Maia Sandu a vizitat Oradea, dar a vizat Chișinăul

Presa de știri din România care la sfârșit de săptămână intră în leșin din cauza lipsei de subiecte senzaționale, a avut parte duminică seara de o surpriză. În vizită la Oradea, a fost „descoperită”, nimeni alta, decât Maia Sandu, președintele statului de peste Prut. Primele, la locul faptei, au sosit televiziunile de știri – suratele noastre cele mai flămânde de teme de senzație. Ele eu anunțat pe dată publicul lor prin atenționare de breaking news, că „vizita surpriză a președintei Republicii Moldova la Oradea” are loc „într-o discreție totală”, că „Președinta de la Chișinău nu a oferit niciun detaliu cu privire la scopul călătoriei. Clădirea și parcarea aeroportului au fost înțesate de polițiști, iar Maia Sandu a fost înconjurată permanent de angajații SPP”,  Cu toate acestea, au relatat reporterii, „ea nu a fost întâmpinată de nicio oficialitate locală, iar vizita nu este oficială”. Un detaliu remarcat de știriști a fost că atât la aterizare, cât și la plecare, Maia Sandu „a trecut prin terminalul de pasageri”, adică nu s-a folosit de terminalul VIP, destinat persoanelor oficiale. Spre deosebire de sosire, când s-a strecurat în oraș fără să fie observată de presă, la plecare, „președinta de la Chișinău” s-a oprit pentru scurte declarații: „Am fost pentru prima dată aici (în Oradea – n.n.) și mi-a plăcut orașul”. Maia Sandu le-a mai spus jurnaliștilor că s-a întâlnit cu primarul și cu președintele Consiliului Județan Bihor, „dar nu a oferit detalii despre ce anume a discutat cu edilii”.

Ceva mai mult a aflat presa deja din comunicările pe rețele ale edililor bihoreni. Primarul municipiului Oradea, Florin Birta a scris, de exemplu, că: „Întâlnirile sunt oportunități care ne ajută să dezvoltăm noi relații, să schimbăm opinii, bune practici pentru a identifica soluții problemelor cu care se confruntă societatea europeană. O astfel de întâlnire a fost si cea cu președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu pe care am avut plăcerea și onoarea să o primesc în Primăria Oradea și să-i exprim sentimentele de stimă pentru profilul de lider implicat pentru a scrie un capitol nou al Republicii Moldova. Aprecierile dumneaei pentru dezvoltarea orașului și a județului nostru și interesul pentru dezvoltarea de proiecte comune reconfirmă direcția performantă a administrației orădene și județene. În semn de respect față de frații noștri din Moldova, Municipiul Oradea si județul Bihor colaborează pentru construcția unui parc public în Băcioi, o suburbie a Chișinăului

Primarul orădean a fost generos în aprecieri, iar ultima propoziție a textului postat pe rețele și citat de presa bihoreană scoate vălul „discreției totale” de pe însăși „taina” „vizitei fulger” a Maiei Sandu în frumosul oraș transilvănean.

Concluzia fulger, deja a noastră, nu neapărat exactă, dar dedusă din evenimentul de ieri, frământat pe repede de presa română, este următoarea:

  • Anul 2023 este anul alegerilor locale în Republica Moldova. Chișinăul, municipiul-capitală, îl are ca edil pe unul dintre discipolii cei mai duri și mai vocali al lui Voronin. În plus, Ceban a devenit primar general în condițiile statului capturat de oligarhi, adică nu altcumva decât cu aprobarea și din voia lui Plahotniuc, în înțelegere cu Dodon (susținut de Moscova). Primăria Chișinăului este deci ultima mare redută rămasă sub controlul regimului antinațional, antieuropean și antidemocratic, după revoluția de la urne din 2020-2021.
  • Evident că lucrurile nu pot rămâne așa, iar alegerile locale din anul acesta sunt pentru partida Maiei Sandu un bun prilej ca Chișinăul, acest mare și important trofeu politic și administrativ care îi lipsește, să fie înscris în palmaresul victoriilor repurtate de ea atât de strălucitor în trecut. Și nu altcumva, ci în aceeași manieră convingătoare – pe teren electoral –, iar confruntarea deja a început.
  • Primăria municipiului Chișinău devine astfel linie de front între partida Maiei Sandu și forțele regimului banditesc alungat de la putere în 2021, unite cu cele ale coloanei a cincea rusești. Reprezentantul celei din urmă este actualul deținător al funcției de primar general, care prin manevre de camuflaj politic încearcă să-și ascundă obârșia, părinții politici și patronii actuali. El se deghizează ba în pro-european, ba în pro-român, ba chiar în făt-frumos – doar să poată acumula puncte, atrage proiecte și bani (inclusiv de la municipii din România) ca să poată lua cireașa câștigătoare și de pe viitorul scrutin electoral. Victoria lui Ceban ar însemna nu doar o revanșă a fostelor regimuri corupte și mafiote, dar și încurajarea consolidării lor în perspectiva viitoarelor bătălii electorale și nu numai.
  • Astfel, bătălia electorală pentru primăria municipiului Chișinău devine crucială nu atât pentru municipiul în sine, cât pentru destinul Republicii Moldova în general, al proiectului strategic de integrare a ei în Uniunea Europeană. „Vizita fulger” a Maiei Sandu trebuie deci privită în acest context – al luptei cu falangele roșii-gri nebătute și travestite în îngeri, făcători de trotuare, ale fostelor regimuri comunist-mafiote. Iar alegerea municipiului Oradea drept punct de sprijin într-un proiect-prototip de reorganizare urbanistică europeană –  armonioasă cu natura, confortabilă pentru cetățeni, curată și inteligentă – a Chișinăului, ni se pare extrem de potrivită.  

Valeriu Saharneanu

9 ianuarie 2023

Leave a Comment

(0 Comments)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *