A doua cea mai coruptă finală a campionatului mondial de fotbal începe azi în Qatar

Meciul de deschidere a Cupei Mondiale dintre Qatar și Ecuador din 20 noiembrie, ora 18.00, a devenit deja obiect de scandal după ce jurnalistul Amjad Taha, un bahreinian stabilit în Marea Britanie, a lansat alegația că 8 jucători ai lotului ecuadorian ar fi fost plătiți cu 7,4 milioane de dolari ca să piardă meciul cu scorul de 0 : 1, gol bătut de qatarieni în repriza a doua. Este prima mare intrigă a Campionatului și toți așteaptă să vadă dacă asta se va întâmpla.

Numeroși jurnaliști de pe mapamond califică acest campionat drept cel mai controversat din istoria acestei competiții din mai multe puncte de vedere. Jurnalistul român Cristian Tudor Popescu este de părerea că în țara gazdă guvernează o dictatură asemănătoare cu Iranul. Părerea lui o împărtășesc și alți jurnaliști din mai multe țări ale lumii.

Dar nu numai regimul politic a stârnit critici în adresa gazdelor și a organizatorilor campionatului din Qatar. Săptămâna trecută, organizația Human Rights Watch i-a îndemnat pe jurnaliști să privească puțin dincolo de fotbal, publicând un raport de 42 de pagini care rezumă ceea ce ea a descris drept „numeroasele preocupări legate de drepturile omului în jurul pregătirilor Qatarului pentru Cupa Mondială din 2022”. În raport se spune că lucrătorii angajați la construirea stadioanelor și a infrastructurii legate de deservirea Campionatului Mondial din 2022 au fost în proporție de 90% străini (aduși din țări subdezvoltate, precum Nepalul), iar plata și tratamentul acestor muncitori a fost extrem de proastă și cumplit discriminatorie. Se estimează că mai mult de 6500 dintre muncitori au murit începând cu 2010 pe șantiere, lucrând și trăind în condiții extremale, mai cu seamă în perioada de vară cu temperaturi de peste 50*C la umbră.

Renumitul star rock, Rod Stewart, a declarat presei britanice că a refuzat oferta de peste un milion de dolari pentru a cânta la Cupa Mondială FIFA din Qatar. Starul a comunicat presei că va fi bucuros să cânte în această țară atunci când situația cu drepturile omului va fi alta – o aluzie la faptul că în Qatar persoanele LGBT sunt considerate mintal bolnave și supuse tratamentelor forțate. În legătură cu acesta, tot mai multe organizații și-au manifestat revolta vizavi de condițiile și regimul politic din Qatar. La rândul lor, autoritățile din Qatar au cerut participanților, fanilor și vizitatorilor care vor veni zilele acestea la eveniment să „aprecieze și să respecte cultura noastră”, având în vedere că Qatarul  este o „societate relativ conservatoare”. Nu se știe cât de mult va alina această chemare supărarea fanilor deprinși să consume lichid cu grade de tărie, pentru că organizatorii au anunțat interdicția consumului băuturilor alcoolice, inclusiv a berii.

Partea cea mai controversată a celui de-al 22-lea Campionat Mondial de fotbal este însă imensa lui componentă coruptibilă. Însăși selectarea Qatarului ca gazdă a Cupei Mondiale a fost mult timp urmărită de acuzații de luare de mită și corupție. Selecția a fost anunțată în 2010 după o serie de voturi ale oficialilor FIFA. Qatar a câștigat în fața ofertelor prezentate de SUA, Coreea de Sud, Japonia și Australia. De-a lungul anilor, diverși oficiali, atât de la FIFA, cât și de la alte organizații, au fost acuzați că au acceptat sau au solicitat mită pentru a „alege” desfășurarea Cupei Mondiale în Qatar.

Aproximativ o duzină dintre oficialii FIFA implicați în selecție au demiși de organizație – inclusiv fostul ei președinte Blatter – sau au fost inculpați în acuzații de corupție. În 2019, marele fotbalist francez și fostul șef al fotbalului european Michel Platini a fost arestat în timpul unei investigații privind o plată de 2 milioane de dolari legată de eforturile sale de a aduce Cupa Mondială în Qatar. Blatter și Platini au negat amândoi faptele lor, iar o anchetă FIFA din 2014 i-a exonerat pe oficialii din Qatar de orice învinuire de mituire, permițând turneului să aibă loc în această țară.

Cum a fost posibil? Răspunsul ni-l dă jurnalistul Cristian Tudor Popescu într-un articol pentru republica.ro: „Cum? Pe bani grei. Emirul și șeicii din Qatar au „cointeresat” membrii FIFA atât pe persoană fizică, cât și la nivel de țară, ca să se facă uitate încălcările grave ale drepturilor omului, asuprirea femeilor și homosexualilor, tratarea ca sclavi a numărului uriaș de muncitori străini. Stadioanele nou-construite pentru Campionatul Mondial au la temelie, asemenea Casei Poporului din România, morți și mutilați fără număr. Cred că Putin ar putea opri războiul împotriva Ucrainei, cu o pace care să-i asigure câștiguri teritoriale și ridicarea sancțiunilor occidentale, dacă ar angaja FIFA să negocieze pentru el cu Vestul”.

Apropo de Putin și Rusia. În arena dezbaterilor avem astăzi Qatarul, dar să nu uităm că primul mare scandal pe tema corupției în eșaloanele de vârf ale fotbalului mare a apărut în legătură cu Rusia, organizatoarea fazei finale din 2018 a Campionatului Mondial de fotbal. Finala din Rusia este considerată prima, cea mai coruptă, din istoria sportului-rege. Documente ale Departamentului de Justiție al Statelor Unite au demonstrat că Rusia și Qatarul au mituit în 2010 înalți funcționari FIFA pentru a găzdui finalele Cupei Mondiale. Presa a scris, citând aceste documente, că în cazul Rusiei, una din sumele mari ar fi fost plătite lui Jack Warner, politician din Trinidat și Tobago, care pe atunci era vicepreședinte FIFA și președinte al Federației fotbalistice din America de Nord, America Centrală și Caraibe. Pentru ca Rusia să fie „aleasă” drept gazdă a Campionatului din 2018, investigația Departamentului de Justiție al SUA arată că Warner a primit între lunile noiembrie 2010 și aprilie 2011 peste 20 de transferuri în valoare totală de 5 milioane de dolari. Banii au fost operați prin intermediul unor firme din offshore. Autoritățile SUA încă îl caută pe Warner, care se ascunde și cere extrădarea lui. Nouă, „fanilor” moldoveni, schema ne este bine cunoscută: mulți ani offshorul a asigurat finanțarea coloanei a cincea rusești din Republica Moldova, în special a agentului Dodon și a partidul acestuia.

Cu toate acestea, Qatarul, o țară acoperită de nisip și de trei ori mai mică decât Republica Moldova, dă startul azi finalei Cupei Mondiale de fotbal. Printre sutele de mii de vizitatori care se vor deplasa zilele acestea în Qatar, vor fi și câteva mii de jurnaliști. De la ei sperăm să aflăm mai multe cum în asemenea state, banii mulți reușesc să cumpere finale de campionate mondiale, să ridice stadioane supermoderne în orașe arhitectonic extravagante, dar în atitudinea lor față de toate ființele umane, în legi de organizare a vieții și în obiceiuri, oamenii insistă să rămână în evul mediu.

Valeriu Saharneanu

20 noiembrie 2022

Leave a Comment

(0 Comments)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *