Teama alegerilor stricate – cel mai pronunțat sentiment al alegerilor 2019. 1. Îngrijorați de recidivă, diplomații își lasă redingota

1. Îngrijorați de recidivă, diplomații își lasă redingota

Este firesc să ne întrebăm, acum, înainte de startul propriu-zis al campaniei electorale: de ce, în preludiul ei, peste Republica Moldova s-a abătut un val puternic de mesaje pline de atenționări diplomatice în adresa autorităților moldovene. De ce, cele mai importante cancelarii ale lumii, într-un unison, arată îngrijorare și, într-un limbaj extrem de direct și deschis, dezbrăcat de redingota diplomatică, somează Chișinăul oficial de necesitatea asigurării unui scrutin liber, echitabil și corect?  

Primul mesaj a venit din Statele Unite. La 16 ianuarie, Departamentul de Stat al SUA (Ministerul Afacerilor Externe), într-o Declarație semnată de Robert Palladino, adjunctul purtătorului de cuvânt, menționează că „Statele Unite îndeamnă autoritățile din Moldova să întreprindă toate măsurile necesare pentru a asigura un proces electoral liber și corect și un rezultat transparent, care să respecte voința alegătorilor din Moldova. Încurajăm guvernul să pună în aplicare recomandările prealabile pentru Moldova ale Oficiului pentru instituțiile democratice și drepturile omului (ODIHR) al OSCE, care rămân încă neimplementate…”

Între timp, joi, 17 ianuarie, la Chișinău, sosește Teodor Meleșcanu, Ministrul de Externe al României, țara care de la 1 ianuarie deține Președinția Consiliului Uniunii Europene. Din comunicatul răspândit de MAE al României desprindem următorul demers al dlui T.  Meleșcanu cu referință la alegerile din Republica Moldova:  ”… încurajez Guvernul Republicii Moldova să ia toate măsurile necesare pentru avansarea parcursului european şi implementarea reformelor în baza Acordului de Asociere cu UE, inclusiv realizarea acţiunilor necesare în perspectiva alegerilor parlamentare din februarie 2019, pentru asigurarea celor mai ridicate standarde democratice în desfăşurarea procesului electoral”.

Cea de-a treia atenționare, mult mai consistentă, vine în data de 18 ianuarie dinspre Comisia Europeană, biroul Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, prin Declarația  făcută de Maja Kocijančić, purtătoarea de cuvânt a șefei diplomației europene: Alegerile credibile, incluzive și transparente la toate nivelurile, fie ele naționale sau locale, reprezintă pilonii oricărei democrații, iar respectarea voinței alegătorilor este unul dintre principiile democratice fundamentale. Prin urmare, alegerile parlamentare din Republica Moldova au o importanță crucială pentru credibilitatea angajamentului autorităţilor de la Chișinău față de asocierea cu Uniunea Europeană și pentru aspiraţiile democratice ale cetățenilor moldoveni… Din nefericire, evoluțiile recente, în special invalidarea rezultatelor alegerilor locale din Chișinău, au pus sub un mare semn de întrebare respectul pentru valorile democratice și supremația legii în Moldova. Aceste valori se află în centrul relațiilor Uniunii Europene cu Republica Moldova, așa cum sunt stipulate în Acordul de Asociere. Alegerile parlamentare vor fi un test crucial pentru respectarea acelor valori și principii de bază, pe care le-am convenit la semnarea Acordului.”

În sfârșit,  la 21 ianuarie, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, este rugat să transmită mesajul său societății și decidenților de la Chișinău, relativ la campania care stă să înceapă: „Mesajul este clar: așteptările Uniunii Europene, ale partenerilor internaționali sunt că alegerile vor avea loc într-un mod în care vom vedea un proces electoral inclusiv, credibil, transparent, iar înainte de alegeri – o campanie în care toți candidații vor avea șanse egale de a se înregistra, de a participa la campanie și de a avea acces la mass-media. Sperăm că vom avea un proces de votare fără probleme și fără excese și că vom vedea după procesul de votare și după ce rezultatele vor fi cunoscute că cei care au fost aleși își vor prelua mandatele.”

Pișcătura domnului Michalko – „sperăm că vom avea un proces de votare fără probleme șică cei care au fost aleși își vor (putea -n.n.) prelua mandatele – explică motivele îngrijorării generale a partenerilor externi ai cetățenilor Republicii Moldova (nu a Guvernării). Diplomatul european arată că marea coțcărie cu anularea rezultatelor alegerilor pentru Primăria Chișinăului din 2018 nu a fost și nu va fi uitată. Memento! Ea a fost comisă, în dauna Republicii Moldova, de actuala guvernare, tot ea, din păcate, organizatoarea alegerilor din 2019. Cu prilejul noii campanii, Michalko dă Guvernarea politică de la Chișinău cu nasul în propriul … material insalubru și o somează, franc și fără redingotă diplomatică, împotriva unei recidive. Ca diplomat european ce este, dar nevoit să poarte în misiunea sa la Chișinău salopetă de instalator, Michalko este îngrijorat: el nu poate să nu vadă că deja, la această etapă timpurie a campaniei, evenimentele arată un grad înalt al riscului ca recidiva să se producă. Dar la o scară inimaginabil mai mare.

Ca lucrurile să fie clare și limpezi, reprezentanta doamnei Mogherini, citată mai sus, le amintește responsabililor politici și administrativi ai alegerilor-2019, că „în afară de asigurarea unor alegeri corecte, autoritățile din Republica Moldova trebuie să efectueze o urmărire penală cuprinzătoare și imparțială a fraudei bancare, incluzând în special cazul lui Ilan Şor. De asemenea, este nevoie de reformarea profundă a sistemului judiciar şi de o luptă decisivă împotriva corupției la nivel înalt.”

 

Vorbe în vânt? E hilar, veți zice, să ceri „corupției la nivel înalt” să facă „reformarea profundă a sistemului judiciar”; pentru că ea a făcut deja reforma în felul în care a dus-o capul și i-a dictat interesul. Așa este. Numai că această ultimă parte a mesajului Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene este adresată doar tangențial guvernanților. Această parte este adresată în special cetățenilor Republicii Moldova. Celor care, pentru binele lor de astăzi și de viitor, ar trebui să țină cont în fața urnei de vot, cine protejează de fapt infractorii, cine ascunde frauda bancară, cine mimează reformarea profundă a sistemului judiciar, cine și de ce se ferește și se va feri mereu să dea o luptă decisivă corupției la nivel înalt.  

Valeriu Saharneanu

23 ianuarie 2019

Lasă un răspuns