Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » Kievul inițiază „Platforma Crimeea”, o talangă răsunătoare de gâtul ocupantului rus. Va participa sau nu la summit Maia Sandu?

Kievul inițiază „Platforma Crimeea”, o talangă răsunătoare de gâtul ocupantului rus. Va participa sau nu la summit Maia Sandu?

Mâine, 23 august, la Kiev se va deschide Summitul internațional pe probleme geostrategice „Platforma Crimeea”. Evenimentul este considerat drept cel mai mare organizat vreo dată în Ucraina. La el se preconizează să participe 14 șefi de state și delegații din 44 de țări ale lumii și ale organizațiilor internaționale.

Kievul inițiază astfel o construcție pe care să se sprijine de acum înainte întreaga sa politică menită să „readucă” cele două entități teritoriale ocupate în 2014 de către Federația Rusă – peninsula Crimeea și portul Sevastopol – în cadrul Ucrainei. La Moscova, summitul a fost catalogat drept „adunătură rusofobă” și, cum altfel, o „amenințare la integritatea teritorială a Rusiei” (MAE al FR).

Prin demararea „platformei”, președintele Zelenski, inițiatorul proiectului, încearcă să readucă problema Crimeii în prim-planul opiniei publice internaționale. Presa ucraineană menționează că ideea desfășurării unui astfel de summit de proporții i-a venit lui Zelenski după prima și ultima lui întâlnire cu președintele rus, Putin, în decembrie 2019, la Paris. Atunci ucraineanul a înțeles, că tema peninsulei ocupate se încearcă a fi dată uitării ori ascunsă în spatele problemei celor două regiuni din estul Ucrainei – Donețk și Lugansk – la fel afectate de agresiunea Rusiei. În timp ce tema regiunilor din răsăritul ucrainean este discutată atât în formatul Normandia, cât și în formatul stabilit la Minsk, cea referitoarea la ocuparea ilegală a Crimeii este trecută pe nedrept în surdină. Așa cum Rusia promovează cu insistență ideea că problema apartenenței Crimeii nu poate fi pusă în discuție de nimeni și nicăieri, că ea nu există ca atare, considerând peninsula drept parte integrantă a ei, Ucraina va încerca prin intermediul Platformei să dărâme acest viclean eșafodaj diplomatic rusesc, construit pe o politică agresiv-samavolnică, deosebit de periculoasă.

O importanță deosebită are organizarea Platformei pentru statele din regiune care au suferit în ultimii 30 de ani din cauza politicii agresive ale Rusiei și în interiorul granițelor cărora sunt atestate regiuni întregi aflate până în prezent sub ocupația statului rus și despre care Rusia ar dori să nu se vorbească în lume. Georgia și Republica Moldova sunt primele între ele. Dacă președintele și prim-ministrul georgieni, țara cu două regiuni ocupate de Rusia, și-au dat de cu vreme și deschis consimțământul să participe și au și sosit duminică la Kiev, participarea președintelui moldovean era până mai ieri încă nesigură, deși numele Maiei Sandu era anunțat în listele șefilor de state, posibil prezenți la summit.

Spunem posibil, pentru că, Ivan Surikov, unul dintre comentatorii pro-Kremlin de la Moscova a scris într-o analiza a sa pe marginea evenimentului de la Kiev, că în recenta lui vizită la Chișinău, Dmitri Kozak, trimisul special al lui Putin, ar fi condiționat o preconizată întâlnire a Maiei Sandu cu președintele rus de neparticiparea ei la summitul de la Kiev. În presa ucraineană se vehicula ideea că sub presiunea Kremlinului, șefa de stat moldoveană ar putea să nu participe în persoană la eveniment, ci să trimită la Kiev pe cineva care să o înlocuiască, încercând să facă astfel și hatârul lui Putin. Ar fi fost un gest care ar fi adus câteva puncte străduințelor Kremlinului de subminare a evenimentului de la Kiev, dar ar fi depunctat-o imens pe Maia Sandu.

Or, „Platforma Crimeea”, proiectul președintelui ucrainean de internaționalizare a temei ocupării teritoriului său de către statul rus agresiv, ar fi un prilej în vederea internaționalizării problemei ocupației ruse și a propriului teritoriu, celui din regiunea transnistreană. Deziderat demult cerut de lumea de bună credință din Republica Moldova, dar ignorat de conducerile ei lașe și complice cu politicile ocupantului. Pentru că numai o poziție consolidată a țărilor-victime ale agresiunii rusești și a aliaților acestora, ar face ca Rusia nu numai să se retragă din teritoriile ocupate, dar, prin demersuri comune și coordonate în tribunalele internaționale, să fie impusă să plătească și despăgubirile aferente acestei nesocotințe obraznice a dreptului internațional.  

P.S. Între timp, pe pagina oficială a Președinției Republicii Moldova a fost dat publicității comunicatul în care se confirmă, precum că „Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va participa luni, 23 august, la Summitul de inaugurare a „Platformei Crimeea”, la Kiev”.

În sfârșit, un președinte care pune interesul statului său mai presus decât a face jocul manipulatorilor agresori de la Kremlin.

Valeriu Saharneanu

22 august 2021  

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.