Putin face azi aceiași greșeală ca la 24 februarie 2022: la 24 iunie 2023 el aduce războiul și în Rusia

După o noapte petrecută în suspansul generat de subiectul de intrigă acută al rebeliunii declanșate de gruparea militară Wagner, Putin a ieșit în dimineața zilei de 24 iunie și, de pe ecrane, a vociferat la fel de înțepat și la fel de greșit, ca și în dimineața zilei de 24 februarie 2022. Amintim că în 24 februarie 2022, Putin a anunțat despre ordinul pe care l-a dat armatei sale de a invada Ucraina vecină. Ironia sorții este că la o distanță de 16 luni de la acel moment nefast, azi, la 24 iunie 2023, Putin, prin mesajul dur pe care l-a enunțat și poziția de confruntare pe care a luat-o în raport cu acțiunile grupării Wagner, a dispus de fapt începerea războiului și în propria-i țară.
Greșeala lui Putin este că în loc să medieze și să aplaneze cu orice preț conflictul dintre cele două aripi combatante în războiul dezlănțuit de el în Ucraina – conducerea Forțelor Armate ale Federației Ruse și cea a grupării Wagner – el a ales să se situeze de partea generalilor din fruntea armatei și să-i acuze de trădare și de instigare la rebeliune militară pe cei de la Wagner.
Văzându-se pus la perete și de fapt condamnat la moarte, liderul Wagner a luat decizia să nu aștepte plutonul de execuție al lui Putin, ci să încerce să se salveze, mizând pe unica șansă lăsată lui – declanșarea în fază activă a rebeliunii propriu-zise, marșul spre Moscova, luarea cu asalt a Kremlinului și alungarea dintre zidurile lui a locatarului acestuia. De la ora 21 a zilei de 23 iunie și până aproape de ora 10 a zilei de 24 iunie, când a apărut pe ecrane citindu-și nota de condamnare pe marginea conflictului și anunțându-și poziția categorică, Putin a avut o veșnicie să ia o decizie în interesul suprem al statului său – unica dictată de funcția de Președinte al Federației Ruse – cea de arbitrare și intermediere a disputei ajunse la cuțite dintre cele două părți. Putin nu a făcut uz de această unică oportunitate. Din contră, declarația lui a ridicat gradul de încrâncenare a părților și a stabilit confruntarea militară directă drept metodă de soluționare a conflictului.
Astfel, zarurile au fost aruncate. Dacă în orele următoare forțele Wagner vor înainta cu hotărâre și, mai ales, cu succes, pe direcția Moscova, simpatiile armatei și ale poporului ar putea trece de partea lor și atunci efectivele acestor trupe vor crește, iar probabilitatea unui război civil de lungă durată va fi mult mai mare. Această tendință a fost confirmată pe parcursul întregii zile de sâmbătă, 24 iunie, când Wagner nu numai că a luat controlul deplin al orașului de un milion de locuitori, Rostov-pe-Don, dar coloanele de tehnică militară ale acesteia au ajuns la Voronej și Lipețk, ultimul aflat la o distanță de numai 400 kilometri de Moscova. Au avut loc ciocniri între unitățile de avangardă ale grupării Wagner și cele de apărare ale Armatei Ruse în timpul cărora au fost doborâte în total 5 helicoptere și un avion de luptă ale forțelor militare supuse lui Putin-Șoigu.
Surse independente au comunicat că imediat după declarația avută la televizor, Putin a părăsit Moscova cu avionul într-o direcție necunoscută. Se vorbește că și alți demnitari de rang înalt au părăsit noaptea, dimineața și pe parcursul zilei capitala Rusiei.
Deși dispune de o superioritate netă în tehnică militară și trupe cu care să se apere de unitățile rebele ale lui Prigojin, Rusia lui Putin arată foarte speriată. Ea se transformă pe oră ce trece într-un colos cu picioare de lut, gata-gata să se prăbușească. Pe fundalul noului front „inaugurat” azi de Putin împotriva rebeliunii militare în imediata apropiere de suburbiile ei, Moscova se va vedea obligată să treacă pe planul doi „grijile” frontului ucrainean, deși, bombardamentele cu rachete ale orașelor ucrainene au continuat și azi. Oricum, în noua situație creată, lucrurile ar putea să intre aici pe o pantă inevitabilă de prăbușire a aliniamentelor de apărare rusești, la problemele de proastă aprovizionare a dispozitivelor tehnice și umane angajate în luptă adăugându-se și moralul la pământ al trupelor ruse.
Putin a avut parțial dreptate azi când a comparat situația creată la moment cu cea avută loc cu peste o sută de ani în urmă, în anul 1917. Nu însă în privința indicată de dânsul a rolului pe care l-au jucat bolșevicii în faptul că Rusia s-a pomenit pe partea perdantă a Primului Război Mondial. În 1917, Rusia a pierdut războiul din cauza căderii sub orice nivel a moralului soldaților ruși de pe front, a lipsei totale de încredere a lor țar și în comandamentele militare și politice de pe întreaga verticală. Trupele ruse de pe Frontul Românesc, de exemplu, s-au răsculat împotriva superiorilor, au părăsit tranșeele, au abandonat Frontul, au trădat aliații și, cu armele pe umăr, au plecat într-o debandadă de nedescris, prădând și omorând tot ce le ieșea în cale, să se răzbune pe autoritățile de acasă care i-au trimis să moară în tranșee. Moralul soldatului rus care în anul 2023 moare nu se știe pentru care cauză în tranșeele din Donbas, Zaporojie și Herson este foarte aproape de acel punct critic al anului 1917, iar scânteia aprinsă de rebeliunea grupării mercenare a lui Prigojin ar putea fi semnalul de peste veac al începutului unei repetate și catastrofale prăbușiri a pretinsului imperiu.
Valeriu Saharneanu, 24 iunie 2023
Leave a Comment
(0 Comments)