Fotbalul marii corupții: 1. Care este contribuția Federației Moldovenești de Fotbal la faptul că „Farul” lui Hagi a pierdut în fața „Sheriff”-ului lui Gușan

Ieri, 18 iulie, pe stadionul din Tiraspol, echipa „Farul”, Constanța, condusă de Gheorghe Hagi a pierdut cu scorul de 3 la 0 în fața echipei locale „Sheriff”, în meciul retur pentru preliminariile Champions League. La Ovidiu, în meciul tur, „Farul” a învins cu scorul de 1:0, dar în rezultatul meciului de ieri, echipa lui Hagi a pierdut calificarea în turul doi al celei mai prestigioase competiții fotbalistice a cluburilor europene.

După partida de la Tiraspol, Hagi a explicat înfrângerea invocând comportamentul neadecvat al discipolilor săi – lipsa de vigoare și joc dezorganizat. În fond, Hagi și-a asumat pierderea precum îi stă bine unui fost mare fotbalist, dar și unui mare antrenor de echipă și manager de club fotbalistic care este.

Să nu uităm însă un fapt pe care Hagi nu a vrut să-l invoce în finalul unei pierderi cu scorul general de 3 : 1 în fața echipei „Sheriff”. Cu doar zece zile înainte de meciul retur care trebuia să aibă loc la Chișinău, pe stadionul Zimbru, clubul său a fost informat de UEFA, precum că meciul retur se va juca la… Tiraspol. Din câte s-a clarificat, UEFA a luat această decizie în urma unui demers al Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), care s-a „plâns” că frecvența meciurilor de pe stadionul din Chișinău este prea mare și că iarba din teren degradează și solicită îngrijiri susținute.

Noi, cei de pe marginea terenului, presupunem că UEFA a înțeles demersul FMF drept unul de revizuire a interdicțiilor anterioare și de permitere a desfășurării meciurilor echipei tiraspolene la ea acasă, într-o zonă calificată de aceiași UEFA, în iunie 2022, de securitate incertă, ori chiar cu grad înalt de pericol, având probabil în vedere că zona transnistreană este ocupată de Federația Rusă care se află în război contra Ucrainei învecinate. Responsabilii „Farul”-ui constănțean au reacționat nedumeriți de faptul-surpriză al schimbării locației: toată logistică meciului retur fusese pusă deja la punct în orașul Chișinău care a trebuit deodată schimbată și adaptată la condițiile Tiraspolului. Spre deosebire de ei, Hagi a reacționat și atunci calm, spunând, un pic forțat, că fotbalul este același indiferent de locația terenului pe care se joacă. Spre deosebire de el, Biroul de Reintegrare de la Chișinău s-a arătat nemulțumit de „jocul”, peste capul lui, făcut de FMF, de a permite desfășurarea meciurilor la Tiraspol, explicată de Federație ca luată de UEFA în rezultatul unei „interacțiuni directe cu autoritățile locale din regiunea transnistreană”.

Reacția Biroului de Reintegrare este una corectă și pertinentă. Ea amintește tuturor instituțiilor statului și organizațiilor care gestionează activități cu implicarea directă ori indirectă a unor structuri situate în zona transnistreană, necontrolată juridic de autoritățile centrale, că „orice comunicare formală” cu această regiune „poate avea loc exclusiv prin intermediul Biroului de Reintegrare”. Păcat însă că Biroul s-a limitat doar la „atenționarea FMF”. În afară de faptul că Biroul ar fi trebuit să „atenționeze” și Serviciul de Securitate și Informații asupra faptului dubios al acțiunii în afara jocului făcut de FMF în dauna clubului constănțean, campioana României la fotbal, el ar fi trebuit să depună și un demers în adresa Procuraturii Anticorupție care să cerceteze dacă nu cumva demersul FMF către UEFA de a transfera meciurile Sheriff-ului la Tiraspol a avut la bază o cu totul altă motivație decât grija pentru iarba verde de pe stadionul de la Chișinău.

Bâlba FMF în încercarea de a explica lucrurile în acest caz ar trebui să trezească interesul direct și autosesizarea din oficiu a tuturor structurilor anticorupție. Iar faptul incontestabil, că Sheriff este un club de fotbal finanțat de marea corupție, întreținut de marea corupție și administrat de marea corupție, girată de un regim de ocupație străină și tolerat, la rândul lui, multă vreme și din interes pecuniar, de autoritățile anterioare de la Chișinău, ar trebui să îndemne și autoritățile actuale ale Chișinăului să facă lumină în acest dosar. Ele ar trebui să stabilească cel puțin dacă nu cumva de rând cu fotbaliștii achiziționați la prețuri mari peste tot în lume, Sheriff-ul nu a cumpărat și Federația Moldovenească de Fotbal. La câți bani face Tiraspolul din scheme de corupție, dar și din promovarea echipei lui Gușan în Champions League, ne gândim că un milion-două de dolari pentru un regim care a făcut din fotbal o spălătoreasă a imaginii lui este o nimica toată. Implicit, cât e un milion-două dați celor de la FMF și unor șefi de-ai lor de la UEFA care dețin cheile acestei bănoase spălătorii? Nu afirmăm. Întrebăm autoritățile.

Vom reveni asupra temei.

Valeriu Saharneanu, 19 iulie 2023

Leave a Comment

(0 Comments)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *