Senator Ion Hadârcă: MIZELE PROIECTULUI ROMÂNESC PENTRU REPUBLICA MOLDOVA

DECLARAȚIE POLITICĂ
Ședința Senatului din data de: 16.10.2019

MIZELE PROIECTULUI ROMÂNESC PENTRU REPUBLICA MOLDOVA

Stimate domnule Președinte al Senatului României!
Stimate doamne și stimați domni Senatori!  

Subiectul pe care țin să-l abordez acum vine în continuarea analizelor întreprinse prin declarațiile prezentate recent în Senat. În prima a fost vorba despre îndemnul Rezoluției Parlamentului European din 19 septembrie curent ca România să insiste cu mai mult curaj și perseverență asupra anulării consecințelor nefaste ale Pactului Ribbentrop-Molotov. Al doilea subiect s-a referit la Acordul de Procentaj convenit la beție de Churchill și Stalin la 9 octombrie 1944 prin care România și întreaga Europă de Est au fost cedate lui Stalin, ceea ce în realitate însemna ocuparea și transformarea lor în colonii sovietice.

S-ar putea ca insistențele noastre pe aceste subiecte istorice să apară, în opiniile unora, drept rupte de realitate. Agitația cvasi-generală survenită în urma schimbării guvernării, campania alegerilor prezidențiale care-și ia avânt, lupta pe viață și pe moarte a partidelor pentru controlul puterii politice în stat par mult mai incitante și mai vandabile.

Nu zic nu. Însă, dacă am privi aceste turbulențe cu încetinitorul, am putea vedea că multe din cauzele care provoacă și grefează luptele de azi, provin direct din cele 90 de procente, pentru controlul României, date cu 75 de ani în urmă de Churchill lui Stalin, care în realitate au însemnat toate 100 de procente. Iar îngrijorarea cea mare este că epicentrul frământărilor geopolitice din Estul Europei a fost și rămâne a fi România.

 Cum putem anihila efectul celor 90 de procente ale lui Churchill date lui Stalin? Idei sunt multe și o singură soluție – să punem educația (civică, democratică, identitară) în fruntea tuturor priorităților, să creștem o generație de cetățeni conectată la sursele universale ale cunoașterii și dezvoltării.

Oricât am face abstracție de procesele reale care au loc în Republica Moldova (căci în această zonă afectată de Pact vrem să ajungem,) încercând să le omitem cu grijă, invocând obligația respectării independenței și suveranității acestui stat, trebuie să știm că cei care vor să mențină în continuare efectele Pactului și care, în fapt, sunt adversarii noștri geopolitici, nu respectă aceste reguli și desfășoară acțiuni de transformare a zonei într-un stat-satelit al veșnicului adversar geopolitic de la Est. Obiectivul acestuia este transformarea Republicii Moldova în zonă tampon între Vestul european și românesc și Estul rusesc.

Recursul la federalizare ori de acordare a unui statut special zonei transnistrene ocupate, ceea ce este același lucru, sunt obiective spre care Moscova se mișcă pas cu pas și consecvent. Nu fără succes, am vrea să subliniem. Instalarea în funcția de șef al statului a anti-românului și anti-europeanului filorus Dodon este ca și cum Tiraspolul separatist și-ar fi transferat o parte din atributele sale administrative către Chișinău.

Esența acestei activități subversive este demonizarea României, a Uniunii Europene, a Occidentului, iar rezultatele pot fi citite deja în sondaje. Ele demonstrează o distorsionare gravă de viziuni, de optică, de atitudine. Populația este indusă în eroare, este manipulată să-și îndrepte speranțele înspre sursa dezastrelor și să respingă mâna care le dă ajutor și le aduce salvarea.

Corupția guvernelor și sărăcia provocată de acest flagel sunt aliate extrem de eficiente ale activității de dezmembrare hibridă a Republicii Moldova. Generația tânără, segmentul de populație cel mai sensibil, nu rezistă și părăsește republica, netezind calea pătrunderii din ce în ce mai adânci la putere a molimei politice separatiste.

Dacă lucrurile se vor mișca în același sens cu aceeași viteză, nu este departe ziua în care Republica Moldova, fosta Basarabie istorică, parte componentă a României, va fi transformată în cap de pod de lansare a diverselor atacuri împotriva României. Prototipuri de acest gen există deja și funcționează. Pe linie politică, este Președinția Republicii Moldova, pe cea mediatică – divizia rusească de propagandă Sputnik cu statul major dislocat la Chișinău, pe linie confesională – armata a 15-a a Bisericii ruse a Chișinăului și a așa-zisei a întregii Moldove.

Nu descriu scenarii futuriste pe teme horor. Vorbesc despre lucruri care reflectă situația  din Republica Moldova. Faptul că, în adunări patriotice lacrimogene, ne lăsăm copleșiți de sintagma „Republica Moldova – cel de-al doilea stat românesc” foarte curând ar putea să ne provoace o cumplită dezamăgire.

Concluzia la care vrem să ajungem este că România trebuie să-și schimbe întregul concept asupra relațiilor cu Republica Moldova. Ele necesită a fi scoase din cârdășia relațiilor de partid, care, în mare parte, au provocat actuala stare. Relațiile trebuie dezvoltate la nivel de stat și consfințite la nivel european. Este timpul ca ele să fie incluse într-un proiect de țară al cărui obiectiv să urmărească, în definitiv, înlăturarea consecințelor Pactului odios. România ar trebui să se implice mult mai activ în soluționarea acestei probleme la nivel internațional. Astfel, ar putea contracara proiectele inițiate și promovate de Rusia prin cancelarii europene cu gândul lupului viclean, mascat sub blana de oaie, de federalizare a Republicii Moldova sub cântecul mieros de soluționare pașnică a conflictului transnistrean.

Vremurile se schimbă, dar năravurile ba, spune un proverb strămoșesc. Nu trebuie să admitem ca pământul românesc al Republicii Moldova să cadă victimă altor trocuri de teapa celui dintre Churchill și Stalin. De data aceasta dintre Rusia și Germania, de exemplu, care se zvonește că ar fi gata, desigur – în numele păcii în Europa, să bifeze pe un acord secret – șervețel de masă – următoarele: Republica Moldova este 90 la sută interes rusesc; 10 la sută – interes occidental, fără niciun dram de interes românesc.

Magistra istorie ne oferă lecții pentru a evita dezastrele, și nu pentru a le repeta la nesfârșit.

Mulțumesc.

Ion Hadârcă,

Senator de Vaslui

Lasă un răspuns