Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » Veste proastă pentru Dodon: în Kârgâstan, fraudarea alegerilor parlamentare a provocat azi noapte o revoluție

Veste proastă pentru Dodon: în Kârgâstan, fraudarea alegerilor parlamentare a provocat azi noapte o revoluție

Presa internațională informează că protestele apărute ieri în capitala Kârgâstanului pe fundalul nemulțumirilor provocate de publicarea rezultatelor parțiale ale alegerilor parlamentare care au avut loc duminică, 4 octombrie, s-au transformat într-o adevărată revoluție.

Protestele au început ieri dimineață, adunând în piața centrală a Bișkekului, capitala țării, cca 5 mii de protestatari, convocați de partidul național-patriotic „Cion kazat”. Spre seară, în stradă au ieșit alte zeci de mii de protestatari chemați și de alte partide care au considerat că accesul lor în parlament a fost îngrădit brutal de guvernarea girată de președintele Sooronbay Jăănbek. Partidele acolite ale acestuia au luat, conform rezultatelor preliminare, jumătate din locurile din parlament, fapt care a și aprins scânteia protestelor.

În ciuda opunerii forțelor de ordine, în decursul acestei nopți, protestatarii au asaltat și au luat sub controlul lor așa numita Casă Albă, palatul în care își au reședința Parlamentul și Președinția acestei republici. În interior au fost semnalate focare de incendii și devastate birourile deputaților.

La scurt timp după aceasta, protestatarii au asaltat clădirea Comitetului Securității Statului, iar spre dimineață au luat sub control Guvernul și Primăria Bișkekului. În decursul nopții, la cererea protestatarilor, au fost eliberați din închisori fostul președinte, Almazbek Atânbaiev, condamnat la 11 ani, și fostul prim-ministru, Sapar Isakov, condamnat la 15 ani de pușcărie.

Liderul partidului de opoziție „Ata Meken” (Patria”), Janar Akaiev, a declarat că în locul fostului executiv va fi format un guvern al poporului și va fi desemnat un nou prim-ministru. Protestatarii au numit un intendant al Bișkekului și un nou director al Comitetul pentru Securitatea Statului. Totodată, noul procuror general numit de forțele protestatare, a anulat rezultatele alegerilor parlamentare de duminică și a declarat că vor fi trași la răspundere toți funcționarii care au contribuit într-o formă sau altă la falsificarea alegerilor.

Sooronbay Jăănbekov, președintele Kârgâstanului, a declarat azi dimineață că în țară a avut loc o tentativă de lovitură de stat și a chemat partidele de opoziție să-și retragă oamenii din stradă. Președintele a poruncit în același timp forțelor de ordine să nu deschidă focul asupra protestatarilor și i-a chemat pe toți la pace.

În același timp, Maksat Mamâtkanov, unul din liderii opoziției și al mișcării protestatare spontane a declarat că actualul președinte va fi demis din funcție.

Agențiile de presă precizează că în timpul protestelor au avut de suferit în jur de 600 de oameni, 150 dintre care au avut nevoie de spitalizare. Un protestatar a fost omorât.

***

În conformitate cu rezultatele preliminare ale alegerilor din Kârgâstan, doar patru partide au trecut pragul electoral de 7 procente. Cele mai multe sufragii le-a obținut partidul „Birimdjik” (Единство), foarte apropiat familiei prezidențiale și partidul „Mekenim Kyrgystan” (Kârgâstanul nostru), apropiat clanului fraților Matraimov. Se estimează că rezultatul sumar al acestor două partide ar putea asigura majoritatea politică în Parlament.

Valeriu Saharneanu,

6 octombrie 2020

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.