Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » La plata facturilor mari, să vă gândiți „dulce” la contribuția lui Dodon

La plata facturilor mari, să vă gândiți „dulce” la contribuția lui Dodon

Experții apolitici motivează creșterea prețurilor la gaze și energia electrică prin suprapunerea conjuncturală obiectivă a mai multor factori economici și de piață globali.

Experții politizați, adică bine informați, iau și ei în calcul factorii globali de conjunctură, dar mai spun că în criza prețurilor la sursele energetice nu poate rămâne neobservată implicarea subiectivă a Rusiei.

Intrigați să afle dacă e așa sau altfel, 40 de europarlamentari au cerut Comisiei Europene investigarea acestui aspect al problemei. Într-o scrisoare adresată executivului european, deputații cer Comisiei Europene „să deschidă urgent o investigație privind posibila manipulare deliberată a pieței de către Gazprom și potențiala încălcare a reglementărilor UE privind concurența”.

Deputații citează o serie de întâmplări stranii legate de închiderea unor facilități de producție ale Gazpromului și refuzul lui de a folosi capacitățile de transport a gazelor naturale în Europa prin conductele existente. Asta s-a făcut, spun deputații, pentru a crea o presiune în plus în vederea deblocării lucrărilor de finalizare a gazoductului Nord-Stream 2 din Marea Baltică. „Toţi aceşti factori ne permit să suspectăm că avansul record al prețurilor gazelor naturale din Europa din ultimele săptămâni ar putea fi rezultatul direct al manipulării deliberate a pieței de către Gazprom”, se arată în scrisoare.

Dacă în parlamentul european se încearcă aflarea adevăratelor cauze ale crizei energetice, apoi în parlamentul Republicii Moldova problema a căpătat un pronunțat aspect de scandal. Opoziția socialist/comunistă s-a înviorat văzând cu ochii. Or, expirarea contractului de furnizare a gazelor avut cu Gazprom și creșterea galopantă a prețului acestui agent energetic la nivel european a pus Guvernul Republicii Moldova în fața unui caz de forță majoră. Instituirea stării de alertă este grăitoare în acest sens și executivul se află în căutarea febrilă a unei soluții cu compania rusă, dar și a unor variante alternative de soluționare a problemei.  

Experții moldoveni informați, au știut și ei, încă din vară, imediat după 11 iulie, că partidele din componența coloanei a cincea rusești în Republica Moldova vor încerca să transforme orice fel de relație, fie politică, fie economică și, cu atât mai mult, cea energetică, extrem de invazivă în politicile Chișinăului, în armă de luptă contra noii administrații pro-europene a statului. Moscova era conștientă că îndepărtarea de la putere a lui Dodon și apoi a partidului acestuia înseamnă un eșec de proporții ale cărui consecințe ar putea fi pierderea Republicii Moldova ca spațiu strategic de influență. Lucrurile au fost luate în serios și grupul coordonator al Kremlinului, responsabil de Republica Moldova, a și trecut la acțiuni de amortizare a efectelor negative ale acestei înfrângeri. Primul semnal l-a dat chiar trimisul special al Moscovei, Kozak, care a descins la Chișinău pe neprins de veste, de cum s-a terminat cu număratul voturilor. Gonașul Kremlinului a dat de înțeles atunci că există contracte, că există datorii, că există pârghii și că Guvernarea de la Chișinău va trebui să abordeze relația cu Moscova într-o formă care să fie îngăduitoare ei. Kozak a și susținut atunci prima sesiune de instructaj în fața capilor coloanei a cincea – Voronin și Dodon.

Din acel moment, Dodon nu și-a mai aflat hodina. Atât el, cât și partenera lui de afaceri de tot felul, Greceanîi, au avut mai multe vizite la Moscova, au bătut pragurile a numeroase instituții ruse – de la cele cu planificare de acțiuni strict secrete, până la cele cu activități de livrare a agenților energetici – toate conținând și componenta hibridă de intervenție. Una din aceste componente sunt costurile la hidrocarburile importate. Un preț insuportabil de import pentru un stat stors de vlagă cum este Republica Moldova este o armă aproape fatală împotriva lui. Noi nu știm cât de sus a reușit Dodon să urce prețul pentru țara lui, dar moldovenii trebuie să știe: în prețul mare la gazele naturale importate din Rusia, în cazul în care livrarea lor se va conveni într-o formă sau alta, există aportul diversionist al tandemului Dodon-Grecenîi și ajutoarelor acestora, la care s-a adăugat mai nou și gruparea ex-comunistă reciclată și resuscitată Tkaciuk-Munteanu.

Comportamentul de ultimă oră a acestor grupări dau în vileag și alte aspecte care ar putea să survină din „consultările” avute la Moscova. În afară de speculațiile că Republica Moldova a pierdut în persoana lui Dodon un „om politic” agreat de ruși și capabil să scoată un preț convenabil nouă, comandoul activ al coloanei a cincea, ajutat de cutiile lui de rezonanță ale așa zișilor analiști și propagandiștii în soldă, au tăbărât în parlament și au invadat spațiul public cu o idee fixă. Ei o țin una și bună: că Republica Moldova va rămâne fără gaze în plină iarnă dacă Maia Sandu nu va pleca la Moscova în persoană. De ce o fi insistând în asta cu atâta nedisimulată patimă prietenii Moscovei și trădătorii intereselor Republicii Moldova? Nu cumva pun la cale o capcană? Or, zgomotul lor e atât de mare și răcnetul atât de obsesiv, încât pare a fi mai degrabă a unor gonași, puși să hăituiască vânatul cât mai aproape de țeavă de pușcă a vânătorului.

Valeriu Saharneanu

15 octombrie 2021

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.