Ehorussia.com: Diplomați-spioni în ambasada Rusiei în Moldova

În iulie și august 2023, (R.) Moldova a expulzat 45 de diplomați și angajați ai ambasadei ruse la Chișinău, acuzându-i de spionaj și invocând temeri că Moscova ar încerca să „destabilizeze” situația din țară. Acțiunea a fost precedată de o anchetă care a afirmat că pe acoperișul ambasadei Rusiei de la Chișinău se află antene care fac posibilă ascultarea convorbirilor telefonice în toată Europa și, în plus, angajați ai SVR (serviciul rus de spionaj extern – n.n.) și ai informațiilor militare ruse, strâns asociați cu grupuri de hackeri, adesea apar pe acoperiș.

De asemenea, după publicarea anchetei, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Moldova a reziliat acordul de parteneriat cu FSB al Federației Ruse și a început procesul de denunțare a acordului cu Serviciul de Informații Externe al Rusiei.

Totuși, după cum a aflat Radio Liberty, ai cărui jurnaliști au studiat bazele de date scurse, în ciuda expulzării masive a diplomaților ruși, mai mulți angajați rămân în personalul Ambasadei Rusiei la Chișinău, inclusiv doi prim-secretari care au legături strânse cu serviciile ruse de informații : FSB și GRU.

Primul secretar cu înregistrare la Lubyanka

Listele diplomatice ținute de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova arată că 10 diplomați acreditați au rămas la ambasada Rusiei din capitala Chișinău după expulzările din august. Printre aceștia se numără doi prim-secretari, Boris Sucilin și Konstantin Zyablikov. Ambele persoane, potrivit bazelor de date scurse pe internet, au adrese anterioare asociate cu FSB-ul rus din Moscova.

Documentele de înmatriculare a vehiculului pentru 2019 indică adresa lui Sucilin: pasajul Dobrolyubova, 3a. Această casă este situată în nord-estul Moscovei: clădirea a fost anterior adresa înregistrată a unității militare FSB nr. 93544, iar acum este un centru de instruire FSB.

Alte documente oficiale pentru perioada 2010-2015 indică adresa lui Zyablikov la Moscova: Bolshaya Lubyanka 2, sediul FSB. Locul de muncă al lui Zyablikov în numeroase înregistrări scurse este indicat ca unitatea militară nr. 14057, Direcția de contrainformații militare a FSB pentru districtul militar Moscova.

O idee despre ceea ce fac angajații acestei divizii poate fi obținută dintr-un CV publicat de un fost angajat al acestei divizii în ianuarie 2023 pe site-ul SuperJob.ru. Acesta spune, în special, că responsabilitățile unei persoane includ „colectarea, analizarea, prelucrarea și rezumarea informațiilor”, precum și „pregătirea documentelor analitice și rezumatelor pe linia de lucru pentru raportarea către conducerea superioară”.

Înregistrarea locului de reședință al angajaților FSB (și a mașinilor pe care le dețin) la unitățile serviciului de informații este o practică obișnuită în Rusia. Zyablikov se număra printre sutele de persoane pe care Direcția Principală de Informații a Forțelor Armate ale Ucrainei le-a identificat în martie 2022 drept angajați FSB: toți erau înregistrați direct în clădirea din Piața Lubianka din Moscova.

Ziablikov a fost acreditat ca diplomat rus la Chișinău în august 2021. În luna septembrie a aceluiași an s-a întâlnit cu conducerea Direcției Principale Carabinieri din Moldova. Comunicatul de presă al Republicii Moldova a explicat necesitatea întâlnirii prin faptul că Ziablikov era „responsabil de securitatea sediului intern” al ambasadei Rusiei.

„Vecini” cu Anatoly Cepiga

În bazele de date ale poliției rutiere scurse online, găsiți și adresa de înregistrare a asistentului atașat militar la Ambasada Rusiei în Moldova, Dmitri Kelov: strada Mareșal Biryuzov, 4. Această clădire din nord-vestul Moscovei a fost folosită pentru a găzdui ofițeri GRU, inclusiv agentul GRU Anatoly Cepiga. El este acuzat că l-a otrăvit pe fostul spion rus Serghei Skripal și fiica sa cu Noviciok în Marea Britanie în 2018 și este, de asemenea, suspectat de un atentat cu bombă în 2014 la un depozit de arme din orașul Vrbetice din Republica Cehă.

Potrivit unei investigații a Centrului „Dosare” (rus: Досье – n.n.), în 2011, armata rusă a emis o directivă prin care se ascunde datele personale ale copiilor spionilor ruși care locuiesc într-o clădire de pe strada Marșal Biryuzov. Potrivit înregistrărilor Fondului Rus de Pensii, citate în materialul Centrului „Dosare” și studiate de Radio Liberty, multor persoane înscrise la această adresă li s-a schimbat datele reale de naștere cu date existente în urmă cu mai bine de un secol de dragul conspirației.

În noiembrie 2021, Dmitri Kelov s-a alăturat delegației ruse la Comisia mixtă de control, organismul tripartit ruso-moldo-transnistrean responsabil de „operațiunea de menținere a păcii” în Transnistria.

În fotografia publicată de portalul transnistrean „Știri din Transnistria”, Kelov este înfățișat alături de Dmitri Zelenkov, șeful grupului operațional al trupelor ruse (OGRF), staționat pe malul stâng al Nistrului.

Anatoly Cepiga, care locuia în casa nr. 4 de pe strada Marshal Biryuzov, după cum a arătat o investigație Bellingcat în toamna lui 2018, a absolvit Academia Militară din apropierea Ministerului Apărării (fostă Academia Militară Diplomatică), cunoscută sub numele de Conservatorul GRU.

Vis-a-vis de ea, în casa 48, clădirea 2 de pe strada Miliţiei Populare, la mijlocul anilor 2000, a fost înregistrat un alt diplomat rus rămas la Chişinău, ataşatul forțelor aeriene Andrei Lobov. După cum urmează din surse deschise, inclusiv acorduri de serviciu public, baze de date cu persoane juridice și hotărâri judecătorești, aceasta este casa departamentală a Conservatorului.

Ofițeri de informații „semi-legali”

În materialele istorice despre „Conservator” puteți găsi o mențiune că de fapt acesta pregătea nu doar „jachete” (agenți sub acoperire pentru ambasadele ruse), ci și atașați militari – în timp ce programele lor de pregătire erau similare și acești angajați adesea pur și simplu „se schimbau cu locul”

În ciuda faptului că atașații militari din toate țările sunt considerați un fel de ofițeri de informații „semi-legali”, în ultimii ani, rușii care dețin această funcție au fost expulzați de mai multe ori din țările europene după ce au fost acuzați de spionaj flagrant. De exemplu, acest lucru s-a întâmplat în 2020 în Bulgaria. La 1 septembrie, în Danemarca a fost publicată o anchetă despre noul atașat militar la Ambasada Rusiei la Copenhaga, Vladimir Grekov: acesta s-a dovedit a fi un fost soldat al forțelor speciale aeropurtate și un ofițer de rang înalt la sediul informațiilor militare ruse.

Un alt diplomat rus, care acum continuă să lucreze în Moldova, are legături cu Ministerul Apărării al Rusiei, fără a fi atașat militar: acesta este reprezentantul comercial al ambasadei, Vladislav Darvay.

Darvay s-a născut la Tiraspol, capitala autoproclamatei Republici Transnistrene. Intrările din bazele de date scurse pentru 2011 și 2012 arată că în Rusia, Darvay a fost înregistrat într-un cămin de pe strada Sadovnicheskaya nr. 53, unde se află mai multe organizații controlate de armata rusă. Această adresă este, de asemenea, listată pe site-ul web al armatei ruse ca adresă a agenției de achiziții publice ruse de apărare Garrison.

Unul dintre diplomații ruși menționați în ancheta din iulie de către publicația rusă The Insider și Moldovan Jurnal TV despre antene de pe acoperișul ambasadei Rusiei a fost Vladimir Gorohov. Atașatul, conform listelor diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, a fost acreditat la Chișinău de acest departament în iulie 2021. Autorii anchetei au susținut că Gorohov a fost văzut adesea pe acoperișul ambasadei.

Gorohov nu s-a numărat printre zecile de diplomați și angajați ai ambasadei care au părăsit Republica Moldova în august după ce Chișinăul a ordonat ambasadei să își reducă prezența diplomatică în țară: el rămâne la postul său din capitala Moldovei.

Consilierul ambasadorului, Alexander Andreev, rămâne și el în țară. Radio Liberty nu i-a găsit legăturile cu serviciile speciale, dar a aflat că în tinerețe Andreev a studiat pentru a fi telefonist – fotografia lui cu însemnele Corpului de asigurare a comunicării inter-armată și însemne de umăr pentru cadeți a fost găsită în contul mamei lui Andreev din Odnoklassniki.

După ancheta din iulie, ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Vasneţov, a fost chemat la Ministerul de Externe al Moldovei. El a susținut apoi că antenele de pe acoperiș au fost instalate în timpul construcției ambasadei la sfârșitul anilor 1990, „când rețelele de telefonie și internetul din Moldova erau de proastă calitate”.

„Tot acest așa-zis scandal de spionaj este doar un pretext pentru decizia luată cu mult timp în urmă de a reduce personalul diplomatic”, a spus atunci Vasnețov.

Ambasada Rusiei la Chișinău nu a răspuns solicitării Radio Liberty de a oferi comentarii la momentul publicării: jurnaliştii au cerut să confirme legăturile diplomaţilor cu serviciile ruse de informaţii. Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că astfel de „investigații de spionaj” „sunt dezinformare, reprezintă un set de acuzații nefondate, se disting prin înlocuirea conceptelor și manipularea deliberată a faptelor”. ” Zaharova nu a precizat care fapte din anchetă, în opinia ei, au fost manipulate în mod deliberat și ce concepte au fost înlocuite.

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a comunicat într-o declarație pentru Radio Liberty că guvernul a întreprins „câțiva pași decisivi necesari pentru a contracara acțiunile destabilizatoare ale Federației Ruse împotriva țării noastre”. Printre acestea s-au numărat și reducerea prezenței diplomatice a Moscovei ca răspuns la „acțiuni neprietenoase, inclusiv în contextul suspiciunilor cu privire la posibile activități de spionaj”.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a adăugat că, în conformitate cu Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice, „selectarea personalului diplomatic al Ambasadei Rusiei este responsabilitatea autorităților ruse”.

****

De când Moldova și-a câștigat independența în urma prăbușirii Uniunii Sovietice în 1991, Rusia a continuat să exercite o influență semnificativă asupra micii țări de 2,6 milioane de oameni. Moscova mai are mai mult de o mie de militari staționați ca așa-numiți „pacificatori” în regiunea transnistreană, care s-a desprins de Moldova după un scurt, dar sângeros, război din 1992 între Chișinău și separatiștii susținuți de Rusia. După ce Rusia a intervenit de partea susținătorilor separării regiunii de Moldova, conflictul a fost înghețat.

Sursa: ehorussiia.com , 9 septembrie 2023

Traducere din l. rusă

Leave a Comment

(0 Comments)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *