Tragedia de la Aeroport și comportamentul de „musca la arat” a unor partide cu probleme

Ieri, Aeroportul Internațional Chișinău a fost locul unde s-a produs o mare tragedie – doi cetățeni de-ai noștri: un polițist de frontieră și un ofițer de securitate aeroportuară au fost uciși de un pasager sosit din Istanbul, căruia i s-a refuzat intrarea în Republica Moldova. Incidentul s-a produs. în momentul când individul era transferat de cei doi ofițeri în zona de plecare a Aeroportului. Cu arma din dotare a polițistului moldovean, smulsă din tocul acestuia, ucigașul a rănit și un pasager, a tras mai multe focuri și a fost reținut de trupele speciale care au intervenit. În timpul reținerii, făptașul a fost rănit grav și transportat sub pază la un spital. Procurorii au deschis imediat un dosar penal pentru ucidere. Ei au anunțat presă că individul este de naționalitate tadjică și „a devenit nervos” în  momentul în care a fost întrebat de scopul vizitei lui în Republica Moldova.

Președintele Maia Sandu, prim-ministrul Recean și alte oficialități ale statului au ieșit ieri seară cu reacții, regretând incidentul și asigurând cetățenii că situația este sub control. Totodată ei au prezentat condoleanțe familiilor celor două victime. Tragica întâmplare a fost relatată de marile agenții de presă ale lumii, unele (CNN, BBC) citând surse oficiale, altele speculând o legătură a ucigașului rănit și reținut cu războiul din Ucraina și, mai cu seamă, cu provocările de destabilizare a Republicii Moldova pe care le-ar putea organiza serviciile rusești angajând „mâna liberă” a grupării mercenare Wagner aflată în proces de transformare.

Sunt speculații pertinente dacă urmărim ce se întâmplă cu această subdiviziune militară cu statut special a Federației Ruse după rebeliunea acesteia de săptămâna trecută, considerată eșuată. Cu referință la pericolele la care este supus statul din imediată vecinătate a teatrului de război ruso-ucrainean și având în vedere și amenințările în adresa Republicii Moldova care nu contenesc să transpară dinspre Kremlin, autoritățile moldovene au desfășurat încă din anul trecut mai multe filtre de control asupra fluxurilor de intrări, unul dintre cel mai riguros fiind activat la Aeroportul Internațional Chișinău. Poliția de Frontieră a raportat sute de cazuri de refuz a solicitărilor de intrare ale persoanelor străine suspectate ori care nu au putut răspunde la întrebarea de rutină care să explice scopurile aflării lor în Republica Moldova.

Întâmplarea de ieri de la Aeroport este dovada că filtrele lucrează, iar componenta ei tragică nu este altceva decât urmarea unui incident nefast, legat de comportamentul imprevizibil al străinului agresiv care, profitând de un moment de neatenție al polițistului, i-a smuls arma din toc și a atacat. Trebuie să precizăm că transferul în zona plecărilor a persoanei căreia i se refuză intrarea nu se face sub escortă armată, cu arma în mână în poziție de tragere. Conform regulii, deportatul este însoțit de persoane care reprezintă autoritățile statului – polițistul de frontieră și ofițerul serviciului de securitate aeroportuară – în condiții obișnuite. Așa că pistolul polițistului însoțitor se afla acolo unde s-a și cuvenit – în toc – locul prevăzut de instrucțiuni scrise special pentru asemenea situații. Mai mult ca sigur că de acum încolo portul armelor din dotare în aeroporturi va fi altfel reglementat, mai aspre și mai pline de precauție se vor face filtrele, dar ceea ce s-a întâmplat vineri seara la Chișinău va rămâne așa cum s-a văzut și cum s-a raportat: un incident regretabil în care un individ agresiv și dezaxat a profitat de neatenția polițistului, i-a sustras arma din toc, ucigându-l pe el, pe colegul lui și rănind un pasager. Asta este situația din punct de vedere al regulilor de funcționare a compartimentelor de securitate și control de la Aeroport.

După reacții, vedem însă că altfel este declinată întâmplarea din punct de vedere politic. Unele partide de la noi, în special cele cu un trecut sordid, dăunător chiar, și cu grad sporit de respingere la public în ziua de azi, au văzut în caz o comoară din care se poate stoarce kilograme de capital politic ieftin. Vom trece peste străduințele stângace ale altor partide. Ne vom limita atenția asupra reacției celui mai reprezentativ exemplar al acestei cohorte de sfetnici proscriși.

Este vorba de declarația la temă a fostului partid al lui Plahotniuc, reciclat și devenit astăzi PSDE (Partidul Social Democrat European). Fără a cruța culorile negre, PSDE califică incidentul de la Aeroport drept „atac armat” și „act terorist”. Interpretarea frivolă a noțiunilor tari vrea să aducă peste noi o atmosferă apocaliptică de care putem scăpa, cum altfel, decât așa cum o doresc ucenicii lui Plahotniuc – prin a trece cu coasă demiterilor printre urâții de ei guvernanți. Așa că PSDE cere demiterea imediată a șefului Poliției de Frontieră „care trebuie să-și asume consecințele acestui caz tragic” și, înainte de a cere demisia și a Papei de la Roma, partidul pune la punct „conducătorii statului” care, cică, au dat dovadă de o „comunicare dezastruoasă” și „lipsă totală de profesionalism și incapacitate de a acționa centralizat”.

Evident, pe fundalul tragic al cazului de la Aeroport, PSDE vrea să epateze pricepe la lucruri dintr-astea, complicate și serioase – aluzie la guvernările de care s-ar fi achitat, zice el,  cu cinste. Aluzie pe cât de cinică pe atât de ridicolă, ca să nu mai vorbim de cinste. Ridicolă, pentru că băgatul în treabă cu sfaturi și critici a PSDE pe marginea tragicului caz este comparabil în rosturi cu cel care l-a avut musca la arat, în cunoscuta fabulă. Cinică, pentru că ne este încă proaspătă în memorie „capacitatea” PDM (PSDE) de a „acționa centralizat” în treburi nu doar serioase, dar perfect penale, cum ar fi, de exemplu, înstrăinarea în favoarea lui Șor (a rușilor) a Aeroportului, furtul Miliardului, înscăunarea la Președinția statului a agentului rus, Dodon. Dar câtă „măiastră” dedicație „profesională” și câtă „capacitate” „briliant” de a „acționa centralizat” a demonstrat acest partid atunci când a pus la cale operațiunea ilegală de arestare și extrădare a profesorilor liceului turc din Chișinău? Doamne ferește de asemenea pricepere.

Valeriu Saharneanu, 1 iulie 2023

Leave a Comment

(0 Comments)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *