârziată și multora li s-a părut forțată, chiar dacă Lilian Carp a lucrat în Primăria Chișinăului și cunoaște problemele ei. Or, pentru a putea câștiga într-un scrutin atât de complex în fața unui concurent în funcție, care are un comportament atât de cameleonic și convingeri voroninist-dodoniste atât de fariseic camuflate, un concurent care timp de patru ani a subordonat activitatea întregii Primării exact acestui moment de trecere din mandat în mandat, este nevoie de timp, de documentare serioasă și de dedicație perseverentă. În lipsa unor pregătiri proactive, cel puțin pe parcursul întregului an electoral, PAS și Lilian Carp au mizat pe marja de timp pe care o putea oferi un eventual tur doi, în care, așa cum s-a întâmplat în scrutinele precedente, polarizarea voturilor să le compenseze insuficienta pregătire și să le aducă câștigul de cauză scontat. Prezența relativ mică la urnele de vot a dat peste cap această strategie și a adus câștigul concurentului din primul tur – unica variantă în care el ar fi putut câștiga. Așa dar, la Chișinău, Ceban a rămas primar pe mâna PAS.

Aici găsiți materialul de referință la temă, publicat în data de 9 ianuarie 2023.

Valeriu Saharneanu, 6 noiembrie 2023

Leave a Comment

(1 Comment)

  • zoritoler imol

    It?¦s actually a great and useful piece of info. I?¦m happy that you just shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

  • Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *