Șeful „Sputnik Moldova” a fost expulzat azi. Dar „Sputnik Moldova” rămâne?

În dimineața acestei zile (13 septembrie 2023), șeful „Sputnik Moldova”, Vitalii Danilov, a fost expulzat din Republica Moldova. Sursele media care au citat un comunicat al acestei instituții ruse, au anunțat că „în această dimineață, Ofițerii Inspectoratului General pentru Migrație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au mers la domiciliul lui Denisov, cetățean al Federației Ruse, și i-au prezentat ordinul de deportare. Vitalii Denisov a fost urcat într-o mașină și dus direct la Aeroportul Internațional Chișinău.” Se zice că expulzarea lui Danilov a fost atât de grăbită, încât a fost cu neputință să poată lua cu el lucruri mai multe decât cele necesare la drum.

Este de remarcat că autoritățile Republicii Moldova (Serviciul de Informații și Securitate) au interzis difuzarea produselor media ale „Sputnik Moldova” încă la 26 februarie 2022, la două zile după începutul invaziei de proporții a Federației Ruse în Ucraina, dar nu și instituția-mamă care le întreținea și coordona. Interdicția instrumentată de SIS s-a bazat pe un document semnat de directorul acesteia în care a fost trecută (citat): lista surselor cu conținut online care promovează informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență, aprobate prin Hotărârea Parlamentului: Sputnik.md, Gagauznews.md”. Și atât.

Ei bine, dacă se prezumă că SIS-ul este o instituție de inteligență, ea nu cumva trebuia să-și dea seama că asemenea structuri de avangardă ale FSB-ului rusesc au întotdeauna un plan „B” pe care să-l acceseze în cazuri de forță majoră? Că jumătățile de măsură luate împotriva lor le fac mult mai… reziliente? Așa că după timida înțepătură a SIS-ului moldovenesc, Sputnik-ul FSB-st rusesc s-a „adaptat” momentan la situație, fără să înceteze nici măcar pentru o clipă să-și facă datoria ca trupă din prima linie a războiului hibrid al Federației Ruse dus împotriva Republicii Moldova și României. Produsele otrăvite marca Sputnik au continuat să transpară pe sumedenie de alte canale pe care le deține coloana a cincea rusă care înflorește sub acoperirea mai multor partide, instituții media și organizații ale societății civile în Republica Moldova și România. Mai mult, angajații care până în luna martie a anului 2022 au lucrat deschis în structurile acestei instituții rusești de destabilizare și sabotare a Republicii Moldova, au fost îmbrăcați din nou în roba cuvenită și „montați” în grilele unor instituții patriotic valide, precum radio Vocea Basarabiei… și altele. (Invit, cu acest prilej, să recitiți materialul la această tema scris și publicat pe acest Blog la vremea respectivă: Dragii noștri „asasini” de la Sputnik.)

Părerea noastră este că instituțiile de specialitate ale statului au avut tot suportul societății și toată baza lui legală să acționeze mult mai eficient în combaterea structurilor străine de ingerință directă în treburile Republicii Moldova fără jumătățile de măsură contraproductive. Dacă o făceau, nu era nevoie de o nouă structură, cum ar fi agenția „Patriot” de combatere a falsurilor și a manipulărilor, în stadiu de constituire. Ce ne vom face dacă și aceasta va continua să lucreze în tradiția jumătăților de măsură, atât de puternic înrădăcinată în practica juridic-administrativă a tuturor guvernărilor de până acum?

Zicem că directorul Sputnik[1] a fost expulzat în data de 13 septembrie 2023, tot așa cum am zis că au fost interzise unele produse ale lui în data de 26 februarie 2022, dar… instituția însăși rămâne (!). Cu siguranță că în situația de altă forță majoră, Kremlinul are pentru „Sputnik Moldova” un plan „C”, care să-l țină activ. Și va avea alte multe planuri, poate mai multe decât câte litere are alfabetul, dacă instituții ca „Sputnik Moldova”, „Komsomolskaia pravda”, „AiF” și derivate ale lor nu vor fi dezrădăcinate în Republica Moldova fundamental, prompt și cu spirit comprehensiv – atât pe orizontală, cât și pe verticală.

Valeriu Saharneanu, 13 septembrie 2023


[1] Din presă: Cetățeanul rus Vitali Denisov a activat în calitate de conducător/administrator al „Sputnik Moldova” din martie 2023. Acesta a fost antrenat la realizarea unor campanii informaționale ce au avut la bază activități de propagandă, dezinformare și amenințări hibride. Anterior, Denisov a activat în cadrul „Sputnik Osetia de Sud” și a condus „Sputnik Azerbaidjan”.

Leave a Comment

(0 Comments)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *