Coloana a cincea a Rusiei, Dodon și Usatâi, mobilizată să estompeze protestele Platformei DA

Coloana a cincea a Rusiei, Dodon și Usatâi, mobilizată să estompeze protestele Platformei DA

Simultan, Dodon și Usatâi au anunțat luni începutul protestelor antioligarhice. Formula „Dodon antioligarh” este un oximoron (DEX: asociere paradoxală a doi termeni contradictorii), pentru că înainte de a intra în solda Moscovei actuala căpetenie a coloanei a cincea ruse în Republica Moldova s-a îmbogățit din afaceri cu statul pe când era ministru în cea mai sinistră echipă de hoți de sub comanda lui Voronin. Oximoron este și sintagma „Usatâi justițiar” atâta timp cât originea interlopă a traectoriei politice a acestuia rămâne neelucidată deliberat. Cine deliberează justiția în Republica Moldova se știe.

Dacă e să o spunem direct, atât Dodon, cât și Usatâi activează în Republica Moldova în condiții ilegale, pe fondurile girate de la Kremlin din care sunt susținute și promovate partidele lor. Un stat liber de captivitatea oligarhilor nu ar fi tolerat situația și ar fi pus demult la respect, în celule separate, executorii ingerințelor atât de directe și de obraznice în actul politic și electoral al Republicii Moldova. Niște secături, care cu banii lui Putin, au ridicat fenomenul corupției politice și electorale la cote inimaginabile nu au nici legitimitatea și nici dreptul moral să cheme lumea la proteste împotriva oligarhilor corupți.

De ce o fac? Pentru că așa le-o cere Stăpânul. Situația este de așa natură încât aliatul lui cel mai eficient – Oligarhia locală – se află a treia săptămână non-stop sub asediul protestelor populare. Anvergura lor pune sub amenințare directă existența Statului oligarhic moldovenesc care atât de mult începe se să asemene cu Statul oligarhic rus. Cine are ochi ageri și minte pătrunzătoare a putut observa cât de mult s-a schimbat politica ultimului față de primul, în special după 30 noiembrie 2014. Moscova lui Putin a schimbat tonul în relația cu Chișinăul, domolindu-și substanțial retorica agresivă. Am putea vorbi despre existența unui concubinaj discret între cele două oligarhii, exprimat prin „tandrețe” reciproce, precum obligația Chișinăului de a permite aprovizionarea contingentului militar rusesc din Tiraspol, după blocarea arterelor tradiționale de către Ucraina, și anularea de către Moscova a unor restricții de import a producției agricole din Moldova, deși făcută selectiv și vădit tendențios.

Concubinajul se dovedește reciproc avantajos pentru cele două regimuri. În primul rând, Moscova se pomenește cu un partener economic (citește – de furt) în plină guvernare la Chișinău care dovedește efectiv „potențial și capacitate”. Cât face (1) operațiunea desfășurată „cu succes”, sub ochii instituțiilor moldovenești de supraveghere, soldată cu spălarea în băncile de la Chișinău a 18 miliarde de dolari americani veniți din Rusia și (2) trocul celor trei bănci în urma căruia aproape 1 miliard de euro s-au pomenit scoși din rezerva Băncii Naționale a Moldovei și expediați în Rusia. Ați auzit de careva protest din partea Moscovei sau interes din partea ei pentru investigarea cazului de spălare a celor 18 miliarde de dolari murdari? Nici pomină. Vedeți careva interes din partea Chișinăului în elucidarea dispariției Miliardului? Așișderea! Ce înseamnă această lipsă de interes din partea celor două entități statale? Nu cumva compatibilitate absolută?

În al doilea rând, Moscova nici nu putea visa să se pricopsească la Chișinău cu un regim politic mai corespunzător scopurilor ei tactice și strategice. În Ucraina, Rusia a trebuit să ridice împotriva ei o lume întreagă, să piardă mii de vieți omenești și miliarde de bani-aur ca să-și facă hatârul: să anexeze Crimeea și să separe Donbasul. În Republica Moldova toate „realizările” au fost obținute exclusiv cu materialul clientului moldovean: integrarea europeană compormisă, economia națională pusă la pământ, instabilitatea politică reanimată, populația sărăcită și forțată să se refugieze peste hotare. Pe post de Crimeea, ea are în zonă Autonomia Găgăuză, anexată politic, financiar și ideologic intereselor Moscovei. S-a făcut cu mâna libera dată ambasadorului rus și cu vocea otrăvită a delegațiilor de artiști/propagandiști în rol de omuleți verzi, agreate impasibil de Chișinăul oficial. Reiterăm ideea: toate aceste „realizări” Moscova le-a obținut „datorită” statului oligarhic de pe malurile Bâcului, frate-geamăn cu cel de pe malurile Moscovei.

Și, cum frații tind să se ajute, Moscova a și dat ordin coloanei sale a cincea să vină în ajutorul regimului-frate de la Chișinău. Cu atât mai mult, cu cât Dodon și Usatâi sunt „perle” politice puse sub carapace de oligarhul Plahotniuc, crescute și îngrijite de el în apele tulburi ale politichiei de pe Bâc. Misiunea celor doi strigoi este astăzi să dezbată atenția marelui public de la cei ce au reușit în 2015 în Republica Moldova solidarizarea spiritului protestatar antioligarhic. Pentru asta, dar și pentru permanentizarea protestelor, Platforma „Demnitate și Adevăr” este supusă unui îndelung și îndesat tir de defăimare venit dinspre compartimentul propagandistic de manipulare-dezinformare al oligarhilor.

Protestele anunțate ale coloanei a cincea vin în prelungirea acestor atacuri, cu un consistent adaos de valoare pe plan tactic: protestele paralele, cu revendicări preluate aproape integral de la Platformă au, în primul rând, scopul demontării, dacă se poate, a acesteia, ori, în cel mai rău caz, al diminuării magnetismului ei în masele largi ale populației. În rândul al doilea, un protest paralel organizat de coloana a cincea, susținută financiar, din gros, de Moscova și de oligarhii autohtoni deopotrivă, ar putea fi un instrument facil de șantaj aflat la îndemână detractorilor de proteste. Evident, pentru a anihila protestul Platformei, Coloana va „protesta” mult mai zgomotos, va condimenta exhibițiile stradale cu picanterii și artificii de tot felul, preparate în laboratoarele serviciilor la care este conectată. Coloana a cincea nu va ezita să ideologizeze „protestul”, încercând să anime himerele antiunionismului, ale antieurpenismului și ale antiamericanismului. În plus, având la îndemână un protest manevrabil, puterea oligarhă ar putea aduce, manual, siutația la o stare de „criză” care „să se rezolve”, „în numele stabilității”, prin reangajarea unei alte majorități parlamentare, de-a valma cu „forțele protestatare”.

Lucrurile se vor limpezi întrucâtva duminică. Dacă forțele de ordine ale Republicii Moldova vor trece cu vederea faptul că cele două falange ale lui Dodon și Usatâi sunt elemente periculoase pentru securitatea națională, reprezentând coloana a cincea a Federației Ruse și vor permite instalarea servanților lor pentru mai multă vreme în perimetrul Parlamentului, să știți că scenariul este cam cel descris.

Comandamentul statului oligarhic caută cu disperare o ieșire din situația grea în care s-a pomenit. Mobilizarea rezervei sale în persoana celor doi sateliți politici care formează și coloana a cincea a statului oligarhic rus, este un aviz serios al oligarhilor în bătălia pentru menținerea Republicii Moldova în captivitatea lor.

Va ști Platforma DA să mobilizeze la rândul ei forțe aliate și să facă față acestei noi provocări?

P.S. Înainte de a pune materialul în pagină am dat pe rețele de o postare relevantă a unui critic acid al Platformei. Mesajul neostoitului propagandist de curte vine să confirme supozițiile noastre în privința mobilizării coloanei a cincea a Moscovei în serviciul oligarhilor locali, dânsul recurgând la procedeul „inversării faptelor”, tehnică descrisă de Vladimir Volkoff în renumita sa lucrare „Tratat de dezinfomare”. Iată citatul în forma lui brutto: „Roman Mihăeș: Oare nu era clar de la bun început că Moscova e implicată direct in organizarea protestelor? Astăzi au căzut definitiv măstile de pe liderii Platformei DA. Kremlinul văzând ca protestele Platformei DA nu au efect, lanseaza în luptă doua partide mari PN si PSRM.”

Cică, gura prostului adevăr vorbește. Confirm, Roman Mihăeș nu este om prost, prin urmare, îndrugă neadevăruri .

Valeriu Saharneanu,

23 septembrie 2015