Senator Ion Hadârcă. Declarație politică: Rostul inaugurării Biroului NATO la Chișinău

Parlamentul României, Senat

DECLARAȚIE POLITICĂ

Adresată de către senatorul Ion HADÂRCĂ,Circumscripția electorală: nr.39 Vaslui, Grupul parlamentar: ALDE, Ședința Senatului din 13.12.2017

 ROSTUL INAUGURĂRII BIROULUI NATO LA CHIȘINĂU

Stimate domnule președinte,

stimate doamne și stimați domni senatori!

 Zilele acestea, în imediata noastră vecinătate, a avut loc un eveniment politic important care merită o atenție sporită. Vineri, 8 decembrie a.c., la Chișinău a fost inaugurat Oficiul de Legătură al NATO în prezența secretarului general-adjunct al NATO Rose Gottemoeller și a șefului Guvernului Republicii Moldova, Pavel Filip.

S-ar părea, nimic excepțional. Un ceremonial de rutină cu declarații de rutină, obligatorii în asemenea circumstanțe. Biroul Nord-Atlanticului este deschis în conformitate cu prevederile Acordului de cooperare NATO-RM, semnat la Bruxelles pe 29 nov.2016 de către premierul moldovean și secretarul-general NATO, Jens Stoltenberg. Misiunea nu are implicații militare, fiind o simplă reprezentanță diplomatică, având angajați civili care sunt experți ai statelor-partenere de dezvoltare ale Republicii Moldova. În cadrul ceremoniei, ambii oficiali au ținut să sublinieze că deschiderea Oficiului va contribui la consolidarea dialogului politic „fără a aduce atingere principiului neutralității constituționale a RM (P.Filip), iar secretarul general-adjunct NATO a accentuat că „NATO respectă pe deplin neutralitatea, independența și suveranitatea Republicii Moldova”.

Precum se vede, liantul ambelor mesaje, sfânta-sfintelor sau „vaca sacră” indiană a Republicii Moldova este omniprezenta, dar, vorba lui Caragiale, absolut inexistenta ne-u-tra-li-ta-te! Principiul neutralității a fost impus din afară Republicii Moldova odată cu prăbușirea imperiului sovietic și cu obținerea independenței, rămânând de atunci pe „hornul” Constituției RM ca acel drob de sare care atâta amar de vreme a blocat baba proastă din basmul crengian, împiedicând-o să-și salveze copilul libertății.

Sărind etapele blocajelor politice și lanțul de crize care, în toți acești ani, a zguduit până la extenuare firava statalitate moldoveană, vom remarca, evident, că accentul pe respectarea neutralității a fost spus anume pentru urechile vigilente ale Moscovei, care, oricum nu crede lacrimilor celor mici. Expresia acestei atitudini sfidătoare o regăsim în reacția imediată a celui care este porta-vocea Moscovei la Chișinău, actualul președinte, Igor Dodon. În declarația oficialului prorus „În legătură cu deschiderea Biroului de Legătură al NATO la Chișinău” se reia îngrijorarea eroinei crengiene că „activitatea distructivă a Guvernului… comportă riscuri sporite pentru securitatea națională a statului”, „tendința poporului moldovenesc (sic!) fiind de a menține neutralitatea statului… care contribuie la stabilirea unui climat pașnic atât în țară, cât și peste hotarele ei”, iar „deschiderea Biroului NATO ar putea să aibă grave consecințe negative” – nici mai mult, nici mai puțin! Cu alte cuvinte, pe implantatul kneaz moldovean nu-l deranjează manevrele militare permanente din coasta statului suveran ale separatiștilor tiraspoleni, împreună cu experții lor moscoviți, nu-l deranjează permanenta încălcare a neutralității de către armata rusă cu Birou permanent pe teritoriul RM, nu-l îngrijorează atacurile cibernetice ale hakerilor ruși și nici blocajele economice trimise vara ca viscolul de către marele mogul.

Vor sau nu vor toți binevoitorii neutralității moldovenești, dar un contraechilibru la toate aceste provocări poate fi doar un parteneriat strategic ferm și de durată cu Blocul Nord-Atlantic, unicul în stare să contracareze poftele expansioniste ale Răsăritului. Cu atât mai mult că Republica Moldova se confruntă și cu grave probleme structurale interne, cum ar fi înfloritoarea corupție, derapajele guvernărilor labile,, sărăcia și alte clivaje cronice insurmontabile. De aceea, cu atât mai binevenite sunt mesajele inaugurale în care s-a subliniat faptul că „Alianța Nord-Atlantică este dispusă să sprijine în continuare reformele în RM, pentru a consolida buna guvernare și instituțiile de stat, inclusiv eforturile de luptă împotriva corupției pe plan național”. Combaterea amenințărilor cibernetice, sporirea rezilienței și pregătirii pentru situații de urgență civilă, contracararea terorismului, reforma sectorului de securitate și apărare, care în realitate înseamnă modernizarea tehnologică și topirea balastului învechit, moștenit de la Armata Rusă – toate aceste obiective vor influența, cu certitudine, în bine starea de lucruri din cel de-al doilea stat românesc în condițiile unei politici coerente în procesul de integrare europeană coroborat cu o dinamică la fel de consecventă a sincronizării acestui proces cu cel al integrării în structurile Nord-Atlantice.

Cu o rândunică nu se face primăvara, dar, sperăm, că între Prut și Nistru, primăvara europeană și cea românească, oricum, va sosi!

Mulțumesc pentru atenție!

Ion Hadârcă, senator de Vaslui, 13 decembrie 2017

Lasă un răspuns