Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » Petru Bogatu: Radio Vocea Basarabiei, 10 ani!

Petru Bogatu: Radio Vocea Basarabiei, 10 ani!

Exact acum zece ani, scriitorul şi jurnalistul Val Butnaru saluta în paginile JURNALULUI de Chişinău inaugurarea unui nou radio numit Vocea Basarabiei. Îi dorea cu această ocazie să devină Radio Vocea Americii în versiune basarabeană. Îi ura astfel să se ridice cât mai curând posibil la standardele profesionale ale celebrei instituţii media de peste ocean. Să aibă faima şi ataşamentul de care se bucura postul american.

Nimeni nu ştia însă că Vocea Basarabiei se va vedea constrânsă de împrejurări să reediteze la Chişinău un gen de radio Vocea Americii din perioada războiului rece. Era vara anului 2000. Veneau alegerile parlamentare pe care PCRM avea şanse mari să le câştige. Totuşi, democraţia moldovenească, deşi defectuoasă, părea încă perfectibilă.

Era greu de prevăzut atunci că va trece mai puţin de un an şi Basarabia va reintra, ca într-o apă neagră, în întunericul comunist şi, în consecinţă, va avea iar nevoie de Radio Vocea Americii. Altfel spus, de un post care va trebui să informeze un public supus din nou, ca sub sovietici, unui necruţător proces de dezinformare, manipulare şi spălare a creierului.

La prima emisie de la 18 iunie 2000 era imposibil de anticipat că Radio Vocea Basarabiei, pus pe picioare de Valeriu Saharneanu şi Veaceslav Ţâbuleac, va fi tratat de autorităţile comuniste ca un inamic ce trebuie distrus. Că se va vedea nevoit să preia practic funcţiile şi ştafeta Radio Vocea Americii pentru a sparge pe această cale monopolul mediatic şi ideologic impus de regimul Voronin. Că va trebui, înfruntând represaliile comuniste, să apere valorile democratice în Republica Moldova.

Astfel, Vocea Basarabiei, fondată, de altfel, cu sprijinul dezinteresat al cunoscutului istoric, publicist şi om de afaceri, Iosif Constantin Drăgan, stabilit în Italia, s-a văzut silită să-şi modifice din mers strategiile editoriale. A renunţat la interesele sale comerciale, pe care le impunea dubla ei ipostază de serviciu public şi de afacere, pentru a se deda în totalitate unei munci riscante şi strivitoare.

De bună seamă, Radio Vocea Basarabiei făcea în Republica Moldova ceea ce reuşea cândva doar Radio Vocea Americii pentru ţările cu regimuri poliţieneşti. Atâta doar că funcţiona cu sabia lui Damocles asupra capului, întrucât emitea nu din afara, ci din interiorul teritoriului său de actualitate.

În condiţiile în care presa electronică independentă de la Chişinău era reprimată fără milă, multe posturi au cedat, renunţând cu desăvârşire la programele politice şi la critica puterii. Vocea Basarabiei a rămas astfel un timp singurul radio din Republica Moldova care furniza ştiri echidistante şi, totodată, oferea o platformă de dezbateri opoziţiei democratice, dar şi tuturor celor care aveau un punct de vedere propriu, altul decât cel dominant.

Privit din acest unghi, Radio Vocea Basarabiei s-a dovedit a fi mai mult decât o instituţie media. De-a lungul a opt ani de zile, sub guvernarea PCRM, postul a fost şi supapă pentru o populaţie forţată să trăiască într-o atmosferă politică irespirabilă, şi avocat al poporului, şi mişcare de rezistenţă, şi instituţie de investigaţie a trecutului totalitar-sovietic, şi mijloc de radiografiere a prezentului comunist, a crimelor comise de regimul Voronin.

Deşi e încă tânăr, numără doar 10 ani, Radio Vocea Basarabiei lasă în urmă o legendă. Un mit autentic, verificabil şi indispensabil care oferă noii generaţii modele de profesionism, competenţă şi curaj, de jurnalism responsabil şi independent.

Aici găsim o veritabilă colecţie de individualităţi remarcabile (Dan Dungaciu, Valeriu Saharneanu, Veaceslav Ţâbuleac, Anatol Petrencu, Ion Enache, Andrei Vartic, Arcadie Gherasim, Maria Bulat-Saharneanu, Igor Caşu, Aureliu Silvestru, Stela Popa ş.a.) care, sau de la microfonul postului, sau din postura managerială, au servit cauza naţională şi cea a democraţiei din Basarabia, contribuind enorm la salvarea societăţii noastre de barbaria comunistă, la schimbarea politică din vara anului 2009. Au primenit lumea în care trăim.

Petru BOGATU

Jurnal de Chișinău

15 iunie 2010

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.