Cazul concesionării ilegale a Aeroportului IC și starea idiotului din noi

 Astăzi, 19.01.2016, ora 9.00, la Curtea de Apel Chișinău (bvd. Ștefan Cel Mare, 73) începe o nouă ședință în procesul „Ex-deputații PLR contra Guvernului R. Moldova … pe faptul concesionării ilegale a Aeroportului Internațional Chișinău”. În ședința de ieri, 18 ianuarie, partea reclamantă – Ion Hadârcă, Oleg Bodrug, Valeriu Saharneanu – a cerut amânarea examinării cazului până când la Chișinău se va instala un guvern responsabil (cu mandat deplin).

Este și cererea reprezentantului juridic al Guvernului demisionar. Situația pare cât se poate de clară și pozițiile părților coincid pe un element juridic principial: atât reclamanții, cât și reclamantul principal (Guvernul R. Moldova) optează pentru ca judecata să se desfășoare în condițiile unui Guvern care este în drept să ia decizii acoperite constituțional. Reclamanții consideră că în cazul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, o serie de demnitari de rang înalt și funcționari de aceaiași mărime au comis ilegalități care întrunesc toate condițiile pentru a li se aduce învinuirea de ÎNALTĂ TRĂDARE a intereselor statului. Reclamanții consideră că instanța nu trebuie să creeze situații în care demnitari și funcționari responsabili de administrarea bunurilor statului să se ascundă în spatele mandatului lor provizoriu ori demisionar.

Completul de judecată modificat insistă (după demiterea din 29 octombrie 2015 a Guvernului Streleț) să examineze cazul în ritm accelerat, chiar și în lipsa reprezentantului Guvernului, cum a procedat în ședința a șaptea din decembrie trecut.

Examinarea în orice condiții, dar cât mai grabnică, o cere reprezentantul companiei beneficiare a concesionării ilegale – AviaInvest – și putem presupune DE CE? Mai mult decât stranie este însă poziția Agenției (cică – de Protejare – a ) Proprietății Publice, subordonată Guvernului R. Moldova supusă Ministerul Economiei. De ce oare? Nu cumva pentru a obține o decizie a Curții în care să se dea câștig de cauză Companiei beneficiare (așa cum dorește și insistă Agenția Proprietății Publice) pe timpul unui guvern „iresponsabil”(cu atribuții limitate), cum a fost și cel al lui Leancă din 29 mai 2013 care a pus începuturile acestei enorme ilegalități (tâlhării)?

Pe de altă parte este stranie, simptomatică chiar, indiferența societății în general, a instituțiilor mass-media în marea lor majoritate, inclusiv a instituției naționale publice Teleradio-Moldova, a societății civile în special. În societățile normale examinarea unor asemenea cazuri se transformă, prin amplificarea lui de către interesul mass-media, în fenomene de mare rezonanță publică. Subiectului îi sunt consacrate ore de dezbateri, rezervate pagini de reportaje și interviuri și cicluri de emisiuni analitice și de investigație. Ați auzit cumva să se organizeze la Televiziunea Publică careva dezbateri la subiect în toți acești aproape trei ani trecuți de la mârșava hoție? Niciun minut!

Bre, oameni buni, cum așa? Aeroportul este proprietatea noastră, a tuturor, nu e a PLR sau, în parte, a ex-deputaților lui. Cum vreți să oprim marea tâlhărie a bunurilor comune ale cetățenilor, cum să oprim luarea în captivitate a statului cu asemenea atitudine?

Asta să fie stabilitatea care ni se pune la cale: hoții să fure stabil, fără frică și din gros, iar cei furați să tacă mâlc, să arate bucuroși că nu le pasă – ca la casa de nebuni? Cunoașteți că în democrațiile antice cei indiferenți de treburile publice (politică) se numeau idioți?

Da, ăștea erau idioții. La vremea respectivă termenul avea o conotație neutră, tolerant- indulgentă, întrucâtva pozitivă chiar. Dar de atunci au trecut mii de ani. Vremurile s-au schimbat profund, ca și conotația termenului, stimați concetățeni.

Privită dintr-o parte, din România ori din Germania, să zicem, indiferența noastră generală față de un proces de despuiere a bunului public în desfășurare, având drept subiect concesionarea ilegală și păguboasă, contrar interesului statului, a celui mai principal aeroport al țării, nu poate stârni nicidecum sentimente de neutră apreciere, iar cele tolerant-indulgente ori pozitive trebuie excluse cu certitudine.

În asemenea stare nu putem pretinde nici stima și nic respectul societăților europene. Din contră: ele sunt îndreptățite să ne trateze în termenii sinonimului antic al numelui comun al celor ce demonstrează indiferență față de fenomenele care le face viața atât de grea. Din ce în ce mai grea…, dar că nouă nu ne pasă…

Valeriu Saharneanu

19 ianuarie 2016

Declarații de motivare a furtului în 2013 și de denunțare repetată al lui în 2015: