Scandalos: Guvernul Republicii Moldova a cerut din nou amânarea ședinței Curții de Apel Chișinău în dosarul concesionării ilegale a Aeroportului Internațional Chișinău.

Guvernul a cerut azi, 1 iulie 2015, amânarea ședinței Curții de Apel Chișinău, ședință amânată la rândul ei în data de 3 iunie, în cazul concesionării ilegale de către Guvernul Republicii Moldova a Aeroportului Internațional Chișinău, atacat în instanță de, astăzi, ex-deputații Partidului Liberal Reformator. În scrisoarea către instanță, semnată de primul-ministru interimar, Natalia Gherman, Guvernul „solicită amânarea examinării cererii de apel” „în legătură cu atribuțiile limitate ale Guvernului în exercițiu (demisionar) care îndeplinește numai funcțiile de administrare a treburilor publice…”

În acest fel executivul de azi a recunoscut că decizia de concesionare luată de Guvernul demisionar Filat în ultima zi de aflare a sa în exercițiu, 29 mai 2013, a fost ilegală. Conform atribuțiilor constituționale un guvern în exercițiu (demisionar) „…îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice, pînă la depunerea jurămîntului de către membrii noului Guvern”, (Constituția RM, Art. 103 (2)). Guvernul Filat nu a avut dreptul să ia asemenea decizii care revin doar competențelor unui Guvern cu mandate deplin, aprobat de Parlament și având depus jurământul.

Astăzi Secția Juridică a Guvernului găsește de cuviință să recomande primului ministru interimar respectarea prevederilor Constituției în situația când executivul nu se află sub iminența luării careiva decizii care să-l plaseze în afara competențelor constituționale, pe când, în 29 mai 2013, aceeași Secție Juridică nu a formulat o recomandare asemănătoare. Responsabilitatea, în acest caz, revine în totalitate primului ministru în exercițiu de atunci, Vlad Filat, care a ignorant expertiza constituționalității deciziei semnate de el și în favoarea căreea a insistat ulterior, în callitate de președinte al celui mai numeros partid al majorității parlamentare.

Amintim că decizia de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău a fost votată în data de 29 mai 2013 de către miniștrii – membri ai Guvernului – din partea partidelor Democrat, Liberal Democrat și Liberal (PD, PLDM, PL).

Mai amintim, că în septembrie 2013, Curtea Constituțională sesizată de deputații Partidului Liberal Reformator, a respins examinarea constituționalității deciziei de Guvern și a procedurii de concesionare ca lipsită de fond. Aducem mai jos extrase relevante din Constituția RM.

Articolul 103 Încetarea mandatului

(1) Guvernul îşi exercită mandatul pînă la data validării alegerilor pentru un nou Parlament.     (2) Guvernul, în cazul exprimării votului de neîncredere de către Parlament, al demisiei Prim-ministrului sau în condiţiile alineatului (1), îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice, pînă la depunerea jurămîntului de către membrii noului Guvern.

T i t l u l IV ECONOMIA NAŢIONALĂ ŞI FINANŢELE PUBLICE Articolul 126

Economia

(1) Economia Republicii Moldova este economie de piaţă, de orientare socială, bazată pe proprietatea privată şi pe proprietatea publică, antrenate în concurenţă liberă.     (2) Statul trebuie să asigure:     a) reglementarea activităţii economice şi administrarea proprietăţii publice ce-i aparţine în condiţiile legii;     b) libertatea comerţului şi activităţii de întreprinzător, protecţia concurenţei loiale, crearea unui cadru favorabil valorificării tuturor factorilor de producţie;     c) protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, financiară şi valutară;     d) stimularea cercetărilor ştiinţifice;     e) exploatarea raţională a pămîntului şi a celorlalte resurse naturale, în concordanţă cu interesele naţionale;     f) refacerea şi protecţia mediului înconjurător, precum şi menţinerea echilibrului ecologic;     g) sporirea numărului de locuri de muncă, crearea condiţiilor pentru creşterea calităţii vieţii;     h) inviolabilitatea investiţiilor persoanelor fizice şi juridice, inclusiv străine.