Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » De nemaipomenit! Lukașenko piratează un avion de pe o linie internă UE ca să pună cătușe unui jurnalist opozant

De nemaipomenit! Lukașenko piratează un avion de pe o linie internă UE ca să pună cătușe unui jurnalist opozant

Știrea că autoritățile din Belarus au interceptat un avion de pasageri al companiei britanice Ryanair de pe ruta Atena-Vilnius care survola teritoriul belarus, forțându-l să aterizeze la Minsk, a cutremurat opinia publică europeană. Pe aeroport, serviciile belaruse au efectuat controale, căutând la bord dispozitive explozibile despre prezența cărora ar fi avut semnale și, „colateral”, l-au reținut pe Roman Protasevici, fost redactor șef al Telegram Canalului Nexta, declarat ca fiind terorist de  către procuratura belarusă și anunțat de ea în căutare internațională.

Roman Protasevici, este un tânăr de 26 de ani care a jucat un rol important în marele val de contestare a „realegerii” în vara anului 2020 a președintelui Aleksandr Lukașenko, aflat la putere din 1994.

În noiembrie 2020, KGB-ul belarus l-a pus pe tânărul opozant pe lista „persoanelor implicate în activități teroriste”.

 Agențiile scriu că reținerea lui Roman Protasevici a fost condamnată imediat de opozanta Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania. Ea a scris pe Twitter că regimul „a forţat” aterizarea avionului în care se afla Roman Protasevici. În opinia sa, acesta „riscă pedeapsa cu moartea în Belarus”.

„De nemaipomenit”, „inimaginabil”, „incredibil” – au titrat comunicatele despre acest incident principalele agenții de știri europene și mondiale. Lideri ai statelor europene și ai Uniunii Europene au cerut imediat explicații autorităților belaruse.

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că arestarea opozantului belarus la Minsk, după deturnarea avionului care îl ducea la Vilnius, este un „act abject”. „Un eveniment fără precedent! Un avion civil de pasageri care zbura spre Vilnius a fost constrâns să aterizeze la Minsk”, a scris pe Twitter şeful statului lituanian.

Interceptarea de către aviația militară belarusă a aeronavei britanice care efectua zborul pe o linie internă a Uniunii Europene a fost comentată la prima oră în termeni duri și de șeful diplomației UE, Josep Borrell.

După cinci ore de reținere pe aeroportul de la Minsk, aeronavei i s-a permis să-și continue zborul spre destinație – capitala Lituaniei, Vilnius. Doar că fără cinci pasageri la bord. Au rămas la Minsk arestatul Roman Protasevici, jurnalist și vlogger belarus și… patru agenți ai poliției secrete belaruse (KGB), care s-au urcat în avion la Atena și au fost parte activă ai nemaipomenit de impertinentei, iresponsabilei și periculoasei operațiuni.

Numeroși comentatori care au ieșit în regim de breaking news pe diverse canale cu păreri pe marginea nemaipomenitului incident aerian provocat de autoritățile belaruse, au spus duminică seara că tiranul Lukașenko și regimul lui vor trebui să răspundă pentru acest atentat la siguranța pasagerilor și la securitatea zborurilor în spațiul UE și vor suporta consecințe dintre cele mai dure pentru acest comportament, catalogat de unii, de sorginte teroristă.

Valeriu Saharneanu

23 mai 2021

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.