Unirea practică: ce ar avea de câștigat medicii și farmaciștii

În România:

1 martie 2018: creșteri spectaculoase ale salariilor din Sănătate anunțate de guvern. Exemple

Începând de joi, 1 martie 2018, salariile brute de bază urmează să crească până la nivelul prevăzut în grilă pentru anul 2022.

Remunerațiile medicilor și asistenților medicali ar trebui să fie majorate, potrivit Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului bugetar, cu procente cuprinse între 70 și 172%.

Majorările ce urmează să intre în vigoare

Exemple de salarii nete care se vor acorda de la 1 martie:

  • Medic primar din unități sanitare clinice – 9.106* (39880.64 MDL)
  • Asistent medical cu studii superioare – 3.040
  • Infirmieră unități clinice – 2.586 lei
  • medicii rezidenţi, în funcţie de specialitate şi gradul de pregătire, vor beneficia de creşteri ale salariului de bază ( nete) între 151% şi 287%.

Alte exemple, de salarii brute:

  • medic rezident anul III unităţi sanitare clinice : 103% ( 8.343 lei)
  • medic primar, anatomie patologică şi medicină legală : 71% ( 20.234 lei)
  • medic rezident anul I, serviciide ambulanţă / compartimente de primire urgenţe / secţii / compartimente de ATI : 106% ( 7.098 lei)
  • asistent medical, studii superioare, serviciide ambulanţă / compartimente de primire urgenţe / secţii / compartimente de ATI : 67% ( 5.545 lei)
  • medic primar, unităţi sanitare neclinice : 172% ( 15.254 lei)
  • asistent medical PL, unităţi sanitare neclinice : 70% ( 4.794 lei)

 Sursa: http://cursdeguvernare.ro/1-martie-cresterile-spectaculoase-ale-salariilor-sanatate-anuntate-de-guvern-niste-exemple.html

*Calculat la cursul de 1 RON = 4.3796 MDL, din data de 16.03.2018

În Republica Moldova:

După şase ani de studii şi încă trei sau patru de rezidențiat, un medic moldovean cîștigă mult sub nivelul unui trai decent.

Datele cu care operează autorităţile arată că în ultimele două decenii aproape jumătate dintre medicii din Republica Moldova au părăsit sistemul, în special din cauza salariilor mici dar şi a condiţiilor precare de muncă. O bună parte dintre ei au plecat în domeniul privat, alţii peste hotare. Situaţia este mai critică în mediul rural – la Ocniţa, de exemplu, spitalul raional duce lipsă de peste 40 de specialişti, iar la Cantemir de peste 30. Cum îşi propune Ministerul Sănătăţii să oprească exodul medicilor?

Un medic începător, după şase ani de studii şi încă trei sau patru de studii aprofundate la rezidențiat poate conta pe un salariu de câteva mii de lei, mult sub nivelul de care ar avea nevoie pentru un trai decent.

Sursa: https://www.europalibera.org/a/cum-isi-propune-ministerul-sanatatii-sa-opreasca-migratia-medicilor/29007652.html

P.S Materialul Nu este un îndemn la plecare. Nimeni nu trebuie să plece nicăieri. Populația are nevoie de îngrijiri calificate, precum medicii au nevoie de salarii decente pentru o viață cu demnitate. Îmbunătățirea este posibilă dacă vrerea profesională a medicilor va înainta clasei politice decidente cerințe hotărâte de reunificare a Republicii Moldova cu România. Vor pleca toți dacă Unirea va întârzia.

Lasă un răspuns