Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » Venirea căror vremuri indică chipul de oaie spăsită, luat de gruparea Șor în noul Parlament?

Venirea căror vremuri indică chipul de oaie spăsită, luat de gruparea Șor în noul Parlament?

Mai multă lume a remarcat schimbarea șocantă de comportament în noul Parlament al Republicii Moldova a exponenților partidului „Șor”. Cuminte, corectă, tolerantă, spăsită și, mai ales, cooperantă cu fracțiunea majoritară a PAS pe care mai ieri o făcea cu ou și cu oțet, – azi nimic nu amintește de gruparea cea zburlită, gregară și pusă pe năbădăi din fostul legislativ. Șoriștii se arată azi cu totul altfel decât înainte de alegeri, deși oamenii sunt cam aceeași care doar cu câteva luni în urmă făcuseră corp comun cu socialiștii lui Dodon, sprijinindu-le toate stupiditățile legislative și guvernul trăsnit al acestora. Ei nu mai sunt șacalii colțați, consumatorii de hoituri politice – spaima parlamentului de ieri. În parlamentul de azi ei au luat chipul oii spăsite, arătându-se dispusă să voteze toate proiectele „bune pentru oameni” ale majorității. „Opoziție constructivă” se numește noua lor înfățișare. Înainte însă de a o trece în categoria deprinderilor cameleonice ale metamorfoză de comportament șoristă trebuie văzută ca un semn de luat aminte: ce vrea să spună cameleonul?

***

De prin 2015 încoace, de când pe bolta tuciurie a politicului moldovenesc a apărut steaua escrocului Șor, cei care au știut să-i descifreze corect arătările au avut o măsură în plus a vremurilor care sunt și care cât de curând aveau să urmeze. Am spus, vremuri, fiindcă la astea ne referim, la vremuri, cu deosebire de vechea tradiție țărănească de a prevedea cum va fi vremea peste iarnă, la citirea stratului de grăsime de pe splina porcului tăiat în ajunul Crăciunului, de Sfântul Ignat. Unii dintre cei avizați de circumstanțe să țină seama de nuanțele comportamentului lui Șor și le-au ignorat, au plătit din gros pentru această neglijență. Fostul prim-ministru Filat, cel care l-a clocit pe Șor în cuibul scurmătoarelor lui de dolari, a suferit probabil de orbul găinii atunci când dintr-un ou al său a ieșit o altfel de pasăre, un fel de pui de cuc, cu o gușă mult mai mare, fiind mai lacom, mai rapace ca ceilalți și ca însăși cloșca-mamă. Apoi Filat a ignorat semnul cel mai tare, indicele care i s-a arătat cel mai clar în iunie 2015: scandaloasa basculare a condamnatului Șor în fotoliul de primar al orașului Orhei. Ascensiune deloc simplă, întâmplătoare, la noroc, cum s-ar spune, ci oferită puiului său de cuc sub stindardul și pe platforma propriului partid politic – semn al îngăduinței și prețuirii coborâte de la noul stăpân. Să nu-ți dai seama că aburcarea „cucului” i-a fost pe deplin controlată, că Șor nu-ți mai aparține și, în octombrie, cu câteva zile înainte de rușinosul tău arest, să-i mai și ceri bani prin telefon „de chiloți”, asta-i culmea prostiei. Fapt dovedit cu prilejul memorabilei procesiuni de așezare a sa în cușcă avută loc în data de 15 octombrie 2015.

După puciul parlamentar din 20 ianuarie 2016, întreaga putere a fost adjudecată de Plahotniuc. Începând cu această dată, comportamentul lui Șor a trebuit să arate că statul legii și al bunului simț a sucombat, că Republica Moldova are alt drum decât cel emanat de logica evenimentelor anului 2009. Era un semnal dat forțelor politice din interior, dar și partenerilor externi. Rolul revenit lui Șor a fost, ca și în cazul rezolvat al întemnițării lui Filat: cel de secătură cu misiuni speciale. În anii următori i s-a poruncit să ridiculizeze mișcarea protestatară anti-oligarhică și să țină în șah parteneriatul deja obositor cu Ghimpu, de pe dreapta, și cel, cu Dodon, de pe stânga, din ce în ce mai periculos din cauza prea incluzivelor și periculoaselor politici pro-moscovite ale acestuia. Periculoase nu din cauza că Dodon ar dăuna Republicii Moldova, ci că Moscova ar strâmtora aria „suveranității” lui oligarhice. Sub augurul înaltei permisivități, fiind pus cu precauție sub tăișul sabiei lui Damocles, care putea să cadă peste el în forma unei decizii deja definitive a Instanțe Judecătorești, Șor a avut sarcina de următorul salt politic – accederea în Parlament.

În 2016-2019 Șor a arătat tuturor semne urâte. Dacă zicem că a avut un comportament execrabil, spunem foarte puțin. Șor s-a năpustit asupra presei care îl arăta așa cum este, îngtr-un miting zgomotos și-a scos cureaua de la pantaloni și a demonstrat în fața unui public numeros cum îi va lovi pe jurnaliști și pe oponenții politici. Șor și asistenta lui pe partea de „comunicare”, Tauber, au inventat fel de fel de mitocănii menite să impresioneze, să șocheze. Miza era să dezbată agenda publică de la temele principale: furtul miliardului, răpirea aeroportului, devalizarea băncilor – teme cu implicare directă și criminală a lui Șor și a patronului său politic, Plahotniuc. În campania electorală din 2018-2019, Șor nu a cruțat banii. Cu cei furați de la bănci, și alții storși în conturile lui prin scheme din alte afaceri criminale, a mituit primari și consilieri, a cumpărat artiști, activiști și televiziuni care să-i cânte în strună, a picurat otrava desfrâului civic în strachina săracilor, făcuți de el cu zecile de mii. Șor a golit de sens un ditamai sistem electoral al unui ditamai stat despuiat. Sloganul cel mai popular al alegerilor din 24 februarie 2019 – „Șor fură, dar ne dă și nouă” – a fost pecetea perversiunii pure a unui stat guvernat de bandiți. Sloganul este despre Șor, dar și despre Plahotniuc, Dodon, Filat, Leancă și ceilalți ca ei, cu care aceste căpetenii s-au înconjurat, cu care au colaborat și care le-au servit de acoperire.

Intrarea lui Șor în Parlamentul-2019 a fost un semnal că procesul de descompunere politică a statului a atins cota cea mai de jos. Criza care a urmat în vara aceluiași an, fuga lui Plahotniuc și a lui Șor din spațiul pustiit de ei, crease un dezechilibru în sistemul statului oligarhic. Sprijinit de ruși, Dodon a încercat să-l preia, recurgând mai întâi la serviciile Blocului ACUM, apoi la ale unui ciot al PD, în frunte cu Filip, țintind prin el debarasarea de guvernul Maiei Sandu. Șor l-a atacat dur pe Dodon în toate aceste manevre, dar s-a calmat și s-a pitulat ca o potaie plouată la picioarele lui atunci când a fost chemat să i-a locul lui Filip. În această poziție, gruparea Șor a intrat în campania electorală din 11 iulie 2021, a lucrat ca și în alegerile din 2019 cu bani furați și a trecut pragul electoral datorită inerției conservate a sistemului ticăloșit al lui Plahotniuc.

***

Răzbaterea Partidului Șor în Parlamentul-2021 este unul dintre marile eșecuri ale acestui scrutin, gândit – al curățării. Eșecul scrutinului este însă succesul lui Șor. Este și acesta un semn. Si anume, că sistemul statului mafiot și corupt rămâne a fi o realitate încă vie, încă potentă și încă foarte periculoasă. Sistemul acestui stat a suferit o mică înfrângere la vârful piramidei, în Parlament, va mai suferi una odată cu formarea Guvernului. Alături de Președinție, cele trei instituții vor ocupa aproape tot vârful piramidei de putere. Dar din acest punct și până la baza de jos a complicatului organism al statului, sistemul ticăloșit va încerca să se reorganizeze și să reziste, simulând lealitatea față de factorii schimbării, în fapt însă așteptând vremuri prielnice ca să revină în forță. Semnul, că anume așa trebuie să procedeze de acum înainte vârcolacii sistemului ticăloșit, îl dă în Parlament gruparea escrocului Șor, prin comportamentul ei metamorfozat. Astfel sugerând, că la această frântură de vremuri, moaca de șacal a escrocului nu se mai poartă deschis. Din rațiuni de securitate ea se consideră periculoasă pentru sănătatea fiecărui escroc în parte și pentru însăși viața în general a sistemului. Ca mare maestru al genului, Șor recomandă grupării sale, iar prin ea și tuturor ticăloșilor aciuați prin toți porii statului, purtarea, cu cât mai prefăcută resemnare, a chipului oii spăsite. Poate cineva îi va crede.

 Valeriu Saharneanu

31 iulie 2021

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.