UNIAN: Amenințarea lui Putin nu este o cacealma. I se va permite oare să apese butonul nuclear?

Dictatorul rus Vladimir Putin a amenințat din nou lumea cu folosirea armelor nucleare. UNIAN a observat cât de dură a fost reacția internațională la noile ultimatumuri.

Discursul dictatorului rus Vladimir Putin și tezele exprimate în el nu sunt noi pentru lume. Până la urmă, a fost vorba din nou de „politica agresivă anti-rusă a Occidentului”, „amenințări împotriva Rusiei și rușilor”, „împingerea Kievului pentru a transfera operațiuni militare pe teritoriul Federației Ruse” și așa mai departe.

„A început și șantajul nuclear. Nu este vorba doar despre bombardarea centralei nucleare Zaporojie, care este amenințată de un dezastru nuclear, încurajat de Occident, ci și despre declarațiile unor reprezentanți de rang înalt ai principalelor țări NATO. cu privire la posibilitatea și admisibilitatea utilizării armelor de distrugere în masă – arme nucleare împotriva Rusiei… În eventualitatea unor amenințări la adresa integrității teritoriale a țării noastre, pentru a proteja Rusia și poporul nostru, cu siguranță vom folosi toate mijloacele pe care le avem la dispoziție, nu este o cacealma”, a spus Putin.

Reacția la ea nu s-a lăsat așteptată mult.

Consecințe grave

Una dintre primele reacții la declarațiile președintelui Federației Ruse a venit de la Casa Albă, unde rușii au fost avertizați de „consecințe grave” în cazul unui atac nuclear asupra Ucrainei. Astfel, John Kirby, coordonatorul de comunicații strategice al Consiliului Național de Securitate al SUA, a subliniat că comportamentul lui Vladimir Putin s-a schimbat, așa că SUA au luat în serios declarațiile acestuia.

„Este iresponsabil să vorbim despre energia nucleară în acest fel, dar este și atipic în ceea ce privește modul în care a vorbit în ultimele șapte luni. Și luăm asta în serios. Monitorizăm îndeaproape poziția lor strategică pentru a o schimba pe a noastră, dacă este necesar. „, – a spus Kirby.

În discursul său la Adunarea Generală a ONU din 21 septembrie, președintele american Joe Biden a vorbit și despre Rusia și armele nucleare: „Un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU a atacat o țară vecină – Rusia a încălcat fără rușine fundamentele Cartei ONU. Putin. a amenințat din nou Europa cu arme nucleare. Și acum Rusia adună mai mulți soldați, Rusia încearcă să organizeze un referendum fals… Și aceasta este o încălcare directă a Cartei ONU”.

Liderul american a mai subliniat că Rusia ignoră în mod grosolan regimul de neproliferare a armelor nucleare.

 „Indiferent de ce se întâmplă în lume, Statele Unite sunt gata să ia măsuri critice pentru controlul armelor nucleare. Regimul de neproliferare este unul dintre cele mai mari succese ale acestei instituții (ONU). Nu putem permite lumii să alunece înapoi acum. ”, a subliniat Biden.

În același timp, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a răspuns amenințărilor Kremlinului cu un avertisment sever: „El (Putin) știe că un război nuclear nu trebuie purtat niciodată și că nu poate fi câștigat și va avea consecințe fără precedent pentru Rusia. „

Ben Hodges, fostul comandant al forțelor americane din Europa, a vorbit și despre probabilitatea unui atac nuclear al Federației Ruse. Potrivit acestuia, SUA pot răspunde Rusiei prin lovirea bazelor militare din Crimeea ocupată.

„Poate că răspunsul SUA nu va fi nuclear, ci suficient de distructiv, de exemplu, pentru a distruge flota Mării Negre a Federației Ruse sau bazele rusești din Crimeea ocupată”, a spus generalul.

O aventură periculoasă

În Uniunea Europeană, potrivit Reuters, iluziile lui Vladimir Putin au forțat o întâlnire urgentă a miniștrilor de externe. Reprezentantul Comisiei Europene pentru politica externă, Peter Stano, a spus că președintele rus joacă o „aventură nucleară foarte periculoasă”.

„Putin joacă un joc de noroc nuclear. El folosește un element nuclear ca parte a arsenalul său de teroare. Acest lucru este inacceptabil”, a spus Stano.

Cele mai multe reacții la șantajul nuclear rusesc au venit de la oficialii guvernului britanic. În special, ministrul Afacerilor Externe al Marii Britanii, Gillian Keegan, a numit declarațiile lui Putin o escaladare alarmantă. Iar ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a subliniat că declarația dictatorului rus este o recunoaștere a eșecului invaziei Ucrainei.

„Nici o amenințare și nicio propagandă nu poate ascunde faptul că acum Ucraina câștigă războiul, comunitatea internațională este unită și Putin devine un paria global”, a spus ministrul britanic.

Potrivit ministrului de Externe al Letoniei, Edgars Rinkevičs, astăzi lumea ar trebui să-și îndrepte eforturile pentru a sprijini Ucraina, fără a ceda șantajului lui Putin.

„Dar Rusia de astăzi este la fel de periculoasă pentru Europa și lume precum a fost Germania nazistă în secolul trecut”, a spus Rinkevichs.

O adevărată indignare a fost cauzată la Vatican de amenințările exprimate de la Kremlin. Cu toate acestea, Papa Francisc, numind „nebunie” gândurile „unilor” despre eșecul nuclear, nu a spus cuvântul „Rusia” sau cuvântul „Putin”: „…În acest război tragic, unii se gândesc la arme nucleare, care este pur și simplu o nebunie…”.

Nu lăsați să fie apăsat butonul nuclear

Expertul „Prisma ucraineană” Oleksandr Krayev subliniază că după declarațiile lui Putin despre armele nucleare, discursul președintelui american Joe Biden la Adunarea Generală a ONU ar fi putut fi schimbat. Ar fi fost logic să ne așteptăm ca reacția la acțiunile Rusiei să fie mai dură.

„Dacă vom prezenta o imagine idealistă, ar trebui să existe o declarație privind revizuirea statutului de membru al Rusiei la ONU. Poate că ar trebui să așteptăm și o declarație despre tranziția SUA la un nou nivel de pregătire a forțelor armate. Dar într-un fel sau altul, cel puțin, ne așteptam la o retorică mai dură și la sancțiuni mai mari. Și, la maximum, trecerea SUA la un nou nivel de apărare și la un apel pentru excluderea Federației Ruse din ONU”, notează el.

„După ridicarea verbală a mizei ruse, țările occidentale nu vor mai avea argumente pentru a nu furniza Ucrainei rachete operaționale-tactice, tancuri, avioane și drone de atac cu rază lungă. Adică totul, cu excepția armelor de distrugere în masă și a tipurilor interzise de Convențiile de la Geneva (deși Federația Rusă le folosește deja pe teritoriul Ucrainei). Iar în Federația Rusă va începe sezonul arderii comisaritelor militare…”, – notează fostul ambasador al Ucrainei în SUA Valery Chaly.

Potrivit Iuliei Osmolovska, expertă în programul GLOBSEC „Ucraina și Europa de Est”, reacția liderilor mondiali la declarația lui Putin despre posibilitatea utilizării armelor nucleare este doar un „mesaj liniștitor” pentru cetățenii din Europa. Dar asta nu înseamnă că liderii lumii nu sunt conștienți de amenințarea reală, pentru că nimeni nu poate prezice acțiunile lui Putin.

„Politicienii europeni sunt foarte sensibili la starea de spirit a populației. Și începerea unui război mondial cu folosirea armelor nucleare este exact amenințarea care sperie cetățenii din UE. Faptul că aceștia declară public că nu le este frică de o amenințare nucleară și considerață doar șantaj și cacealma este un mesaj către public să nu intre în panică. Este o iluzie, pentru că în realitate nimeni nu poate prezice acțiunile lui Putin. Este posibil ca mesajele corecte să fi fost cu siguranță transmise prin canale informale de comunicare , ce vor face partenerii occidentali în cazul în care (Putin) îndrăznește să întreprindă astfel de acțiuni.” , a menționat ea.

Adică, liderii mondiali nu numai că își exprimă îngrijorarea și emit avertismente către Kremlin, dar trebuie deja să planifice măsuri pentru a preveni loviturile nucleare ale Rusiei.

„Cred că aceasta este o planificare destul de serioasă cu presupune probabilitatea diverselor scenarii pentru a preveni un astfel de act. Ar putea fi chiar planificate operațiuni speciale folosind oameni din anturajul lui Putin”, spune Iulia Osmolovska.

„Prin discursul său, în special cu șantajul nuclear, Putin i-a încurajat chiar și pe cei care se îndoiau să se hotărască”, adaugă fostul reprezentant al Ucrainei la UE, Konstantin Eliseyev.”.

Sursa: unian.ua

Traducere din l. ucraineană

22.09.2022

Leave a Comment

(0 Comments)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *