Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » Postul independent de radio Vocea Basarabiei ar fi împlinit astăzi 15 ani

Postul independent de radio Vocea Basarabiei ar fi împlinit astăzi 15 ani

IMG_4265IMG_4255IMG_4254IMG_4242IMG_4256IMG_4246

Afirmația la forma trecută că astăzi postul independent de radio Vocea Basarabiei ar fi împlinit 15 ani are următoarea explicație: da, astăzi mai există și post, mai există și radio, mai există și Vocea Basarabiei, dar din această combinație de cuvinte lipsește adjectivul-determinativ – independent. La convingerea mea, lipsește esența care conferă unei instituții mass-media principala sarcină a valorii – credibilitatea în fața publicului. De atâta, afirmația că postul independent de radio Vocea Basarabiei nu mai există este una adevărată. Pentru că este dependent de un oligarh al politicului autohton și nu se mai află în serviciul publicului, misiune pentru care a fost creat ca atare cu 15 ani în urmă. Putem stabili ușor și data dispariției lui – 14 februarie 2014 – ziua când Consiliul Coordonator al Audiovizualului a aprobat „cererea” administratorului, Veaceslav Țîbuleac, de cesionare a licenței de emisie a postului de radio. Astfel, V. Țîbuleac a înstrăinat prin trădare, pe furiș, prin înșelăciune și fals în documente licența unei firme noi create (poate, special create?), Canal-X srl din Briceni, al cărui acționar unic (100%) este cetățeanul Igor(i) Cijov.

Cine este cetățeanul, publicul de specialitate nu cunoaște. După conferința de presă din toamnă, când am făcut prima declarație oficială asupra acestui caz, jurnaliștii au stabilit că Cijov este administratorul altei firme, pare-se, Caravita srl, activă pe domeniul agricol, al cărui proprietar este unul din nepoții politicianului Vlad Filat. Dacă urmărim cine este beneficiarul final al „tranzacției” putem stabili cu ușurință că relația dintre „necunoscutul” Cijov și arhi-cunoscutul Filat este directă. Cercul se închide aici și necunoscutele dispar cu desăvârșire dacă avem puțină răbdare să ascultăm postul de radio: beneficiarul final este politicanul Vlad Filat și partidul lui. Iar dacă un post de radio sau o altă instituție de presă își dedică politica editorială în proporție de 98 la sută unui partid politic, acesta nu mai poate fi considerat independent, adică echidistant, imparțial și, în consecință, credibil. Asta este regula jurnalismului.

Cum s-a ajuns la asta este o temă serioasă de abordat în eventualitatea analizei contextului general al procesului de acaparare de către oligarhi după 2009 a instrumentelor de control a opiniei publice în Republica Moldova. În cazul concret al Vocii Basarabiei putem vorbi despre o combinație dintre doi: V. Țîbuleac care a mimat administrarea postului de radio, bună-credința patriotică urmărind în fapt propriile interese de îmbuibare și V. Filat, politican care a răzbătut pe culmile puterii inclusiv datorită postului de radio și care, dominat de reflexe native cleptomane, nu s-a putut abține să nu și-l însușească și pe acesta. Așa cum le este natura, cei doi au făcut toate aceste tărășenii pe furiș, pe ascuns de ochii lumii, fiindcă în fața lumii ei vor să pară vertebrali. Dându-i bani pe furiș lui Țîbuleac, Filat l-a încurajat, așa cum poate el mai bine în relația cu partenerii, să-i trădeze de cei care au avut încredere în Țîbuleac și l-au luat în acest important proiect mass-media, l-au îndrumat ca pe un prieten și coleg, l-au ajutat în momentele grele ale vieții. Datorită acestei „investiții” (vorba lui Filat), la postul de radio mediocritatea și platitudinea au fost încurajate să se coalizeze în detrimentul calității și a profesionalismului. Postul de radio care a supraviețuit îndelungatei perioade a dezmățului mediatic comunist a căzut pradă oligarhiei nesăbuite care după 2009 nu numai că a compromis democrația și valorile europene, dar au prădat tot ce le-a stat în cale. Instrumentul preferat de acaparare a bunurilor și banilor a fost și este corupția, în complicitate cu sistemul judecătoresc al statului mafiot. În cazul Vocii Basarabiei „procedura” de acaparare a fost la fel: milioane de lei „investiți” în persoana care să facă funcțională schema-raider și în comisionul dat acesteia cu valoarea-simbol a celor 30 de arginți. Pentru că administratorul schemei-raider a obținut drept recompensă o casă cu multe nivele într-o zonă rezidențială a capitalei. Cum au fost motivate tranzacțiile, sub care capitole de lege se încadrează asemenea „afaceri” aș vrea să aflu, apelând la statul nostru de drept, dacă el există. Prima încercare de contact cu el arată deocamdată contrariul. Nu vom dispera să-l căutăm în continuare cu insistență, chiar dacă va trebui să luptăm pentru a-l repune pe temelii. Nu se poate ca dezmățiul și furtul să domine la nesfârșit în Republica Moldova. Alternativa acestui efort ar fi ca noi să ne împăcăm cu faptul, să ne transformăm cu toții în jigodii și lichele. Dar cred că nu e cazul.

Radio Vocea Basarabiei a pornit la drum la 18 iunie 2000 ca o făclie mică și plăpândă pe fundalul amurgului scurtei guvernări democratice și instalării întunericului fioros al lungii perioade comuniste. În 2002 și 2005 a fost întrerupt să activeze prin abuzul regimului. A fost repus în activitate datorită sprijinului comunității internaționale. Nici pe o clipă nu a încetat să spună adevărul, să aducă în case informația despre adevărata stare de lucruri, a servit drept sursă de cunoaștere a adevărului istoric pentru public și de platformă de comunicare pentru forțele politice democratice. Radio Vocea Basarabiei s-a declarat deschis în sprijinul unității naționale a românilor de pe ambele maluri ale Prutului și un militant al cauzei Unirii lor. Apariția și existența o datorează fundațiilor Soros și Iosif Constantin Drăgan. Extinderea de la un post de radio local cu o singură frecvență în or. Nisporeni la un post de radio cu acoperire națională se datorează finanțărilor prin accesarea proiectelor în sprijinul democrației ale Guvernului României, Guvernului și Ambasadei Statelor Unite ale Amercii, posturilor de radio Vocea Americii, BBC și Europea Libera, Deutsche Welle ale căror partener a fost și cu unele mai este. În zece ani de muncă, postul de radio și-a cultivat un public select și numeros, dornic de cunoaștere, exigent și principial. Respectv, publicul a cerut de la postul de radio aceleași exigențe. Afirmarea radioului este rodul unei imense munci intelectuale, în mare parte muncă neremunerată, atât pentru colaboratori, moderatori, cât și pentru autorii de rubrici și participanții la ciclurile de emisiuni.

Postul de radio Vocea Basarabiei, cel independent, va rămâne pentru totdeauna recunoscător personalităților din domeniul culturii, științei, oamenilor de mare notorietate publică de pe ambele maluri ale Prutului care nu și-au precupețit timpul, sănătatea și munca la crearea valorii publice a postului de radio, devenit pentru foarte multă lume o instituție media de referință în spațiul românesc și european. La crearea numelui Vocii Basarabiei au contribuit poetul național Grigore Vieru, dânsul și autorul imnului postului de radio în colaborare cu Nicolae Caragea și Mirabela Dauer, maestrul Ion Ungureanu, dramaturgul Andrei Strâmbeanu și scriitorii Vladimir Beșleagă, Serafim Saca, lingviștii Valentin Mândâcanu, Ion Ciocanu, Maria Cosniceanu; psihologii Aurelian Silvestru și Ion Moldovanu; istoricii Alexandru Moșanu, Ion Varta, Virgil Pâslariuc, Anatol Petrencu, Octavian Țâcu, Igor Cașu, Sergiu Musteață; academicienii Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, Valeriu Matei, Ioan Scurtu, Eugen Simion; protoiereii Petru Buburuz, Ioan Ciuntu, părintele Vlad Mihăilă; jurnaliștii Constantin Tănase, Alecu Reniță, Efim Josanu, Luminița Dumbrăveanu, Andrei Dumbrăveanu, Petru Bogatu, Nicolae Negru; sociologii Dan Dungaciu, Anatolie Barbăroșie, Oazu Nantoi și întreaga comunitate analitică, precum și toată clasa politică a Republicii Moldova și parțial a României. Este imposibil să enumăr în acest spațiu toate numele ilustre care au trecut pragul postului de radio Vocea Basarabiei și s-au consacrat edificării acestui nume. Nu pot să nu pomenesc aici pe cei mai activi radioascultători, deveniți cu timpul și interlocutori de emisiuni cu mare har analitic: Boris Movilă, Procopie Raicev, Valeriu Cuculescu.

Nu este o exagerare dacă voi afirma că postul de radio Vocea Basarabiei a fost recunoscut pe drept, datorită prestanței sale îndelungate și perseverente, cel mai important suport mediatic și o platformă eficientă de promovare a Mișcării de Eliberare Naționale a cărui spirit a supraviețuit prin emisiunile lui.

Cu atât mai mult este de neconceput transformarea lașă a Vocii Basarabiei în post de radio al unui oligarh scăpătat în rele. Cu atât mai mult este de neacceptat tentativa Procuraturii Generale de a se preface că nu s-a întâmplat nimic, mușamalizând faptele și ignorând probele. Cu atât maiu mult vom cere organelor de drept și anticorupție să ia în obiectiv acest caz extrem de grav de capturare a unei instituții mass-media de categorie națională. Cu atât mai mult vom solicita susținerea corpului diplomatic acreditat la Chișinău, reprezentanțelor instituțiilor internaționale în capitalla Republicii Moldova, între care în primul rând cele ale Uniunii Europene, OSCE, ONU. Cu atât mai mult vom apela la implicarea societății civile și a publicului ascultător al postului de radio în elucidarea acestui caz care trebuie să se încununeze cu punerea la respect a penalilor și corupților.

Regret enorm că aniversarea a 15-a a postului de radio se întâmplă în asemenea condiții. S-ar putea ca protagoniștii acestei hoții să organizeze emisiuni de jubilare a afacerii lor murdare. Va fi o mârșevenie în plus de care publicul nostru exigent își dă bine seama. M-am convins în această privință în urma numeroaseler abordări ale celor care cunosc adevărata față și voce a postului de radio. Neștiind de situația reală din interior, oamenii mă întreabă cu dojană în glas ce se întâmplă cu postul de radio că de la o vreme este altul decâ cel pe care s-au bizuit și l-au respectat. Răspunsul meu pentru cei care încă nu știu este fraza care intitulează și care încheie prezenta dureroasă mărturisire: stimați prieteni, postul independent de radio Vocea Basarabiei nu mai există. Dacă ar fi existat ne-am fi bucurat cu toții așa cum ne-am bucurat învingând împreună în multe bătălii.

Ceea ce Vă supără auzul este glasul prefăcut al unei mari monstruozități.

 

Valeriu Saharneanu, jurnalist,

Fondatorul postului de radio Vocea Basarabiei

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu