Senator Ion Hadârcă. Declarație: Mitropolitul Gurie al Basarabiei – un exemplu duhovnicesc pentru dezrobirea R. Moldova

DECLARAȚIE POLITICĂ

Ședința Senatului din data de: 17.10.2018

MITROPOLITUL GURIE AL BASARABIEI – UN EXEMPLU DUHOVNICESC PENTRU DEZROBIREA REPUBLICII MOLDOVA

Stimate domnule Președinte al Senatului României,

Stimate doamne și stimați domni Senatori!

Sub zodia divină a Luceafărului, zilele acestea toată suflarea românească marchează gloria de acum o sută de ani a săvârșirii Marii Uniri. Iar la Chișinău, președintele Dodon se pregătește să-l găzduiască cu mare fast pe Patriarhul Kiril al  Moscovei. Evident, gestul este un afront adus întregului context spiritual a ceea ce înseamnă anul Centenar al Unirii Românilor de la 1918.

Invitarea Patriarhului rus, în toamna  Centenarului Marii Uniri, vrea să transmită mesajul că oricât de mari ar fi în Republica Moldova tendințele panromânești de reîntregire națională, basarabenii rămân canonic subordonați, iar duhovnicește supuși „lumii ruse”. Iar „lumea rusă”, ca proiect comun pentru secolul XXI al Kremlinului și al Bisericii ruse pravoslavnice, înseamnă antioccidentalism, dar și antiromânism.

Pretențiile de azi ale Moscovei sunt aceleași, de ev mediu, ori de sfârșit de secol XX. Actualele conflicte militare din spațiul ex-sovietic au drept pretext așa-numitul „drept legitim de control rusesc” asupra spațiilor naturale ale altor popoare din Rusia Țaristă și din ex-urss-ul ultimelor aproape trei secole.

Ucraina este ultima jertfă, iar prima, este știut, la începutul anilor 90, a fost Republica Moldova. Este cunoscut și faptul că, în acel război, regimentele de cazaci, bandele formate din criminali recidiviști eliberați din închisori cu condiția expresă să-și demonstreze cruzimea pe frontul de pe Nistru, dar și trupele regulate ale Armatei a XIV-ea a Federației Ruse erau „blagoslovite” înainte de a intra în luptă împotriva „moldovenilor-români fasciști” de către înalții prelați ai Bisericii Ruse. Această Biserică, la nivel de Sinod și de Patriarh, a încurajat agresiunea, iar mai apoi i-a decorat cu înalte distincții bisericești pe autorii și executorii acelui măcel împotriva moldovenilor ridicați să-și apere pământul, libertatea și Limba Română.

Invariabil ostilă, Biserica rusă a rămas pe aceleași poziții de îndoctrinare, se implică direct în campaniile electorale, promovează politicieni obedienți și corupți, stabilind astfel agenda politică și geopolitică a Republicii Moldova. Prin ingerința provoslavnică în agenda politică a Chișinăului,  Kremlinul și Biserica Rusă doresc o reeditare, în altă  formă și cu altfel de instrumente, a rupturii din trupul nostru național de la 1812. Una din interior, mult mai gravă, pentru că poate fi pentru totdeauna.

În fața acestui pericol mă gândesc la conștiința ierarhilor și preoților noștri basarabeni care fac serviciile acestei biserici. Îmi vin în minte nume notorii ale înaintașilor de acum o sută de ani, care ar putea să le fie de învățătură. Doi dintre ei sunt preotul Alexie Mateevici, autorul nemuritorului imn închinat limbii române, și părintele Alexandru Baltaga, ales în Sfatul Țării din partea preoțimii basarabene, arestat în august 1940 și decedat într-un spital din Kazan în urma terorii NKVD-iste. Primul din șirul preoțimii basarabene deșteptate rămâne a fi Mitropolitul Gurie, primul Mitropolit al Basarabiei reunite.

La începutul secolului XX, deși a fost școlit la seminariile duhovnicești și academiile teologice ale bisericii ruse, acest om luminat, a înțeles rolul ei ascuns de rusificare a populației românești din Basarabia. A editat cărți și a organizat școli de promovare a credinței în limba română. Pentru asta a suportat ani de surghiun în îndepărtate provincii rusești, învinuit de activitate separatistă. A revenit în Basarabia în 1917 și s-a inclus cu tot sufletul în mișcarea de eliberare națională. La 21 noiembrie, pe atunci  arhimandritul Gurie oficiază înființarea și deschiderea lucrărilor Sfatului Țării, a parlamentului  basarabean care a votat UNIREA de la 27 martie 1918. În Guvernul Republicii Democratice Moldovenești a deținut funcția de director general al Învățământului și Cultelor, iar după Unire a îndreptat cu har și pricepere clerul basarabean rusificat pe făgașul ortodoxiei românești. În 1925, devine primul Mitropolit al Basarabiei de origine românească! Fiind un prelat cu dreptate, Mitropolitul Gurie se confruntă, în 1930, cu însuși Regele Carol al II-ea. Aflat în vizită la Chișinău, regele vine să participe la liturghia, inițiată în cinstea vizitei lui la Catedrala Metropolitană. Mitropolitul Gurie l-a salutat în cuvinte evlavioase, dar i-a adresat, privindu-l direct, următoarele cuvinte:  „Măria Ta, noi am fost deprinși să întâmpinăm în biserică pe împărat, dar având alături de dânsul şi pe împărăteasă. Am dori să o vedem alături de Măria Ta şi pe Majestatea Sa, regina Elena“.  Era un reproș la relațiile extraconjugale ale regelui și la îndepărtarea de la curte a soției sale legitime. Gestul curajos al Mitropolitului nu a rămas fără urmări. Până la urmă l-a costat cariera în condițiile dictaturii carliste care s-a abătut peste toată România.

Din faptele vieții dreptului Mitropolit Gurie al Basarabiei desprindem caracterul unui înaintaș dârz și curajos care nu s-a conformat nici regimului țarist, dar nici comportamentului imoral al regelui său. Exemplu pentru clerul moldovenesc de azi al Bisericii ruse din Republica Moldova care, în condiții mult mai puțin periculoase, acceptă cu obediență practicile de menținere prin biserică a controlului politic rusesc asupra Republicii Moldova în dauna și spre marea pagubă a poporului acesteia.

Cu siguranță, fără binecuvântarea Celui de Sus!

Mulțumesc.

Ion Hadârcă,

Senator de Vaslui

Leave a Comment

(0 Comments)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *