R. Moldova, prima țară non-UE cu acces la fonduri europene de 26 de miliarde de euro

Republica Moldova va avea acces la fondurile Uniunii Europene pentru modernizarea sectorului energiei, al transporturilor și al serviciilor digitale, cu un buget total de 26 de miliarde de euro. Un Acord privind afilierea R. Moldova la Mecanismul pentru Interconectarea Europei a fost semnat ]n ziua de 9 mai, la Chișinău, de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, și comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean. Astfel, R. Moldova devine primul stat din afara Uniunii Europene care a obținut acces la acest instrument de finanțare utilizat de statele membre. 

Beneficiile pe care le va oferi programul în vederea dezvoltării economice a Moldovei au fost discutate a o ședință trilaterală, cu participarea prim-ministrului Dorin Recean, a eurocomisarului pentru transporturi, Adina Vălean, și a secretarului de stat al Ministerului Transporturilor al României, Ionel Scrioșteanu. 

Înțelegerea va facilita atragerea investițiilor în dezvoltarea infrastructurii de transport rutier și feroviar, în condiții de siguranță și securitate, implementarea proiectelor pentru eficiență energetică și decarbonizare a economiei, precum și va contribui la digitalizarea sistemelor de transport și energie. 

Tot astăzi, la Casa Guvernului, au fost semnate trei acorduri între R. Moldova și România privind construcția podurilor Sculeni – Sculeni, Leușeni – Albița și Cahul – Oancea.

Sursa: moldpres.md

Leave a Comment

(0 Comments)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *