Moartea „bucătarului” intră în tolba de crime a țarului

Motto: Ce a ales Putin în privința lui Prigojin?

Cu toate garanțiile date, este limpede că Putin

a stabilit deja unde va pune virgula în clasica

sintagmă-sentință, dată gâdelui spre execuție: 

de iertat imposibil(,) de executat.

Articolul „Autopsia unei rebeliuni trucate

27 iunie 2023

De câteva ore bune, Internetul și YouTubul se rup sub avalanșa de știri pe subiectul catastrofei aviatice  care a avut loc în după amiaza zilei de ieri, 23 august, în regiunea Tver, la nord-vest de Moscova. Se aduc noi și noi detalii despre avionul care s-a prăbușit și în care s-ar fi aflat „bucătarul” lui Putin, Evghenii Prigojin, șeful companiei militare private „Wagner”. Spunem, „s-ar fi aflat”, pentru că tot ce vine dinspre surse oficiale ori apropiate Kremlinului trebuie pus la îndoială. Cu atât mai mult, cu cât vestea prăbușirii avionului și certificarea promptă a morții lui Prigojin a venit de la oficialități, care în alte cazuri întârzie mult difuzarea comunicatelor. Azi dimineață, oficialitățile au dat și lista deplină a celor zece persoane aflate în avion în calitate de pasageri, 7 dintre care fiind din Wagner, iar doi – Prigojin și Utkin – capii acestei companii.

Pe marginea evenimentului există și suspiciunea că catastrofa aviatică soldată cu moartea anunțată a liderilor Wagner ar fi o înscenare cu scopul de a șterge urmele pe care le-au lăsat până acum cu această identitate, ei continuând nu doar să trăiască sub acoperirea altor nume cu alte legende, dar fiind antrenați deja în alte misiuni complexe puse în fața lor de FSB – firma-mamă barosană a firmuliței lor „private”. Însă marea majoritate a spectatorilor acestei drame este înclinată să creadă în autenticitatea ei așa cum a fost jucată cu subiect ș predicat. Iar aceasta înseamnă că Prigojin și secundul lui pe linie militară au murit ieri sub resturile mistuite de foc ale avionului doborât, fiind executați de Putin în consecința rebeliunii militare organizată de ei la 23-24 iunie. Cu exact două luni în urmă, în dimineața de 24 iunie, înainte de a părăsi Moscova, Putin a calificat marșul spre Moscova a unităților Wagner drept atentat la securitatea statului său și drept trădare. Cea din urmă acuzație s-a referit direct la persoana lui Prigojin, acesta fiind unul dintre oligarhii pe care Putin i-a crescut, dându-i sinecuri mănoase din care să se îmbogățească în schimbul loialității și a serviciului credincios. Putin a considerat că Prigojin l-a trădat personal și a pus la cale o răzbunare-model, de luat aminte pentru toți cei apropiați care ar ajunge să-l sfideze ca acesta. Timp de două luni s-a jucat cu Prigojin cum o pisică se joacă cu șoarecele captiv, înainte de a-l îngurgita. L-a dat mai întâi pe mâna lui Lukașenko ca acesta să-i stingă fierbințeala de fiară, apoi i-a dat voie să-și revadă proprietățile din Sankt Petersburg, ca să-și amintească cui i le datorează. I-a permis chiar să viziteze o parte din protectoratele aurifere ale guberniei africane, dată lui în pază, ca să-și dea seama ce are a pierde. La întoarcerea acasă se credea ca și grațiat după un periplu fără opreliști și pericole. La Moscova a urcat în unul din cele patru avioane ale sale și, crezându-se pasăre liberă, a decolat dintr-o ultimă escală înapoi către Sankt Petersburg, orașul în care imperiul lui militar-gastronomic își are cartierul general.

Există numeroase imagini filmate cu telefoanele mobile în care un avion Embraer, retezat de o aripă și lăsând o dâră de fum, cade în piruete spre pământ. Unii spun că aparatul de zbor a fost doborât de o rachetă, alții afirmă că totul s-a întâmplat din cauza unei explozii la unul din motoare ori șasiuri. Pentru că nimeni nu a văzut nicio rachetă lansată și rămășițele ajunse la sol nu prezintă urme de atac aerian, varianta unei explozii la bordul navei pare mai fezabilă. O confirmă și rudele însoțitoarei de bord, victimă și ea, care a comunicat într-un SMS că nava ar fi fost supusă unor reparații inopinate și stranii înainte de decolare. Apoi, o explozie cauzată de un dispozitiv plasat în afara salonului, dar care să facă imposibil zborul, ar fi în consens cu ritualul gândit al unui act de răzbunare extrem de brutal. Un atac cu rachetă ar fi omorât instantaneu toate ființele de la bord, pe când o aripă frântă ar trimite la sigur aparatul către pământ, lăsându-i pe cei dinăuntru salonului vii și condamnați să-și consume în cumplită suferință ultimele eterne secunde al sfârșitului lor de viață.

Sursele au informat pe parcursul zilei că autoritățile ruse au reușit deja să identifice ceea ce a mai rămas din trupurile lui Prigojin și al adjunctului său Utkin. Prigojin – după palma cu un deget lipsă; Utkin – după gabarite și tatuaje. Probabil că ambii au murit așa cum au vrut comanditarii, adică pe deplin conștienți că ceea ce li se întâmplă este o execuție. Este la fel cum erau conștienți că o vor sfârși în chinuri cei exterminați cu lovituri de baros la comanda lui Prigojin. Adevărată ironie a sorții este cum un baros poate să se transforme în bumerang cu chip de avion în prăbușire și lovi cu necruțare în cel ce l-a inventat și mânuit cu ferocitate de călău.

Beneficiarul execuției lui Prigojin ar trebui să se gândească și el la un deznodământ al vieții sale produs în aceeași cheie de bumerang. Putin este călăul propriului popor și criminal de război dat în căutare internațională. De azi, printre cei porniți să-l caute și să-i facă felul într-o formă sau alta, vor fi și oamenii devotați ai lui Prigojin, criminali cu experiență și ucigași fără pereche. Canalele de telegram ale acestora sunt deja pline de amenințări în adresa celui pe care ei l-au identificat ca fiind „mica lepădătură de la Kremlin”.

Valeriu Saharneanu, 24 august 2023

Leave a Comment

(0 Comments)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *