Trump a fost „concediat”

După rezultatele modeste ale republicanilor de marți, fostul președinte Donald Trump ar fi fost demis din cursa pentru viitoarele alegeri prezidențiale din partea acestui partid. Cel puțin așa afirmă CNN, citându-l pe Guvernatorul Republican al Georgiei Geoff Duncan: „Nu există nicio modalitate de a nega că Donald Trump a fost concediat marți seara. Comitetul de preselecție (al Partidului Republican) a promovat câteva alte nume în fruntea listei, printre aceștia se numără și Ron DeSantis[1], care se remarcă printr-o nouă abordare a și o gândire mai fiabilă”.

Un alt republican influent, Patrick J. Toomey, a spus pentru CNN : „Cred că influența lui Trump slăbește. Devine din ce în ce mai inutilă atât pentru partid, cât și pentru perspectiva acestuia. Toate acestea pot influența opinia populației până în 2024”, a spus republicanul.

 CNN mai afirmă că Partidul Republican din SUA a făcut o declarație referitoare la statutul lui Donald Trump, care a fost zdruncinat serios în rezultatul alegerilor de la jumătatea termenului prezidențial, fapt ce a provocat „demiterea” lui din (capul listei) Partidul Republican.  

Și influentul cotidian The Washington Post notează că ceea ce trebuia să fie un mare val roșu (culoarea Partidului Republican) care să acopere Statele Unite de la un capăt la altul, alegerile s-au transformat marți într-un eșec pentru republicani, dar mai cu seamă pentru Donald Trump. În caz că „valul” s-ar fi produs, Trump pregătea pentru săptămâna viitoare o lansare furtunoasă în cursa prezidențială de peste doi ani, pentru a reveni la Casa Albă în 2024. Ziarul relatează că chiar și unii partizani ai lui Trump i-au cerut acestuia să întârzie anunțul (oficial) de lansare, planificat pentru săptămâna viitoare. Însuși fostul consilier al lui Trump, republicanul Jason Miller, este citat de ziar cu intenția de a-l sfătui pe Trump să-și întârzie anunțul măcar după turul doi al alegerilor din statul Georgia, alegeri care vor da verdictul politic republicanilor, în general, și lui Trump, în special.

Unii republicani mai propun ca până atunci, Trump nu numai că trebuie ținut departe de statul Georgia, dar și să evite cât mai mult cu putință manifestările publice. Ei pun pe seama acestor manifestări multe din eșecurile colegilor lor în state considerate fiefuri dure ale republicanilor, precum statul Pennsylvania, unde alegerile au fost câștigate de un oponent democrat.

The Washington Post menționează că Trump a căutat să folosească alegerile de la jumătatea mandatului ca o oportunitate în a-și demonstra influența politică de durată după ce a pierdut Casa Albă în 2020. El a susținut peste 330 de candidați republicani în timpul scrutinului, ridicând adesea candidați neexperimentați, dar înregistrând și profunde defecte. Multe dintre pozițiile lor, inclusiv cele ce făceau ecou minciunilor lui Trump despre alegerile furate din 2020 și îmbrățișând puncte de vedere radicale despre interzicerea avorturilor, de exemplu, nu erau în concordanță cu mainstreamul politic.

Valeriu Saharneanu

11 noiembrie 2022


[1] Ron DeSantis este guvernatorul republican al statului Florida și considerat un posibil rival al lui Donald Trump pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale din 2024,

 

Leave a Comment

(0 Comments)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *