Zelenski trimite scrisoare sultanului de la Kremlin

Este evident că relațiile catastrofice ruso-ucrainene au intrat într-o fază nouă. Cel puțin asta este așteptarea după înlocuirea oligarhului Petro Poroșenko la președinția acestei țări cu actorul de comedie Volodimir Zelenski. Încotro se vor îndrepta acestei relații după schimbarea timonierului de la cârma statului ucrainean? Se vor ameliora ori se vor deteriora în continuare? Problema nu e simplă deloc fiindcă, se știe, un dans plăcut ochilor lumii se face în doi. Fosta pereche Putin-Poroșenko mai mult s-a cotonogit decât a dansat. Ucrainenii și-au schimbat reprezentantul. Pe când cel de-al doilea, cel de care depinde armonia dansului, adică ameliorarea relațiilor dintre ruși și ucraineni, a rămas neschimbat. El se află în continuare la timona statului rus și se numește Vladimir Putin.

Ori, Vladimir Putin o ține pe a lui: îi tratează pe ucraineni cu mult dispreț, chiar cu superioritate rasială aș spune, și se folosește de perioada de tranziție a puterii prezidențiale de la Kiev pentru a arunca gaz pe focul aprins de el în estul Ucrainei. Simplificarea regimului de acordare a cetățeniei Federației Ruse pentru populația celor două regiuni ocupate, Donețk și Luhansk, este o provocare imensă și înseamnă un pas greu spre legitimarea, „po-russki”, a anexării celor două regiuni ucrainene la Rusia. Exact după modelul Transnistriei, Abhaziei, Osetiei și, în cele din urmă, al Crimeii. Contrar chiar și a unor relații reci și rezervate, strict protocolare dintre state, dar și a cutumelor diplomatice internaționale, Putin a refuzat să-l felicite pe Zelenski cu victoria în alegeri, precizând prin iscoadele lui de la Kremlin că o va face doar dacă noul președinte al Ucrainei va dovedi cu fapte că le merită. Aroganță pe care și-o putea permite doar Hitler în relația cu cehii ori cu polonezii – popoare rasial inferioare arienilor conform ideologiei naziste – înainte ca acestea să fie invadate. Ori în veacurile de mai apoi sultanul de la sublima Poartă cu gheaurii Vecii zaporojene.

Abia pregătindu-se să intre în exercițiul funcției, Zelenski și echipa lui se vede că au luat act de palma și opercotul lui Putin, date pidosnic peste spațiul fizionomic ucrainean. Răspuns la ele este „Declarația lui Volodimir Zelenski…” pe care nu m-am putut abține să nu o traduc spre cunoașterea publicului românesc neștiutor, poate, de rusă ori ucraineană. Declarația este și o lecție de învățat pentru demnitarii moldoveni din categoria celor cu coloana vertebrală încovoiată.

„Declarația

lui Volodimir Zelenski cu referire la ideea președintelui FR de a elibera cetățenilor ucraineni pașapoarte rusești

În legătură cu declarațiile președintelui FR Vladimir Putin vreau să remarc următoarele.

În primul rând, nu aș sfătui autoritățile ruse să piardă timpul în zadar în încercarea de a ademeni cetățenii ucraineni cu pașapoartele Federației Ruse. Se va găsi probabil cel care se mai află sub influența propagandei. Cineva o va accepta probabil de dragul unui interes pecuniar ori pentru a încerca să se eschiveze de la urmărirea penală. În acest sens putem chiar să punem la dispoziția lui Vladimir Putin lista cetățenilor Ucrainei care în timpul cel mai apropiat vor simți un foarte mare disconfort în țara pe care ei au furat-o cu cinism, abuzând de înaltele lor funcții. Lasă ca Rusia să decidă din nou unde are ea nevoie mai mult de asemenea „profesioniști” – la Rostov ori în Magadan.

Ucraina se deosebește însă prin faptul că, noi, ucrainenii avem în țara noastră și libertatea cuvântului, și mass-media liberă, și internet. De aceea noi ne dăm foarte bine seama ce reprezintă pașaportul rusesc.   

Acesta este dreptul să fii arestat pentru un protest pașnic.

Acesta este dreptul să nu ai alegeri libere și corecte din punctul de vedere al concurenței.

Acesta este dreptul să uiți în genere despre drepturile firești și fundamentale ale omului.

De aceea este greșit să mizezi pe faptul că mulți ucraineni ar avea mare poftă să devină material pentru o „noua fosilă petrolieră” în care autoritățile rusești încearcă să-și transforme propriul popor.

Ucrainenii sunt oameni liberi ai unei țări libere. Țară independentă, suverană și indisolubilă. Cetățenia Ucrainei înseamnă libertate, onoare și demnitate. Sunt ceea ce noi am apărat și vom apăra în continuare. Ucraina nu va abandona misiunea de a fi un exemplu de democrație pentru statele din spațiul post-sovietic. Drept parte a acestei misiuni va lua inclusiv apărarea, va acorda azil și cetățenie ucrainene tuturor celor care sunt gata să lupte pentru libertate. Vom acorda ajutor și statut de refugiat tuturor celor care simt nevoia să lupte alături de noi pentru libertatea noastră și a voastră.

Cu Ucraina și ucrainenii nu ar trebui să se discute în limbajul amenințărilor, al presiunilor militare ori economice. Nu este calea cea mai bună care ar duce la încetarea focului ori la deblocarea procesului de la Minsk.

Subliniez încă o dată că sunt pregătit de reluarea tratativelor. Sper ca la următoarea întâlnire în formatul normandian Rusia să demonstreze pregătirea ei pentru de-escaladare. Dovadă concretă a acestei pregătiri trebuie să fie gătința de a proceda la un  schimb reciproc de cetățeni (prizonieri de război ori cetățeni sechestrați – n.n.) după principiul „toți pentru toți”. Fără careva excepții. Suntem gata din partea noastră să discutăm noile condiții de conviețuire ale Rusiei și Ucrainei. Cu înțelegerea clară că normalizarea definitivă a relațiilor dintre ele poate să se întâmple doar după de-ocuparea totală. Atât a Donbasului cât și a Crimeii. Ucraina nu se predă! În toate înțelesurile acestui cuvânt.

Eu totuși sper că în Rusia tot mai mulți tind să vorbească, decât să tragă cu pușca.

Și, de bună seamă, nu sunt Dumnezeu ca dorințele mele să se împlinească. În același timp gândesc că la vremea lor toți cinovnicii vor fi chemați să dea socoteala adevăratelor lor fapte anume în fața Lui. Nimeni nu va nimeri direct în Rai. Mai întâi va fi Judecata.”

Valeriu Saharneanu

30 aprilie 2019

Lasă un răspuns