Vocea Basarabiei: istoria unui atac raider. Adio, „Forum Radio Vocea Basarabiei”

De astăzi, 22 iunie 2015, la postul de radio Vocea Basarabiei, capturat de oligarhul cleptoman Filat cu complicitatea penalului Țîbuleac, a fost sistată una din cele mai importante emisiuni. Este vorba de „Forum Radio Vocea Basarabiei”, emisiunea care în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 20.30 și până la 21.30, făcea posibilă relația directă a postului de radio cu radioascultătorii săi.

„Forum Radio Vocea Basarabiei” a fost preluată, ca un stindard de luptă, din mâna stației „Antena C” căzute în anul 2006 în bătălia contra regimului comunist al generalului Voronin. O oră de emisie în direct prin telefon cu radioascultătorii a fost pe parcursul a mai bine de opt ani o posibilitate de manifestare a opiniei publice vis-a-vis de cele mai importante evenimente și fenomene ale vieții. La Vocea Basarabiei telefoanele au fost deschise exprimării libere a cetățenilor chiar de la început, dar „Forumul” a concentrat interesul a zecilor și sutelor de mii de radioascultători pentru discuții serioase pe temele cele mai arzătoare ale frământatei noastre tranziții. În aceste emisiuni, radioascultătorii au învățat să devină cetățeni activi, să aibă curajul să-și spună și apere pozițiile și convingerile, să parcurgă anevoiasa cale de la ignoranță la cunoaștere, de la pasivitate politică și socială la angajament și implicare cetățenească.

În perioada comunistă, „Forumurile Radio Vocea Basarabiei” au fost adevărate perne de oxigen pentru mulți cetățeni ai Republicii Moldova. Sunt cunoscute istorii când în localitățile situate în zone cu probleme de recepționare a frecvenței, oamenii se deplasau pe culmile dealurilor ca să poată asculta Forumul. Alții înregistrau emisiunea pentru ca a doua zi să o asculte și dezbată în cercuri mai largi. Unii radioascultători se ofereau să propună rudelor ori cunoscuților din localitățile din afara ariei de acoperire să asculte emisiunea prin telefon, ținînd receptorul aproape de difuzor.

Deși regimul a încercat de mai multe ori să determine sistarea emisiunii, postul de radio a rezistat în fața presiunilor datorită solidarității publice a radioascultătorilor. Ei s-au mobilizat în momentele grele în apărarea politicii editoriale a postului de radio, considerându-se parte a lui integrantă.

Și iată că la 22 iunie 2015, postul de radio Vocea Basarabiei și-a trădat radioascultătorii. Emisiunea cea mai așteptată și mai plină de frământările vieții a fost aruncată din grilă, în pofida promisiunilor că noul proprietar nu va face schimbări în acest sens.

Ideea de sistare a Forumului a apărut chiar în primele zile după capturarea postului de radio în februarie 2014. Planul de executare a fost pus în aplicare abia acum pentru că, după trădarea vectorului european în urma alegerilor din 30 noiembrie, după furtul de miliarde al banului public, radioascultătorii Vocii Basarabiei nu încetează să se revolte, criticând vehement poziția lui Filat și rolul lui în aceste tărășenii antidemocratice și antinaționale.

După pierderea independenței editoriale, radioul a ajuns să se lepede și de radioascultătorul său activ. Este culmea decăderii, este dovada că PLDM care a pus lațul pe grumazul postului de radio cu mâna mișelă a trădătorului Țîbuleac are instincte mai reacționare decât ale comuniștilor.

Este un atentat la bunul simț, la libertatea de exprimare, la spiritul postului de radio Vocea Basarabiei care a rezistat regimului comunist, dar a fost răpus pe la spate de regimul fățarnic și hoț al oligarhului Filat.

Valeriu Saharneanu, jurnalist,

Fondatorul postului de radio Vocea Basarabiei