Va reuși sau nu Dodon să bage grumazul R. Moldova în ștreangul creditului rusesc? O poate face doar cu ajutorul Partidului Democrat

Unul din proiectele diabolice ale lui Dodon de transformare a Republicii Moldova într-o colonie a Rusiei se apropie de punctul culminant. Astăzi Parlamentul va avea pe ordinea de zi propunerea de ratificare a unui acord prin care Federația Rusă va da Republicii Moldova un credit pe zece ani, cu rata dobânzii de 2% în valoare de 200 milioane de euro.

Modul obscur în care a fost tranzacționat acest așa numit acord, condițiile de creditare și prevederile de-a dreptul scandaloase ale unor articole au stârnit pe bună dreptate discuții aprinse în societate. Experți și analiști economici, politicieni și jurnaliști au ridicat mari semne de întrebare la felul în care acest credit scump și acoperit de neclarități a fost promovat în dauna unor granturi, ajutoare și împrumuturi venite de la Uniunea European și alte organizații financiare internaționale.

Primul în tabăra promotorilor creditului rus obscur este șeful statului Igor Dodon. În maniera lui total iresponsabilă el a estompat cu rea credință valoarea ajutoarelor și împrumuturilor venite din Occident și a dat prioritate, în pofida evidențelor păgubitoare, împrumutului rusesc. Concluzia experților și opoziției politice este că Igor Dodon ar avea interese meschine în dezvoltarea acestui proiect. În primul rând, s-a constatat că acordul nu este rodul unor negocieri la nivel de Guverne, cu implicarea Miniștrilor de Finanțe. Din partea Republicii Moldova documentul este semnat de ambasadorul R. Moldova la Moscova, iar din partea Federației Ruse semnătură nu este decriptată. Este un acord semnat de un nimeni cu alt nimeni.

Bănuielile că împrumutul rusesc este o formă de finanțare a campaniei electorale a lui Dodon este pe deplin fezabilă. Banii nu vor veni pe conturile Băncii Naționale sau ale Ministerului Finanțelor, așa cum se întâmplă cu tranzacțiile încheiate cu UE, FMI sau BM. Ei vor fi depuși în două tranșe pe conturile unei bănci private indicate de omul lui Dodon, Chicu. Acordul prevede că firmele rusești vor avea acces la acești bani, participând cu proiecte de infrastructură. Se știe că infrastructura, construcția de drumuri, este schema rodată de profitorii de „otkaturi”, iar Dodon trebuie căutat printre ei. Schema este diabolică: companiile rusești vor lua bani din creditul rusesc, vor transfera o parte din ei pe conturile indicate de Dodon, se vor folosi de restul din banilor în forma cea mai libertină, având în vedere „parteneriatul” cu Dodon și complicitatea „sus-pușilor” de la Guvern, iar cetățenii vor întoarce rușilor cele 200 de milioane de euro, plus 40 de milioane de euro rata dobânzii. Frumoasă afacere! Și asta nu e totul.

Experții au observat în așa numitul acord conține o prevedere cu totul inedită. Conform cu prevederile art.7, p. 2, Republica Moldova ca stat își asumă datoriile private ale tuturor agenților economici față de Federația Rusă. Partea rusă, vicleană precum o știm, a studiat tema și a făcut socoteli de miliarde de dolari care ar putea fi puși pe spatele statului moldovean, inclusiv cele 7 miliarde de dolari datorate Gazpromului de compania moldo-rusă Moldovagaz, pentru gazul folosit gratis de ocupanții ruși de la Tiraspol. Nu ați uitat, sperăm, că în ianuarie 2017, în cadrul primei sale vizite în calitate de președinte ales al Republicii Moldova, Dodon a promis lui Putin asumarea acestei datorii de către Guvernul de la Chișinău. Cetățenii Republicii Moldova ar putea fi declarați buni de plată și pentru posibilele „datorii” ale lui Alexandru Dodon, fratele șefului „nostru” de stat, și ale companionului său Igor Ceaika, fieciorul fostului Procuror General al F.R., prietenul președintelui „nostru” și finanțatorul generos al Fundației primei „noastre” doamne. Astfel, momită de Dodon cu un împrumut obscur de 200 milioane de euro, Republica Moldova are toate șansele să fie îmbrobodită cu datorii de zeci de miliarde în fața Rusiei.

Acordul prevede această posibilitate, iar întrebarea firească este cum se numesc acei care negociază, semnează și ratifică o asemenea tranzacție păguboasă – niște oameni nebuni de cap ori niște trădători în deplină conștiință?

Ținând cont de destăinuirea lui Dodon, făcută vara trecută lui Plahotniuc pe tema necesității de criptare a operațiunii de federalizare a Republicii Moldova, putem afirma cu tărie că un asemenea acord umilitor, vădit păgubos și aducător de pericole reale însăși ființării statului, îl poate negocia, semna și promova doar niște răuvoitori de cea mai josnică speță, niște trădători fără de pereche pe lumea asta.

Coloana a Cincea rusă a lui Dodon din Parlament nu poate de una singură obține ratificarea acestui acord rușinos. Rămâne să vedem dacă la actul de trădare vor adera și euro-deputații conduși de Pavel Filip. Astăzi pentru Partidul democrat a venit momentul adevărului.

Valeriu Saharneanu

23 aprilie 2020

Lasă un răspuns