Un român de urmat – Alexei Barat

Duminică, 22 decembrie 2019, l-am petrecut în ultimul drum pe Alexei Barat. A fost cronicarul de imagine a celor mai palpitante momente ale Mișcării de eliberare națională. A fost unul dintre profesioniștii cu participarea cărora a fost posibilă construcția fenomenului TV, numit Mesager-1990-1994.

Pentru poziția noastră, pentru tentativa de a face din Tv sovietică o Tv democariă publică am fost atacați, răniți, decimați. Împreună am făcut documentarele „Per apesra..” și „Zile de cumpănă”, am fost în zeci și sute de misiuni jurnalistice de risc maxim.

După ce a fost primul operator în puciul din 1991, după ce a fost unul dintre eroicii corespondeți în războiul din 1992, după ce a riscat zburând cu elicopterul de-asupra pozițiilor dușmane și a izvorât din temnița ocupanților cuvintele, devenite legendare, ale condamnatului la moarte Ilie Ilașcu – „vă iubesc popor româm”- , Alexei a fost practic alungat de la instituția pe care a servit-o ca pe o mamă – cu credință și devotament.

Inima lui nu a răbdat să vadă cu se se va termina procesul intentat de fiul devotat împotriva vitregei instituții-mamă. Va fi ea fericită de acum înainte? Cu certitudine, nu. Ca luptător, Alexei a plecat învingător.

Alexei Barat a fost un român basarabean activ, militant, înflăcărat și drept.

Dumnezeu să îl odihnească în pace.

Lasă un răspuns