Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » Tot mai aproape

Tot mai aproape

După hotărârea de ieri a Curții Constituționale, deznodământul pentru care de o manieră categorică a optat electoratul majoritar din Republica Moldova la 15 noiembrie 2020, se arată tot mai aproape.

Decizia Curții este o consecință directă a acelui act de mare responsabilitate civică a electoratului moldovean și meritul în atingerea acestui obiectiv de etapă extrem de important trebuie pus în cea mai mare parte pe seama președintei Maia Sandu, a consecvenței, a perseverenței și, de ce nu, a curajului ei. Nimeni altul, decât ea, cea care a fost desantată de alegători în plin fieful statului ocupat de forțele unite ale mafiei corupției și coloanei a cincea rusești, a trebuit să facă munca politică de uzură și tehnică-juridică cea mai grea ca situația să fie adusă în acest punct. Este adevărat că Maia Sandu nu ar fi avut nicio șansă și ar fi rămas izolată și neputincioasă în Președinția ei, dacă la Curtea Constituțională nu ar fi existat o majoritate a judecătorilor care în luarea deciziilor să adopte situarea lor pe poziția interesului major al statului de drept, în conformitate cu statutul lor și al instituției.

Că starea de lucruri în interiorul CC nu este deloc simplă ne-o spune însăși structura votului de ieri, de 3 la 2, – la limită în favoarea demersului Președinției. Trebuie să ne dăm seama că același raport de forțe îl avem cam în toate celelalte instituții ale statului. Constatarea de deunăzi a Consiliului Suprem de Securitate că schemele lui Plahotniuc, Șor și Platon sunt încă vii și lucrează la turații maxime, ne dă tabloul adevărat al pericolului sub care încă ne mai aflăm. Adăugăm aici schemele lui Dodon – o împletire a interesului mafiei politice locale cu interesele geostrategice rusești – și avem conturată o groaznică mașinărie care lucrează în mare parte în subteran, pe un front nevăzut de majoritatea populației, ca să dea peste cap sensul votului de la 15 noiembrie și să revină în forță la putere. Între această grupare și forța creată în jurul votului de la 15 noiembrie se dă o luptă pe viață și pe moarte, iar miza este cine pe cine. Orice întârziere, orice amânare a alegerilor anticipate este și va fi în favoarea groaznicei grupări care nu are în caracter să se împace cu situația.  

Reacțiile deosebit de virulente de după decizia de ieri a CC ale lui Dodon și ale exponenților lui Plahotniuc și Șor, arată că gruparea va încerca să se opună punerii în aplicare a următoarelor măsuri legale de declanșare a anticipatelor. Iminența alegerilor ar putea să-i facă pe unii dintre ei să forțeze legea. Îndemnuri la uzurpare le-a făcut deja Dodon. Iar dna Greceanîi a plecat pe nou la Moscova, după instrucțiuni. Ar putea să vină de acolo cu un pachet de ordonanțe, între care și ordinul de scoatere în stradă a coloanei a cincea în format „popular”.

Nu vom desfășura ce alte drăcovenii ar mai putea să cuprindă pachetul moscovit, dar jocul în care a intrat Dodon de la Bahamas încoace îl ține legat, știut lucru, de niște obligații. Prima dintre ele a fost luarea puterii, pentru care a fost lăsat să se gudure o vreme pe sub pereții Kremlinului. În aceste zile, când puterea i se scurge printre degete, sarcina se revendică în menținerea cu orice preț a puterii pe care o mai are. Or, văzându-l pe cale să o piardă cu totul, Kremlinul ar putea să-i ceară lui Dodon o măsură radicală, cum ar fi organizarea la Chișinău a unui soi de maidan ucrainean pe dos.

Nu știm la ce va recurge Dodon în zilele următoare, dar orice altă acțiune de saltimbanc făcută în afront cu legea, cu siguranță, îl va aduce tot mai aproape de poarta pușcăriei – unica instituție de stat care i se cuvine pe merit.

Valeriu Saharneanu

16 aprilie 2021

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.