Corporația a hotărât: Dodon, liber să plece; societatea, liberă să-i sufle-n… ceafă 

Curtea Supremă de Justiție i-a permis totuși lui Dodon să plece peste hotare. Hotărârea a fost luată azi și nimic nu i-a putut-o zdruncina: nici argumentele procurorului și nici propria-i dumerire statutară obligatorie că Dodon nu este un „pacient” ordinar în procedură de examinare juridică pentru acțiuni bănuite să fi fost făcute perpendicular cu legea, ci un ditamai fost președinte de țară, acuzat inclusiv de înaltă trădare, de lucrare ilicită în folosul altui stat.

Timp de patru ani cât a fost președinte, Dodon a muncit din răsputeri să dovedească că este sluga nedisimulată a Moscovei, că funcția șefului de stat ocupată în Republica Moldova el a văzut-o drept parte componentă a executivului rusesc. A servit cauzei rusești cu teribilă nerușinare, s-a așternut scandalos de jos în fața lui Putin și a batjocorit imaginea statului său ca nimeni altul ca el în această lume. O muncă murdară titanică, făcută parcă special pentru ședința de azi a Curții Supreme de Justiție: ca să ajute judecătorii să nu ezite în luarea unei decizii corecte și să-l țină pe Dodon departe de orice prilej inventat să o tulească în afară în plin proces de examinare a cauzei penale. Completul Curții Supreme de Justiție s-a dovedit a fi însă amnezic în fața acestor „argumente”. În pofida solicitărilor insistente ale învinuitorului de stat, el i-a permis lui Dodon să facă o primă rodare a mecanismul de evadare.

Nu negăm, inculpatul ar putea să se întoarcă în termenii fixați de instanță, dar anume acest gest i-ar servi de argument în cazul dobândirii unei alte astfel de decizii în momentul în care amenințarea condamnării îl va paște pe bune. Spunem asta, pentru că mult prea aranjată în stilul statului capturat de odinioară pare a fi decizia de azi a CSJ, dar și întreaga tevatură pe faptul cum corporația încă vie a justiției noastre ticăloșite îl dezleagă de strânsoarea responsabilității penale pe unul dintre cei mai mari și mai periculoși fost demnitar infractor.

Valeriu Saharneanu

19 ianuarie 2023

Leave a Comment

(0 Comments)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *