21 mai 2023: o zi obișnuită, o zi istorică neobișnuită

O zi obișnuită se așterne peste noi. Pentru un jurnalist, ziua obișnuită începe cu trecerea în revistă a știrilor de peste noapte difuzate de cele mai importante agenții ale lumii. De multă vreme, eu o încep cu BBC World. Nu pentru că, spre deosebire de cele americane și franceze, accesul la știrile acesteia este gratis, ci pentru că este credibilă. Știrea de frunte a BBC-ului de duminică, 21 mai, este despre Summit-ul G 7 de la Hiroșima, Japonia, și apariția „inopinată” la el a președintelui ucrainean, Zelenski, care este așteptat să vorbească în cadrul ultimei zile de lucru a întrunirii celor mai puternici lideri ai planetei.

De mai bine de 15 luni, „concurență” BBC-ului pe scara priorităților informaționale fac agențiile de presă ucrainene. Războiul de invazie a Rusiei în Ucraina privește întreaga lume și în primul rând pe noi, vecinii Ucrainei, deveniți parte hibridă a unui autentic teatru război. Rezistența ucrainenilor a devenit scut de apărare și a noastră, a Republicii Moldova, pusă pe hărțile operative ale generalilor ruși drept ținta următoare a armatei invadatoare. Agențiile ucrainene au comunicat azi dimineață că peste noapte, rușii au atacat cu rachete și drone orașul Nikopol și localități din sudul țării. Lupte grele se dau pentru localitatea Bahmut, despre care rușii au lansat aseară speculații că i-au ocupat ruinele definitiv, iar ucrainenii afirmă că trupele ruse sunt în continuare măcelărite acolo. Agenția UNIAN o citează pe Maia Sandu comentând caracterul inutil al aflării Republicii Moldova în CSI.

Radio România Actualități a continuat și azi dimineață să vorbească despre evenimentul ce urmează să se desfășoare peste în zi în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Toată presă din România, dar și din întreaga Europă va fi cu ochii pe acest eveniment care se dorește a fi unul istoric și să constituie o demonstrație vie a unității dintre actuala guvernare politică și majoritatea poporului în drumul ales al integrării europene. Accentul se pune pe numărul de participanți, așteptat de guvernare să fie unul pe cât de masiv, pe atât de reprezentativ. Starea de spirit apărută în societate după data de 10 aprilie, ziua când Maia Sandu a anunțat organizarea la 21 mai a Adunării Naționale „Moldova Europeană”, pare să anunțe o mobilizare populară pe măsură să dea satisfacție nu doar așteptărilor guvernării, dar să impresioneze o lume întreagă în ceea ce privește hotărârea fermă și de neclintit a ieșirii din umbra conului de nenorociri, aruncat asupra noastră de ocupația sovietică. Da, azi se pune problema ieșirii noastre de facto de sub ocupația sovietică, după ieșirea de iure, săvârșită în 1991.

În acest sens nu pot să nu fac legătura evenimentului de azi, 21 mai 2023, care urmează în câteva ore să-și afirme notorietatea lui istorică, cu evenimentele similare, afirmate deja ca istorice – cu Marile Adunări Naționale din 27 august 1989, 16 decembrie 1990 și 27 august 1991. Toate trei și-au avut rolul, dar și mesajul lor inedit în ceea ce privește atitudinea majorității poporului față de trecut, trasarea sarcinilor arzătoare ale prezentului și calea de urmat spre viitor. Adunarea Națională de astăzi trebuie pusă neapărat în linie cu spiritul originar al celor trei mari Adunări. De rând cu sarcinile geopolitice scoase în evidență și trasate punctual, acestea au pus în mod explicit și curajos (MAN din 1 decembrie 1990) și problema identitară suprimată de cel mai perfid regim de ocupație al secolului XX. Or, problema identitară este fundamentul reușitei celorlalte sarcini istorice pe care le avem datoria să le rezolvăm. O vom face, probabil, în cadrul unei a cincea Mari Adunări dedicate reîntregirii spațiului românesc separat de aceiași invadatori care astăzi rup bucăți vii din trupul Ucrainei.

Pun punct aici acestor note. Mă grăbesc să mă contopesc cu cei care țin deja calea evenimentului. Am participat (cu misiuni jurnalistice) la toate cele trei precedente și nu pot rata momentul să fiu azi din nou cu acei compatrioți care simt, vor și pot face dintr-o zi obișnuită, o zi istorică neobișnuită.

Cu Doamne ajută, români moldoveni!

Valeriu Saharneani, 21 mai 2023, ora 9.00

Leave a Comment

(0 Comments)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *