Filat recidivează

Un congres extraordinar al Partidului Liberal Democrat l-a „ales” duminică în calitate de președinte pe Vladimir Filat. Mai bine zis, l-a reales în această funcție, iar dacă ar fi să o spunem așa cum este, duminică, 2 iulie, Vladimir Filat și-a redobândit de iure șefia afacerii sale politice pe care a fondat-o în 2008 și a controlat-o de facto în toți anii în care a fost nevoit să stea separat de ea. Afacerea se numește societatea cu răspundere limitată PLDM (Partidul Liberal Democrat din Moldova). Realegerea vrea să însemne că Vladimir Filat se întoarce în politică – domeniul în care un individ, cu același nume și cu aceiași funcție în același partid, a lăsat urme adânci în realitatea noastră sumbră, remarcându-se cu fapte de crimă legate de marea corupție. Crimele au fost comise în postură de înalt demnitar de stat (prim-ministru), în care a putut ajunge grație primei funcții – a celei de șef de partid. Asta înseamnă că, revenind la șefia partidului-srl după o perioadă de detenție forțată de un criminal concurent, dar binemeritată, Vladimir Filat nu face altceva decât să se întoarcă la locul crimei, iar datoria noastră de cetățeni de bun simț este să atragem, cu rezonabila bănuire, atenția societății, că revenirea lui în politică nu urmărește alt scop decât comiterea altor crime, adică se întoarce să recidiveze.

Bănuiala este pertinentă de îndată ce Filat, precum susține el însuși, nu a avut parte de o justiție adevărată(!) și, adăugăm noi, multe, foarte multe dintre faptele săvârșite pe față ori ascunse au rămas în afara procedurilor de cercetare penală. Statul capturat de Plahotniuc l-a judecat pe Filat așa cum i-a trebuit lui Plahotniuc, nu cum ar fi trebuit să o facă o justiție autentică, aflată sub auspiciile unui stat de drept autentic. De altfel, dacă justiția ar fi funcționat cu adevărat, Filat nici n-ar fi ajuns să recidiveze, operându-și în ziua de 2 iulie 2023 întoarcerea cu succes în politică. Ne dăm bine seama că acea justiție încă nu există, că sistemul vechi încearcă să opună rezistență, iar Filat ne demonstrează că a profitat din plin de învălmășeala schimbării. El se strecoară în politica noului deceniu, fără ca deceniul în care a activat într-o poziție-cheie și pe care l-a influențat catastrofal, să fie supus unui audit juridico-politic punctual. Societatea civilă, anemică precum este, tace și ea.

Duplicitar și oportunist precum îl știm, Filat anunță că politica noului său deceniu se va mula pe  curentul unionist. Așa cum s-a mulat pe curentul pro-european un deceniu și jumătate din urmă, pe care l-a profanat într-un hal inimaginabil, înfigându-și în venele statului trombele-i vampirice de funcționar super-corupt. Una din aceste trombe este banditul-fugar Șor, care-l aproviziona cu bani pentru „lenjerie”, distracții și cadouri scumpe pentru amante. Filat a compromis integrarea europeană atât prin actele lui de corupție, cât și prin jocul geopolitic dublu, gudurându-se pe lângă patriarhul Kiril și șeful acestuia de la Kremlin. El este implicat atât în cazul înstrăinării ilegale a Aeroportului Internațional Chișinău, cât și în devalizarea bancară și furtul Miliardului în anii 2012-2015. Compania-trombă de pe domeniul agroindustrial, Caravita, era pregătită să soarbă hulpav banii europeni veniți pentru țărani, dar nu s-a dat la o parte să facă ravagii și pe partea mass-media. Una din caracatițele acestei companii, „Canal X” SRL cu sediul la Briceni, fondată de administratorul Caravita, Igor Cijov, a capturat în 2014, prin metoda raider, postul de radio Vocea Basarabiei. Dreptatea pe cale juridică în acest caz nu a fost cu putință în deceniul respectiv, pentru că statul capturat de Plahotniuc l-a apărat atunci pe Filat. Printre cei mai dârji apărători ai lui Filat în acest caz au fost Procurorul General, Corneliu Gurin, și directorul Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, oamenii lui Plahotniuc, cei mai percutanți și mai eficienți. Aceștia au tergiversat cât de mult au putut deschiderea unui dosar penal pe caz de corupere și de capturare de bunuri străine prin atac raider. Aceste lucruri se întâmplau atât până în ziua arestării, 15 octombrie 2015, cât și în perioada cât Filat s-a aflat în custodia oligarhului concurent, dovadă că reținerea lui nu privea ilegalități propriu-zise raportate la lege și la interesele statului, ci la răzbunări de ordin personal, de natură interlopă, raportate la interesele personale și de clan ale lui Plahotniuc, peste care trecuse Filat. În rest, ei erau complici, precum s-a văzut atât în cazul Aeroportului, cât și în cel al devalizării bancare ori a furtului Miliardului. În aceasta constă așadar nedreptatea vehiculată de Filat, invocând  justiția selectivă de care se plânge. De rând cu el, ne plângem și noi. Doar că din motive diferite: Filat o face pentru a încerca să se spele de trecut și, prin labirinturile politicii lui duplicitare, să se furișeze, în togă de victimă, către alte funcții în stat; noi – pentru a-l opri să recidiveze, amintind aceluiași stat, dar și societății, că faptele ilegale săvârșite de acest individ sunt, există, și ele așteaptă să fie condamnate cu imparțialitatea justiției independente, dar și cu toată asprimea legii.

Altfel, integrarea europeană, stil Filat, pe care nu încetează să și-o asume cu aplomb, avea să se producă la paștele cailor, fie spus în termenul cel mai exact. Individul își arogă toate meritele marii deschideri pro-europene obținute de Republica Moldova în 2009 și începutul anilor 2010. Meritele aparțin în totalitate Revoltei tinerilor de la 7 aprilie 2009, care, cu marea lor jertfă, au pus capăt regimului comunist al lui Voronin. Filat a profitat de această jertfă, s-a cocoțat la putere pe sângele ei și a promis să facă dreptate. A procedat ca un trădător al acelei revoluții, dovadă fiind că Voronin este și astăzi în Parlament. Filat i-a trădat nu doar pe tinerii schingiuiți în beciurile poliției comuniste, el a trădat marea armată de alegători care a crezut în liderul școlit în România și echipa lui promițătoare. Din păcate, liderul, în totalitate, și echipa lui în cea mai mare parte, s-au dovedit a fi: unii – tâlhari de drumul mare, iar alții – mari idioți utili. Pe lângă faptul că au furat bunuri și bani de la statul încredințat lor, ei au furat speranța unei generații și au lucrat în complicitate cu Plahotniuc la capturarea de către acesta a statului. Împreună, ei și partidele lor, au batjocorit într-atât „povestea de succes” a procesului de integrare europeană, încât în 2018 Republica Moldova era proiectată să fie re-inclusă în proces abia după orizontul anilor 2040-2050.

Asta este situația adevărată care decurge din activitatea „prodigioasă” a lui Filat și a acoliților lui pe domeniul integrării europene. Acest lucru ar trebui să alarmeze la modul cel mai serios mișcarea unionistă, pe partea căreia a hotărât să meargă de acu înainte recidivistul în materie de mare corupție, Vladimir Filat. În acest sens, o logică sănătoasă sugerează concluzia că așa cum a spurcat integrarea europeană, la fel se va întâmpla și cu mișcarea unionistă de care vrea să se atingă Filat. Pericolul distorsionării ori chiar sabotării acestei mișcări este real și iminent dacă ne amintim cât de mult a fost ea hulită, luată în derâdere și chiar sabotată pe timpul când era prim-ministru. Iar dacă a făcut ceva pozitiv pe această parte a lucrurilor, a urmărit doar să pară că are simțire de unionist pentru a câștiga sufletele credule de alegători și a-și ascunde adevăratele simțuri ale unui banal profitor care este. În februarie 2010, de exemplu, a profitat de funcție, a „furat” (!!!) ideea consilierilor locali din Ungheni (inițiativa dlui Anatol Arhire), expusă într-o hotărâre care viza scoaterea sârmei ghimpate de la Prut, pusă de regimul sovietic de ocupație, și, însoțit de toate surlele mass-media pe care le avea la picior, a purces la hotar și a organizat acolo un mare tămbălău de imagine. A făcut și mai face și azi caz de mare PR din această rușinoasă întreprindere. Nu a mișcat însă un deget (ori poate chiar a sabotat) pentru a porni extrem de necesarul proiect al interconectării la rețele energetice românești/europene de la Giurgiulești-Isaccea, care ar fi putut să scadă cât de puțin dependența apăsătoare de Rusia a Republicii Moldova. Din contră, Filat a lucrat cu multă ardoare la consolidarea acestei dependențe. A căutat insistent, pe linie politică, îmbrățișarea lui Putin, pe care-l imita până și-n gesturi, râvnind puterea absolută și accesul total la banii statului pe care le avea acesta. Pentru jocul făcut pe partea pro-europeană, Putin nu-l prea avea la inimă, dar Filat a reperat exact persoana care-l putea introduce în încrederea țarului rus. Așa că a făcut tot ce a putut până a obținut îmbrățișarea mult mai strânsa pe linie spiritual-ortodoxă a șefului bisericesc de la Moscova, Kiril. Pe acesta l-a adus doi ani la rând, în 2010 și 2011, la Chișinău, l-a primit cu onoruri de stat, cu pocloane adânci, iar la despărțire a uns inima stăpânului său cu promisiunea languroasă de a-i construi la Chișinău o mare și impunătoare catedrală.

Spre fericirea noastră, Filat nu a reușit să-și onoreze promisiunea în mandatul de prim-ministru din trecut și e normal să ne întrebăm, vizând întâmplarea de duminică, 2 iulie, de la congres: oare nu cumva de asta recidivează Filat și revine în politică un deceniu mai târziu? Nu cumva eliberarea lui subită din închisoare, grație lui Dodon, s-a făcut din binecuvântata poruncă a patriarhului rus, iar Filat vrea să-și îndeplinească totuși promisiunea, acționând în stilul său duplicitar inconfundabil – declarându-se unionist, dar lucrând împotrivă? Nu avem de-a face oare cu o mobilizare fără precedent a tuturor „farmecelor” ipocriziei lui native în scopul atingerii unor obiective ratate cândva? Fiindcă doar astfel, doar procedând ca Filat, poți să revii în politica mare plin de râia corupției, dându-te curat și ignorând evidențele propriei stări, dar și a noii realități politice, care nu doar te contrazic fundamental, dar te și resping categoric. Filat nu ar fi ceea ce este dacă ar spune franc, cinstit, onest, clar și pe de-a dreptul ce vrea și ce urmărește revenind în politică. Vorbele rostite la congres au fost sută la sută goale și languroase până la silă. Ca să aflăm ce vrea în fapt, a trebuit să citim un document adoptat cu titlul pretențios de Manifest, în care PLDM-ul lui Filat își propune să asigure următoarele: „continuarea procesului de consolidare a forțelor democratice, pro-europene, pro-românești, ca unică alternativă actualei guvernări”.   

Valeriu Saharneanu, 3 iulie 2023

Leave a Comment

(0 Comments)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *