Arena Chișinău, un furt de miliarde anunțat?

În plină criză democratică și continuă involuție demografică, Partidul Democrat vine să șocheze societatea cu un proiect luat de pe lună – construcția „unei arene multifuncționale ultramoderne în Chișinău”.

Când spunem că proiectul e luat de pe lună nu o facem de dragul respingerii gratuite a tot ce vine dinspre Partidul Democrat. O facem din prospecția sumară a crudei noastre realități: o arenă grandioasă, fie ea și multifuncțională ori ultramodernă, este azi pentru Republica Moldova o bizarerie costisitoare și inutilă.

Este inutilă azi, în condițiile în care statul are atâtea restanțe la capitolul construcție grădinițe, școli și spitale, iar numărul populației, în special a celei tinere, scade vertiginos. Partidul Democrat nu vede realitatea? Nu sesizează că se închid școli, scade galopant numărul studenților în universități, dispar sate de pe „globul Moldovei” din cauza natalității descurajate de sărăcie și a exodului masiv încurajat de furtul miliardului, de corupția instituționalizată și de dezmățul fărădelegii.

De aici ar trebui să înceapă un partid care a ajuns să controleze totul în Republica Moldova – omul, legea și banul. De la proiecte mici, mijlocii și mari de modernizare a satelor, de încurajare și protejare a familiei și a afacerilor, de combatere a corupției, de întoarcere în visteria statului a miliardelor furate, de consolidare a statului de drept scos de pe temelie.

Vorbe în dodii, aud cum mi-o taie cârcotașii. Asta ar însemna ca Partidul Democrat să plece de la putere de bună voie, să se auto-lichideze rușinat de cele făcute și pe urmă să se auto-sechestreze cu tot cu banii și averea agonisită pe căi ilicite. Și asta în anul electoral de importanță crucială pentru bunăstarea de mai departe a clientelei?

Imposibil! Să se închidă școli, să dispară sate, să-și ia lumea în cap alt milion de moldoveni că Partidul Democrat va combate toate aceste fenomene denigratoare de imagine cu imaginea impunătoare a unei arene mari și fastuoase  – multifuncționale și ultramoderne – ca să crape de invidie opoziția și Europa cârcotașă pe reforme.

O va face cu tot dinadinsul, căci este taman perioada cea mai potrivită în dezvoltarea multianuală a Republicii Moldova. O spune pe cuvântul lui de cinste dl Candu, purtătorul de cuvânt al dlui Plahotniuc „Există – zice el – o   stabilitate economică, o creștere a potențialului economic al societății şi avem nevoie de o astfel de infrastructură”.

Cred că s-a înțeles bine: în partid există o stabilitate economică (și financiară – n.n.), se observă chiar o creștere a potențialului, dar, de o astfel de structură este totuși nevoie. De ce? Desigur, pentru stabilitate în alegeri și pentru motivarea, fidelizarea, reproducerea și îmbuibarea clientelei – forța motrice a Partidului. O clientelă bine păzită, hrănită și întreținută rupe în două orice tabieturi sociale și politice de bun-simț, calcă în picioare orice regulă și lege, minte de crapă pietrele fără să aibă remușcări, face prăpăd între dușmani și concurenți cu forța declanșată din răsputeri a tupeului. În afară de aceste calități de talent, clientela bine întreținută este, fiecare în parte, un câine, iar împreună, – o haită devotată stăpânului și de zeci de ori mai eficientă decât pușlamaua abătută în partid prin proceduri insalubre de șantaj.

Plahotniuc cunoaște bine deja aceste nuanțe de lucru de partid. Le-a însușit încă de pe timpul când făcea stagiul la Voronin; un partid, colea, vetust și comunist, nu ca al său – robust, pro-european și democrat. Un asemenea partid, crede el, ar merita să rămână veșnic la cârma statului, dar problema este că nu toată lumea e la fel de dezvoltată pentru a înțelege acest imperativ. Există și o Constituție depășită care încă nu prevede că Partidul Democrat trebuie să conducă nestingherit de alegător pentru că este unicul. Dar asta este treaba de viitor a lui, a nașului, și ulterior a finului. Iar  la urmă – și a sfintei clientele care, odată băgată în Parlament, va vota nu doar canonizarea lui Plahotniuc peste capul Bisericii, dacă i se va cere, dar și integrarea Republicii Moldova în Nebuloasa din Andromeda. Că e mai sigur acolo ca în țâfnoasa Uniune Europeană cu reformele ei, ori, nu dă Doamne, în România, cu DNA-ul ei de nesuferit..

Acum, e limpede, partidul are nevoie să dezvolte infrastructura, ne informează Candu. Că, de, din infrastructură iese cel mai bine. Mai deunăzi a fost anunțat marele proiect de reabilitare a 1200 de kilometri de drumuri și, iată acum, un alt proiect grandios – cel al Arenei Chișinău. Primul este un proiect curat de stat și venitul din el în visteria ascunsă a partidului va putea fi cuantificat cu exactitate. Cel de-al doilea este un proiect public-privat, dar și în acesta lucrurile au fost deja aranjate, odată ce au fost anunțate cu atâta fast. Aranjate în așa fel, ca fondurile publice să garanteze cheltuielile private (cu adrese în offshore, desigur) și această colaborare iscusit învârtecușată va aduce cu siguranță mulțumirea așteptată întregii  munci de coordonare-combinare depuse de conducerea partidului.

Că proiectul este o treabă curată de partid ne-o sugerează însuși ritualul, organizat în stil cascadă, în care a fost dat spre cunoștința publicului. Primul a articulat „senzația” însuși conducătorul Plahotniuc într-un brieffing singular de presă. Fără să „obosească” jurnaliștii cu răspunsuri la întrebări, conducătorul a anunțat că detaliile le va face Candu, președintele Parlamentului. Nici pomină de Guvern, nici urmă de Minister de resort. Proiect public-privat model Plahotniuc se numește.

Publicul turmentat de succesele viitoare anunțate ale Partidului Democrat în domeniul reabilitării și construirii infrastructurii de tot felul în anul electoral, trebuie să știe că de acum înainte nu va mai suferi din cauza șocurilor provocate de furturi de miliarde ridicate direct din visteria statului. Nu mai suntem în anul 2014 și nici în 2015. Partidul Democrat a evoluat, a parvenit unicul și singurul la putere prin metodele pe care le cunoaștem. Asistat de clientela bucuroasă de îmbuibare, protejată și ea, Partidul Democrat va ridica miliardele în condiții de anesteziere locală a nervilor societății, adică din „proiecte” de tot felul, fie ele curat de stat ori exclusiv de partid „public-private” de tipul Arenei Chișinău.

Valeriu Saharneanu, 14 februarie 2018

Lasă un răspuns