„Un dezastru pentru Putin”

 

Presa internațională  comentează în termeni catastrofali lovitura dată Moscovei odată cu încheierea sâmbătă, 5 ianuarie 2019, a procesului de legitimare a desprinderii Bisericii Ortodoxe Ucrainene de Biserica Rusă.

În această zi, la Istanbul, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, a semnat în prezența Președintelui Ucrainei Poroșenko Tomosul privind autocefalia Bisericii ucrainene.

La 6 ianuarie, după săvârșirea sfintei liturghii, Tomosul a fost înmânat, la Istanbul, întâistătătorului Bisericii Ortodoxe ucrainene autocefale, mitropolitul Epifanie al Kievului și întregii Ucraine.

Așadar, anul 2019 începe cu una din cele mai mari lovituri date lui Putin și Rusiei, în pretențiile ei de a se afirma pe nou ca un imperiu.

Cotidianul polonez „Gazeta Wyborcza”, notează la 6 ianuarie 2019 într-un editorial întitulat „Un dezastru pentru Putin” și preluat de Eurotopcs că de această lovitură dată Moscovei se face vinovat însuși președintele rus:

Dacă mandatul lui Putin ar fi pe sfârșite, s-ar termina chiar zilele următoare, el ar trece în istorie ca un perdant, responsabil de faptul că mai întâi Georgia, iar acum și Ucraina, au ieșit cu totul de sub sfera de influență a Rusiei… Fără aceste „provincii” Rusia nu mai este un imperiu… Putin merge pe urmele lui Gorbaciov, căruia rușii îi incriminează destrămarea URSS. Toată responsabilitatea revine în exclusivitate lui Putin: anume aroganța lui în relațiile cu vecinii și aventurile lui războinice au adus imperiul în fața colapsului.”

Putin și locotenentul lui pe partea religioasă, Kirill, au tot trâmbițat în ultimele decenii despre așa zisa „lume rusă”, încât Cancelaria Cerului a găsit de cuviință să-i arate cine este, de fapt. Georgia și Ucraina au plecat. Republica Moldova se mai zbate, ținută priponită de cioburile acestei lumi de elementele trădătoare și corupte – binomul Plahotniuc-Dodon – azi încă guvernante.

Înrobirea pe nou a popoarelor scăpate din lagărul sovietic nu mai poate trece. Ori, „lumea rusă” nu era altceva decât o pânză de camuflare după care Putin a tot încearcat să-și ascundă comandourile de asalt ale „omuleților verzi”.

Unde dai și unde crapă!

V.S.

8 ianuarie 2019

Lasă un răspuns