Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » 28 august 2021: 10 ani de la inaugurarea Crucii Mântuirii Neamului Românesc de la Nisporeni

28 august 2021: 10 ani de la inaugurarea Crucii Mântuirii Neamului Românesc de la Nisporeni

Astăzi se împlinesc 10 ani de la sfințirea (inaugurarea) la Nisporeni a Crucii Mântuirii Neamului Românesc. A fost un proiect născut din exemplul Crucii de la Onești și Putna, dar și a celei de pe Caraiman, Prahova. A durat câțiva ani până când lucrurile, din voia Domnului, s-au legat de la Om la Om, ca să se aducă la îndeplinire. Astfel, prima verigă (de bun augur) a fost doctorul basarabean Rodion Bogdan, prietenul care de mai mulți ani era cu lucrul la Onești. Rodion l-a „găsit” pe neobositul basarabean refugiat în 1944 la Onești, Constantin Rusanovschi, care la rândul său i-a „găsit” pe oamenii de afaceri Maria și Gheorghe Dohotaru. Angajamentul acestor doi oameni de mare suflet de a finanța asamblarea Crucii a fost determinant. De aici au pornitmai departe și celelalte lucrări: proiectarea, rezervarea locației, lucrările tehnice și de contrucție propriu zise, de care a fost responsabil V. Țîbuleac, ajutat de Victor Rusu și o mulțime de nisporeneni de mare suflet. Proiectul a fost „legat” de postul de radio Vocea Basarabiei, revelația unionistă a mass-media basarabeană a acelor timpuri. În scopul colectării mijloacelor necesare construcției, au fost organizate o serie de emisiuni de tipul RadioDon și emisiuni dedicate înălțării Crucii (responsabili – Maria și V. Saharneanu, colegi de redacție), căreea i s-a dat unicul potrivit și cel mai inspirat nume: de Crucea Mântuirii Neamului Românesc, precum a și fost botezată la naștere, în ziua de Sfânta Maria, 28 august 2011.

Sunt multe de spus despre acest eveniment de neuitat: pe unde mai de bine, pe unde mai aspru. Astăzi însă ne vom opri aici, savurând amintirea lui bucurându-ne de această faptă a susținută material și moral de sute și mii de români de pe ambele maluri de Prut. La inaugurare a fost invitat și Patriarhul României. Mai jos voi da publicității, pentru prima oară, scrisorii adresate Preafericitului Părinde Teoctist,

Către: Prea Fericitul Daniel,

Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române

Prea Fericite Patriarh Daniel,

Postul de radio “Vocea Basarabiei” realizează din iniţiativă proprie, dar şi din voinţă populară, proiectul Complexul “Crucea Mântuirii Neamului Românesc”. Lucrările pentru construcţia şi amenajarea complexului sunt în toi şi vor fi finalizate la sfârşitul lunii august curent, aşa încât la 28 august 2011, de ziua Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi pururea Fecioarei Maria,  să putem, cu ajutorul Domnului, să sfinţim această lucrare.

Proiectul „Complexul Crucea Mântuirii Neamului Românesc” este o construcţie de metal, cu o înălţime de 29,5 metri, realizată după modelul celor înălţate la Oneşti şi la Mănăstirea Putna. Crucea este confecţionată cu banii familiei Dohotaru din Oneşti şi donată postului de radio Vocea Basarabiei prin intermediul filialei din Oneşti a Asociaţiei Pro-Basarabia şi Bucovina, reprezentată de inimosul român de origine basarabeană Constantin Rusanovschi, iar lucrările de infrastructură, amenajare, montare şi edificare sunt realizate din donaţiile creştinilor colectate de postul de radio Vocea Basarabiei.

„Crucea Mântuirii…” se înălţă pe una dintre cele mai înalte coline (316 m) din Republica Moldova în preajma oraşului Nisporeni. Ea va putea fi văzută pe o rază de zeci de kilometri pe ambele maluri ale Prutului, inclusiv noaptea, având montate pe întreg perimetrul construcţiei elemente luminiscente de mare putere.  „Crucea Mântuiri…” este împrejmuită de un parc, în perimetrul căruia se ridică şi o Capelă, unde se vor putea oficia diverse ceremonii religioase şi civile. Întregul ansamblu constituie, împreună cu Cimitirul Eroilor Români şi Mănăstirea Vărzăreşti, situate în acelaşi spaţiu geografic, deosebit de pitoresc, un loc de pelerinaj, de omagiu şi de rugă pentru mântuirea poporului roman.

Proiectul „Crucea Mântuirii Neamului Românesc” este un monument unicat pe teritoriul Republicii Moldova şi se preconizează ca inaugurarea lui să fie un eveniment de importanţă naţională pentru românii din ambele state şi cei de pretutindeni.

În contextul de mai sus, Vă rugăm, cu deosebită smerenie, dar cu gând şi inimă bună, să participaţi şi să oficiaţi lucrarea de sfinţire a Complexului “Crucea Mântuirii Neamului Românesc”.

În umila noastră închipuire, dar şi din aprigă dorinţă am vrea să fim martorii unui prea rar eveniment creştinesc, căruia, prin participarea Dvoastră, i-aţi conferi valoarea spirituală pe care o merită. Or, după anul 1940 încă nici un Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române nu a călcat pe pământul Basarabiei, inclusiv rare au fost evenimentele care au adunat la un loc pe creştinii neamului românesc.    

În speranţă că veţi accepta să fiţi alături de noi în această trebuinţă creştină,

Vă mulţumim anticipat. 

Totodată Vă asigurăm de înalta noastră preţuire şi aderenţă la valorile creştine româneşti.

Cu deosebită consideraţie,

În numele fondatorilor postului de radio Vocea Basarabiei,

Valeriu Saharneanu, jurnalist, deputat în Parlamentul Republicii Moldova

Chişinău, 18 iulie 2011

P.S. Astfel de invitaţii au fost trimise şi pe adresele

Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului,

 Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor;

Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei

 şi, la doleanţa familiei Dohotaru, Înaltpreasfinţitul arhiepiscop Ioan Selejan, Întâistătătorul Covasnei şi Harghitei, duhovnicul căreia este.

dar și câteva extrase revelatoare din presa timpului:

Timpul, Cotidian Național:

Pe 28 august, 2011, la Nisporeni, a fost inaugurată Crucea Mântuirii Neamului Românesc, primul monument din Republica Moldova dedicat unităţilor românilor. 

Sfinţirea locaşului a fost oficiată de un sobor de preoți condus de înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei și de ÎPS Petru, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor. Ei au transmis credincioşilor mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Adevărul.md:

Câteva sute de oameni au participat ieri, la Nisporeni, la inaugurarea „Crucii Mântuirii Neamului Românesc”, o construcţie de metal de 35 de metri care datorită instalaţiei electrice va fi vizibilă pe o rază de 100 kilometri, inclusiv în dreapta Prutului. Slujba de sfințire a fost oficiată de un sobor de preoți condus de Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, și de Înaltpreasfinţitul Petru, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor. La ceremonie au participat români de pe ambele maluri ale Prutului. Crucea, similara celei de pe Dealul Perchiu din Oneşti, a fost ridicată pe cea mai înaltă culme de la Nisporeni şi se doreşte a fi un loc de pelerinaj, de omagiu şi de rugă pentru mântuirea poporului român. Proiectul a fost derulat de postul de radio Vocea Basarabiei şi Asociaţia Culturală Pro-Basarabia şi Bucovina, filiala Oneşti.

InfoPrut:

Peste 800 de persoane de pe ambele maluri ale Prutului au participat duminică, 28 august 2011, la ceremonia de inaugurare şi sfinţire a complexului “Crucea Mântuirii Neamului Românesc”, din oraşul Nisporeni (R. Moldova).

Evenimentul a fost unul special pentru toţi românii prezenţi, iar acest lucru ne-a demonstrat banner-ul afişat de Acţiunea 2012: „FLACĂRA ROMÂNISMULUI ARDE ÎN BASARABIA” , însoţit de un spectacol inedit cu fumigene tricolore. Tinerii adunaţi din toate colţurile Ţării, uniţi în cuget şi simţiri, au intonat „Deşteaptă-te române!”, fiind susţinuţi de aplauzele celor prezenţi. Totodată, echipa Info Prut a avut ocazia să realizeze căteva interviuri cu personalităţi remarcabile prezente la eveniment.

Gheorghe Dohotaru, finanţatorul proiectului (Crucea de metal a fost asamblată la Onești, județul Bacău, cheltuieli asumate de familia Gheorghe și Maria Dodhotaru (notă – V.S.): „Crucea este simbolul credinţei, al Bisericii şi încrederii. Acest dar este binevenit pentru întreaga Basarabie. Sub semnul Sfintei Cruci ne naştem şi sub acelaşi semn părăsim această lume. Iată de ce prin naştere şi moarte suntem uniţi şi formăm cu toţii o unitate spirituală.”

Constantin Rusanovschi, Asociaţia „Pro Basarabia şi Bucovina” filiala Oneşti: „Din acest loc, monumentul se va vedea dincolo de Prut. Acum 11 ani postul de radio Vocea Basarabiei a început să emită pentru românii deposedaţi de casă. Acum 70 de ani, în vara anului 1941, ostaşi români au căzut pe aceste meleaguri pentru reîntregirea Ţării. Această cruce, simbol al credinţei, va eclipsa monumentele criminalilor comunişti, care rânjesc hidos şi astăzi. Noi, românii, avem obligaţia fiecare câte o piatră de temelie pentru păstrarea identităţii noastre. Această cruce este consacrată pentru toţi cei care au murit în Siberia, pentru toţi cei care simt româneşte, pentru cei care au înfăptuit Marea Unire din 1918, dar şi pentru duşmanii noştri. Eforturile nostre trebuie să fie canalizate mai mult ca oricând spre un singur ţel – reîntregirea neamului românesc.”

Ion Ungureanu, fost ministru al Culturii şi Cultelor din Republica Moldova: „Am observat că astăzi au venit mulţi oaspeţi din România. Cu toate acestea am o dilemă deoarece cei prezenţi vorbesc la fel: ori toţi românii sunt moldoveni, ori toţi moldovenii sunt români? Toţi se laudă cu Moldova, dar uită că Moldova lui Ştefan cel Mare avea munţi şi mare. Astăzi avem doar dealuri, de aceea Basarabia are nevoie de România, la fel cum România are nevoie de basarabenii care pot transforma dealurile în munţi! Trebuie să scăpăm odată pentru totdeauna de ,,omul sovietic cu arma” şi să ne îndreptăm spre ,,omul cu cartea”, adică omul cuvântului lui Dumnezeu, pentru a merge spre salvare. Astăzi la Nisporeni Basarabia se urcă la Cer pe Cruce, iar prin ea ne înălţăm şi noi românii de pretutindeni!

Nicolae Dabija, scriitor şi om politic: „Inaugurarea acestei cruci coincide cu împlinirea a 20 de ani de proclamarea independenţei Republicii Moldova. Poporul evreu a rătăcit împreună cu Moise timp de 40 de ani prin pustiu ca să ajungă spre Ţara Sfântă, la fel şi noi, încă mai avem ceva până vom scăpa de tot de URSS-ul împământenit în minţile basarabenilor. Această Cruce este cea mai mare din Republica Moldova şi pe bună dreptate poate fi considerată ,,Caraimanul Basarabiei”. Este un simbol al unităţii nostre şi mă rog bunului Dumnezeu ca această Cruce să intre în istorie cu denumirea de ,,Crucea Unirii Neamului Românesc”!

La sfârşitul inaugurării, reprezentanţi ai Asociaţiei „Salvaţi identitatea satului” au depus, în mod simbolic, la baza Crucii Mântuirii Neamului Românesc, pământ adus din Târgu Jiu de la principalele opere ale lui Constantin Brâncuşi („Poarta Sărutului”, „Masa Tăcerii”şi „Coloana Infinitului”).

“Crucea Mântuirii Neamului Românesc” este o construcţie de metal, cu o înălţime de 35 de metri, dotată cu instalaţie electrică, realizată după modelul crucilor de la Putna şi de pe dealul Perchiu din Oneşti. Lucrarea reprezintă primul monument din Republica Moldova dedicat unității românilor şi a fost ridicată pe cea mai înaltă culme de pe malul stâng al Prutului (316 metri).

TV Moldova 1:

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.