Valeriu Saharneanu

Când ai dubii, spune adevărul. (Mark Twain)

Home » ULTIMA ORĂ. Politico.eu: O grupare rusă a oferit liderilor separatiști catalani 10.000 de soldați

ULTIMA ORĂ. Politico.eu: O grupare rusă a oferit liderilor separatiști catalani 10.000 de soldați

O grupare rusă s-a oferit să trimită 10.000 de soldați în Catalonia pentru a ajuta regiunea să obțină independența în 2017. Este afirmația unui judecător care investighează presupusa utilizare abuzivă a banilor publici pentru finanțarea eșuatei tentative de separare a regiunii catalane de Spania.

La câteva ore după ce poliția spaniolă a arestat 21 de influenți oameni de afaceri catalani, suspectați de utilizarea abuzivă a fondurilor publice și spălarea banilor, judecătorul, Joaquín Aguirre, a spus că un grup rus creat în timpul erei lui Mihail Gorbaciov a oferit „sprijin” fostului președinte regional catalan Carles Puigdemont, inclusiv trimiterea 10.000 de soldați în regiune și bani pentru a achita datoriile Cataloniei, dacă el ar fi declarat independența. Nu au fost furnizate mai multe detalii despre gruparea rusă.

Deși Puigdemont a declarat independența Cataloniei în octombrie 2017, judecătorul a spus că el crede că oferta rusă a fost refuzată. Cererea de independență, considerată ilegală în temeiul constituției spaniole, a condus la suspendarea autonomiei Cataloniei, condamnări pentru 12 lideri catalani și Puigdemont care au fugit în Belgia.

„Dacă ar fi acceptat, evoluțiile ar fi fost probabil tragice și ar fi declanșat un conflict armat cu statul, soldat cu un număr necunoscut de decese”, a scris Aguirre într-un raport oficial care detaliază arestările și perchezițiile efectuate miercuri (28 octombrie 2020), văzut de agenția de știri EFE și mai multe ziare spaniole.

Judecătorul și-a bazat suspiciunile pe rapoartele de la Guardia Civil, una dintre forțele de poliție ale Spaniei, și două înregistrări audio găsite în telefonul lui Víctor Terradellas, unul dintre oamenii de afaceri arestați, care ar fi fost în contact cu un delegat al grupării ruse.

Un alt dintre cei arestați, Xavier Vendrell, fost membru al guvernului catalan și fost membru al grupului terorist dizolvat Terra Lliure, a fost înregistrat spunând că este supravegheat de serviciile de informații spaniole și vrea să i se „garanteze securitatea maximă pentru ca relațiile lui cu Rusia să nu devină cunoscute ”.

Raportul lui Aguirre menționează, de asemenea, o întâlnire între Oriol Soler, un om de afaceri arestat ca parte a aceleiași operațiuni și fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, la ambasada Ecuadorului din Londra la 9 noiembrie 2017. Potrivit judecătorului, întâlnirea a avut loc pe fondul unui „Strategii de dezinformare și destabilizare la care ar fi participat și guvernul de la Kremlin.” Judecătorul a mai spus că Soler a călătorit la Sankt Petersburg în iunie 2017.

Avocatul lui Soler, Benet Salellas, a descris argumentele judecătorului drept simple teorii și a declarat presei că clientul său nu va fi fost reținut dacă nu ar fi fost în favoarea independenței.

Puigdemont, care este acum membru al Parlamentului European, a acuzat statul spaniol de o încercare de a reprima susținătorii independenței catalane. „Încearcă [să aducă] moartea politică și civilă a mișcării de independență, deoarece la trei ani de la declarația de independență continuăm să luptăm pentru o cauză echitabilă”, a scris el pe Twitter.

Sursa: politico.eu

Name of author

Name: Valeriu Saharneanu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.