Cum și în ce chip se pregătește Moscova de ziua națională a Ucrainei

La 24 august este ziua națională a Ucrainei, dar de câteva zile cele mai serioase pregătiri pentru această dată solemnă se fac la Moscova, capitala țării dușmane. Pregătiri se fac și la Kiev, ele sunt însă mult mai modeste: în centrul Kievului se va organiza o „defilare” statică a tehnicii de război rusești distruse în luptele de apărare a Ucrainei, nu însă și o paradă militară a forțelor ucrainene, cum s-a făcut în anii dinaintea războiului la scară largă început împotriva ei în 24 februarie 2022. La Moscova, pregătirile de ziua Ucrainei sunt marcate de măsuri de amploare, cu zi liberă pentru unii moscoviți și recomandări de a părăsi capitala și de a merge în afara ei, pentru alții. Zi liberă s-a dat de exemplu, lucrătorilor mai multor ministere cu sediul în cele două sau trei turnuri rezidențiale, Moskow City, devenite celebre mai cu seamă în urma atacurilor asupra lor cu drone ucrainene, tot mai dese în ultima vreme.

Gaz pe focul „sărbătorii” moscovite a aruncat un clip video în desen animat, întitulat „Anul răzbunării: atacul asura Moscovei, 24 august 2023” și difuzat în preajma evenimentului de către partea ucraineană. Eroul clipului, un băiețel rătăcind, scârbit să-și vadă casa părintească transformată în ruină, dă cu ochii și ridică de jos o foaie de hârtie pe care își desenase familia fericită: părinții, el și surioara – toți ținându-se de mâni – sub bicolorul galben-albastru al Ucrainei. Băiatul ridică foaia, o privi sfâșiat de durere și, după o scurtă încruntare, ochii i se umplură de indignare, iar expresia feței de voință de răzbunare. Din câteva manipulări hotărâte, băiatul face un avion de hârtie pe care îl lansează în aer pe o direcție anume. În zbor, avionul ia forma aparatului fără pilot care se îndreaptă, înconjurat de mult altele, către ținte de pe teritoriul Rusiei lovite de dronele ucrainene, între care și capitala Rusiei, orașul Moscova. Clipul cu durata de doar 1 minut și 13 secunde se termină inserând inscripția „24 серпня” (24 august) pe fundalul Kremlinului în flăcări.

Mesaj mai clar nici că se poate. E în cheia unui vechi, întâlnit la mai multe popoare, proverb: cine seamănă vânt, să se aștepte să culeagă furtună.

Rușii, având deplina conștiință a faptului cât vânt rău au suflat peste această țară vecină, câte victime omenești și case în ruine au produs, ar fi arătat mult prea ușuratici dacă ar fi ignorat avertismentul de mare furtună al ucrainenilor de ziua lor. Cu atât mai mult, cu cât atacurile cu drone asupra obiectivelor militare de pe teritoriul Rusiei au devenit în ultima vreme foarte frecvente. Încetul cu încetul, Rusia devine ea însăși teatru de război, cu toate consecințele ce decurg din această realitate. Nu știm dacă în ziua de 24 august furtuna se va produce ori nu pe teritoriul Rusiei. Știm însă alta: că ziua națională a Ucrainei este așteptată la Moscova într-o stare care se deosebește radical de cea a învingătorului indubitabil în care a pozat la 24 februarie 2022, în ziua de început a agresiunii. Această stare este FRICA. Iar frica nu este altceva decât starea prevestitoare de panică care pune stăpânire pe răufăcătorul conștient că a făcut rău și că își merită pedeapsa.

Clipul ”Anul răzbunării”

Valeriu Saharneanu, 22 august 2023

Leave a Comment

(0 Comments)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *