Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » … iar toți păcătoșii vor fi mâncați (dacă nu vor da pitacul pentru palatul Patriarhului Kiril…)

… iar toți păcătoșii vor fi mâncați (dacă nu vor da pitacul pentru palatul Patriarhului Kiril…)

După publicarea filmului Fondului Anticorupție al lui Navalnîi despre palatul lui Putin din apropierea stațiunii Ghelendjik de la Marea Neagră, vizionat până azi pe YouTube de peste 114 milioane de curioși, jurnaliștii au prins să proceseze împrejurimile în căutarea altor minuni arhitectonice misterioase.

Zilele trecute, jurnaliștii de la portalul de știri Readovca.ru au și venit cu o investigație nu mai puțin șocantă. Este vorba despre un palat somptuos, prin nimic mai prejos ca cel al lui Putin, care ar aparține oficial Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, dar de care se folosește personal Patriarhul Kiril. Oficial, reședința patriarhală trece ca „centru spiritual”, dar jurnaliștii au dezvăluit că de fapt aici vine de câteva ori pe an doar Patriarhul și că palatul care la facere a înghițit peste 22 miliarde de ruble (300 000 000 USD) este de fapt vila personală a Sanctității Sale.

Palatul lui Kiril se înalță spre cer nu departe de Palatul lui Putin. Jurnaliștii precizează că domeniile sunt legate între ele de un drum, altă dată public, pe care localnicii l-au botezat „al morții”. Asta, pentru că este foarte ușor să mori mergând pe el, iar cineva chiar a și murit în împrejurări foarte stranii, „drumul morții” fiind foarte păzit de Serviciul Pazei de Stat și agenți FSB. Adică nu orice muritor are mila și este în paza lui Dumnezeu îndrăznind să-l încalece.

În aceeași zonă de litoral, în vecinătatea palatelor lui Putin și Kiril, se întind și domeniile înțesate cu palate, aparținând elitei oligarhice ruse: Deripasca, Timcenko, Rotenberg.

Site-ul „Otkrâtaia Rossia“ („Rusia Deschisă“) a făcut ceva mai devreme un amplu material de investigație asupra averii Patriarhului Kirill. Conform acestuia, actualul Patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii duce o viaţă de lux, având la dispoziție case, avioane, iahturi, bolizi şi purtând accesorii scumpe, în totală contradicție cu pragul înalt al sărăciei din ţara sa şi cu valorile, de altfel bune, pe care le predică în fața credincioșilor ortodocși.

Este interesant ce gânduri îl vizitează pe opulentul cetățean Gundeaev, tot dânsul capul BORu, Patriarhul Kiril, atunci când predică enoriașilor săi cuvintele lui Hristos, adresate unui tânăr bogat și înalt demnitar evreu, mărturisite de Matei în Evanghelia sa: Mai lesne este să treacă cămila prin urechile acului, decât să intre un bogat în împărăția lui Dumnezeu”. Gândește oare Kiril că împărăția lui Putin pe Pământ în care se bălăcește acoperit de bogății neomenești ar fi anticamera împărăției lui Dumnezeu din Ceruri? Că această sordidă anticameră ar fi chiar urechile strâmte de ac – sentința lui Hristos dată nepotoliților bogătani -, lărgite special pentru el de puterea nesătulului țar, întru a trece cu tot cu păcatul opulenței nemărginite în împărăția lui Dumnezeu?

Nu, așa nu este creștinește, ar zice, revoltat, poporul credincios! Nici Gundeaev și nici Putin nu au cum să falsifice regulile acestei vămi instituite de Hristos. Lor însă puțin le pasă, atâta vreme cât mulțimea săracă și năpăstuită care fac împărăția acestor bogătani, nu numai că-i rabdă, dar îi și proslăvește.

O componentă deosebită a acestui mulțimi care este parte a poporului Republicii Moldova, de exemplu, se mai roagă duminicile și de sărbători de sănătatea săracului Patriarh rus, de parcă ar fi al lor, al moldovenilor. Din sărăcia lor, strâng pitac lângă pitac și îl trimit Patriarhului rus, pentru încă o lustră, pentru încă un iaht, pentru încă o limuzina, pentru încă un palat.

Valeriu Saharneanu

4 martie 2021

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.