Xenofobul Dodon trebuie oprit

25 ianuarie 2004, Miting

Când se pomenesc în fața dezastrelor naționale în forma unor răzvrătiri ale grupurilor radicalizate ori chiar războaie civile, istoricii, politicienii, jurnaliștii cad pe gânduri și se întreabă, plini de remușcări: De unde a apărut Molima urii? De când s-a așternut peste noi Dihonia intoleranței? Cine e Piromanul care s-a jucat cu scânteia?

Sunt meditații post-factum, întârziate, de regret pentru cele întâmplate.

Cu titlu de prevenție, vă invit să priviți cum crește Molima în cochilie, să cunoașteți Dihonia în față, să memorați fizionomia Piromanului la lumina scânteii cu care se joacă.

Molima, Dihonia și Piromanul, sunt trei ipostaze ale aceluiași personaj politic contemporan nouă. Este Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova. Din primele zile de mandat, retorica lui  este profund jignitoare conștiinței naționale, cea care a scos R. Moldova din ghearele imperiului sovietic și a proclamat Suveranitatea și Independența, aduce atingere demnității noastre naționale, frizează xenofobia.

La Moscova, Dodon a întrecut orice măsură. Ura lui pentru români a debordat în saloane oficiale și auditorii studențești, în comunicate pe surse și conferințe de presă. Doar ca să placă celui căruia vrea să ne închine.

Dodon nu este un prost de la natură ca să nu fie băgat în seamă. Nu e un idiot cu diagnostic medical ca să fie lăsat în aiureala lui. Dacă este, atunci cei care l-au instalat în jilțul de Președinte, de șef de stat, cum ar fi, ar trebui să-l consilieze ca să-și mai camufleze metehnele, fobiile, patologiile. De ochii lumii, măcar. Nu se întâmplă! Din contră, Dodon le amplifică: fără rușine, fără teamă, fără răspundere.

Sub protecția regimului oligarhic, cel care l-a născut și la ridicat în acest post, Dodon lovește în sentimentele naționale și în demnitatea românilor, ațâță minoritățile la ură împotriva națiunii titulare, discriminează limba și profanează istoria neamului nostru.

Dacă statul de drept este nefuncțional, iar celui existent oligarhic îi priesc derapajele xenofobe ale lui Dodon și el va continua să debiteze enormități anticonstituționale în același regim al iresponsabilității, trebuie să ne așteptăm la o ripostă, la apariția în substraturile societății a unor mișcări de rezistență împotriva  președintelui nerod.

Formulele sunt binecunoscute: ura naște ură; intoleranța naște intoleranță; vacuumul legal naște ilegalitate; violența verbală naște violența fizică.

Popular vorbind, cel ce seamănă vânt, culege furtună.

Xenofobul Dodon trebuie oprit înainte ca molima urii, dihonia intoleranței și piromanul din el să se răspândească peste tot în societate.

Valeriu Saharneanu, 21 ianuarie 2017