Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » Ziua schimbărilor radicale de strategii la Washington și Moscova

Ziua schimbărilor radicale de strategii la Washington și Moscova

Washington, 20 ianuarie 2021

Astăzi la Washington va avea loc învestirea lui Joseph (Joe) Biden, celui de-al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Odată cu venirea la Casa Albă a lui Biden este mai greu de spus ce nu se va schimba, decât ce se va schimba în politicile celei mai puternice forțe a lumii.

Moștenirea lui Donald Trump, care în maniera lui marginală și scandaloasă pentru prima dată în ultimii 152 de ani a refuzat să participe la ceremonia de transmitere a puterii prezidențiale succesorului său, este dezastruoasă din toate punctele de vedere. Ironic, dar cu mare doză de adevăr, mulți analiști se întreabă dacă nu cumva bombasticul slogan trumpian „America first” („America în primul rând”), avea în vedere distrugerea înainte de toate a Americii, pe urmă a altora. Pentru că în multe aspecte intenția i-a reușit de minune lui Trump, iar incitarea de la 6 ianuarie curent, la luarea cu asalt a Capitoliului, palatul național care găzduiește Congresul Statelor Unite, le-a întrecut pe toate. Pe acest fundal, lauda de ieri a lui Trump, în ultimul său speach pe YouTube în calitate de ocupant al Casei Albe că este unicul președinte al SUA care în timpul mandatului său nu a declarat război nimănui, sună ilogic. Pentru că este primul președinte al SUA care a dispus atacarea celei mai importante instituții democratice a țării sale, iar divizarea americanilor, pe criterii rasiale, ideologice și politice, se dovedește a fi cea mai vizibilă, mai profundă și mai certă afacere a mandatului său.

După distrugerea Americii, altă preocupare de principiu a lui Trump a fost subminarea Uniunii Europene. Pe aceasta el o vedea ca pe un concurent contrapus ideologiei lui de „First America”, nu ca pe un aliat strategic. Trump a salutat și a încurajat chiar, mult mai deschis ca Putin, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, ajutând astfel Rusia să-și ducă la îndeplinire una din cele mai sofisticate operațiuni pe frontul european anti-liberal. Dacă mai rămânea încă patru ani la Casa Albă, angajarea lui Trump în destrămarea UE avea să continue cu siguranță. Pentru asta nu era nevoie să declare nimănui război. Trebuia să susțină, cu trumpiană dezinvoltură, curentele politice dezintegratoare din oarecare țări, cultivate de cu vreme acolo de Kremlin. Putin miza mult pe acest curaj excentric al lui Trump. Asta o știau toți liderii europeni și au răsuflat ușurați când alegerile din SUA au determinat oprirea lui Trump la această haltă a istoriei. Realizând că glonțul i-a trecut pe lângă ureche, liderii europeni s-au grăbit să declare ieri, în ajunul învestirii noului președinte, că în el, Europa „are un nou prieten la Casa Albă după patru ani lungi”, că Statele Unite revin în Europa, care „este pregătită de reînnoire cu un vechi partener de încredere pentru a da o nouă viață prețioasei alianțe”.

Cu Biden la cârmă, SUA rămâne acasă să-și vindece rănile unei domnii istovitoare, dar se întoarce și în lumea pe care a părăsit-o pe domeniile securității globale și regionale, a protejării mediului înconjurător, a luptei cu terorismul mondial și combaterea pandemiei.

Republica Moldova va avea de acum înainte la Casa Albă un președinte care a vizitat-o în perioada când de ea se vorbea ca despre o poveste de succes a Parteneriatului Estic, care îi cunoaște problemele, inclusiv cele ale corupției endemice cu care se confruntă. Protagoniștii marii corupții, cei care au profitat atunci de vizita lui Biden nu ar trebui să-și facă planuri pe partea de spălare a imaginii. Ei au stricat firava poveste de succes și au trădat nu doar interesele propriului popor, dar și încrederea mult prea generoasă a partenerilor de dezvoltare, SUA și UE. Asta nu se uită și nu se iartă.

Moscova, 20 ianuarie 2021

Și la Moscova astăzi este o zi crucială, deși acolo nu au avut loc alegeri și nici puterea politică nu are de gând să schimbe ceva în eșaloanele ei blindate. Astăzi Kremlinul oficial va trece pe planul doi pericolul de gradul zero anunțat în anii din urmă că ar veni din partea Statelor Unite ale Americii și NATO. De astăzi, Rusia va introduce în toate hărțile militare și în toate protocoalele de securitate națională numele celui mai nou și mai periculos dușman al său. Noțiunea de inamic strategic pe care Putin a cultivat-o perseverent și cu care a țintuit până acum Statele Unite, va fi atribuită de azi înainte… poporului rus. Implicit, direcția strategică de atac a tuturor forțelor combative ale „măreței” Rusii va fi reorientată dinspre exterior, către inamicul din interior, acolo unde regimul prevede că se va izvodi în curând pericolul de moarte pentru existența sa.

Evenimentul care a stimulat acesta drastică schimbare a paradigmei de evaluare strategică a realelor amenințări este filmul „Palat pentru Putin”, pus în ajun pe rețelele de socializare și pregătit de Fondul de Investigare Anticorupție al lui Alexei Navalnîi. Opozantul rus a fost arestat, după cum se știe, la întoarcerea lui din Germania, unde a fost readus la viață în urma tentativei de omor prin otrăvire cu preparatul „Noviciok”. Navalnîi și echipa au demonstrat în altă investigație că în spatele atentatului se află serviciile de spionaj rusești, însuși Putin. Echipa lui Navalnîi a prevăzut măsurile de represiune la care poate recurge regimul și a montat prevăzător un film construit pe o amplă muncă de investigare a schemelor prin care Putin și acoliții lui din eșaloanele de vârf ale puterii extrag sume enorme de bani din care își fac o viață de lux, în timp ce poporul rus trăiește în mare parte în condiții de supraviețuire. În 24 de ore, filmul cu o durată de aproape două ore a fost privit de peste 20 milioane de ori și numărul curioșilor să afle adevărata față a lui Putin crește cu peste un milion de privitori pe oră. Evident, este vorba de un fenomen-avalanșă, care poate pune în mișcare un întreg popor. În cei peste douăzeci de ani de regim oligarhic al lui Putin în el s-a acumulat prea multă umilință, care poate exploda de la o scânteie. În anul electoral pentru o nouă componență a Dumei de Stat, avalanșa începutului de an ar putea să se transforme într-un torent capabil să pună capăt dezmățului putinist. Cu atât mai mult, cu cât Navalnîi, din arestul lui, dar și prin intermediul filmului, cheamă poporul rus să se dezbare de frică și să iasă sâmbătă, 23 ianuarie, la proteste în piețe și străzi peste tot în țară.

Așa deci, evaluarea de stringentă actualitate a strategilor de la Kremlin se dovedește a fi una corectă: astăzi pericolul numărul unu pentru regimul Putin nu este nici America și nici NATO; forța distrugătoare este însuși poporul rus, dezlegat de frică. Poporul este în legitim drept și trebuie să atace un regim ajuns în stadiul descompunerii morale.

***

Investigațiile lui Navalnîi despre Putin, dar și toate celelalte din seria luptei cu corupția, sunt de un real folos și pentru cetățenii Republicii Moldova. Mai ales pentru cei care suferă de intoxicațiile morbide ale propagandei regimului Putin. Ei mai pot să se convingă de cât egoism animalic și de câtă criminală rea-credință dă dovadă Dodon și organizația lui de răufăcători atunci când încearcă legarea Republicii Moldova de coada intereselor odiosului regim al lui Putin.

Valeriu Saharneanu

20 ianuarie 2021

Filmul „Palat pentru Putin”:

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.