Partidul Liberal Reformator: 99 de ani de la înfăptuirea primului act al Marii Uniri

Comunicat de presă

Partidul Liberal Reformator din Republica Moldova în calitatea asumată de continuator al tradiției liberale românești, calitate pe care o consideră drept o onoare și o mare responsabilitate, își exprimă omagiul de profundă considerație generației care cu 99 de ani în urmă a realizat primul act al Marii Uniri de la 1918 – Unirea la 27 martie a Basarabiei cu Regatul României.

Evenimentele care au precedat anul 1918 nu au fost mai puțin complicate în spațiul dintre Nistru și Prut ca cele pe care le trăiește generația de astăzi a Republicii Moldova. Atunci populația se afla în mijlocul pârjolului Primului Război Mondial; astăzi ea se află sub teroarea unui război hibrid al Federației Ruse.

Conducerea politică de atunci a României, asigurată cu multă dârzenie și clarviziune de liderul liberal Ion I.C. Brătianu, a găsit mijloace politice și instrumente diplomatice, dar și soluții militare ca să întindă mâna salvatoare cerută de Guvernul Republicii Democratice Moldovenești. Teroarea bandelor bolșevizate ale militarilor ruși în retragere trebuia oprită. În urma  măsurilor luate, peste acest meleag s-a așternut pacea, ordinea și viața din ce în ce mai avută care a durat până în 1940, când toate au fost întrerupte de o nouă invazie bolșevică.

Conducerile politice din toți cei 25 de ani de existență a Republicii Moldova nu au avut curajul predecesorilor și ezită și astăzi să pună capăt terorii și debandadei mijloacelor de dezinformare și propagandă rusești care domină spațiul informațional al Republicii Moldova și nici nu îndrăznesc să reglementeze statutul Bisericii Ortodoxe Ruse care intervine, la comandă și impardonabil, în procesele politice locale.

Partidul Liberal Reformator consideră că fără a face regulă în domeniile ce țin de inviolabilitatea spațiului informațional și a celui de securizare spirituală, Republica Moldova nu are șansa evadării din trecutul său comunist-sovietic care o urmărește și o chinuie.

Partidul Liberal Reformator constată că guvernarea auto-declarat pro-europeană și pro-românească nu a schițat nici un semn de respect, ca să nu invocăm unul necesar, de omagiu, adus generației eroice a unificatorilor anului 1918 de ziua aniversării a 99-a a Unirii Republicii Democratice Moldovenești cu România.

Partidul Liberal Reformator este ferm convins că ora adevărului a sosit: ori spunem populației adevărul legat de salvarea a milioanelor de vieți survenită în urma actului din 27 martie 1918, ori ea este lăsată pradă minciunii proferate de propaganda neo-imperială rusească și a bisericii ruse și folosită ca material explozibil anti-național de către coloana a cincea a trădătorilor de neam.

Partidul Liberal Reformator din Republica Moldova, în strâns acord cu Partidul Alianța Liberalilor și Democraților din România își propun să creeze în Anul Centenarului Unirii care începe astăzi, un model de colaborare politică supusă unui singur scop: crearea de condiții politice, economice, sociale și spirituale de reîntregire cât mai grabnică a celor două state românești.

Partidul Liberal Reformator subliniază că reîntregirea trebuie văzută astăzi, ca și la 1918, ca o anulare a unui abuz istoric, dar și ca pe o misiune de salvare a populației Republicii Moldova.

Chișinău, 27 martie 2017