Senator Ion Hadârcă, Declarație politică: populația activă se adună la proteste pentru că îi pasă de soarta țării

DECLARAȚIE POLITICĂ

Ședința Senatului din data de: 05.09.2018

 O NOUĂ SESIUNE CU PROBLEME VECHI

Stimate domnule Președinte al Senatului României,

Stimate doamne și stimați domni Senatori!

La startul noului ciclu de lucru al Senatului aș vrea să profit de oportunitatea pe care ne-o oferă acest început în a puncta reperele și prioritățile perioadei legislative pe care o avem de parcurs.

Primul reper ține de semnificația Anului Centenar al Marii Uniri de la 1918. Am parcurs trei sferturi din el. Cel mai important eveniment al acestei perioade a fost aniversarea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă, la 27 martie.

La București aniversării i s-a dat o tentă oficială, iar ședință solemnă a Camerelor reunite ale Parlamentului României s-a încununat cu o Declarație inedită și curajoasă în care cea mai importantă instituție politică a statului a formulat, pentru prima dată după mai bine de șaptezeci de ani (1944), disponibilitatea României de a examina în mod expres o cerere juridic valabilă de reîntregire, venită din partea autorităților moldovene de dincolo de Prut.

Dincolo de Prut evenimentul nu a avut și nu are nicio abordare oficială. Autoritățile s-au prefăcut că nu îl văd și, deci, nu îl consimt. Un gest pe cât de rușinos, pe atât de grăitor. În schimb, aniversarea a fost cinstită pe larg, cu mult entuziasm și cu o masivă participare populară la Chișinău, în alte orașe și sate ale Republicii Moldova. O particularitate mai mult decât simbolică a Centenarului sărbătorit dincolo de Prut au fost sutele de declarații de reîntregire adoptate la nivel de primării și consilii locale. Alte zeci de primării de pe ambele maluri ale Prutului au semnat între ele acorduri de înfrățire și colaborare. Poporul este sincer în manifestările sale. El consimte aniversarea în toate aspectele ei și se bucură de ea.

Puțin mai jos voi reveni la subiect. Acum vreau să vorbesc despre prioritățile de ordin general asupra cărora ar trebui să ne concentrăm. Orientarea Programului de guvernare pe sporirea salariilor și a pensiilor, pe reforma sistemului educațional, pe stimularea creșterii economice a regiunilor defavorizate – ceea ce înseamnă mai multă bunăstare – este  corectă. Numai așa vom putea opri exodul de creieri și de forță de muncă de care avem nevoie pentru a construi o Românie cu adevărat europeană. Doar că aceste sporuri trebuie făcute în deplină concordanță cu ritmurile de creștere economică și de modernizare a României de azi.

Când spun asta mă gândesc în primul rând la județul Vaslui. Precum știți el face parte din zonele defavorizate ale țării, dar dispune de un potențial enorm de creștere în perspectiva unor investiții în infrastructură, în proiecte economice, în educație și sănătate, în inițiative de dezvoltare imediată și de lungă durată. Vasluienii, ca și  întreaga țară, așteaptă de la noi să ne dedicăm anume acestor politici. Pe prioritățile de dezvoltare ale țării ar trebui să ne concentrăm, să renunțăm la politicianismul gol, izvorât din ambiții personale și să dăm mai multă atenție programelor de interes național care generează stabilitate, progres și bunăstare.

Spuneam că Anul Centenar a intrat pe ultima sută de metri. Vom avea o toamnă și un sfârșit de an plin de evenimente înălțătoare. Manifestările de demnitate națională ale generației de acum o sută de ani au creat în țară și în rândurile românilor de pretutindeni vibrații de mare intensitate națională. Ele trebuie valorificate în repere bune pentru generațiile viitoare.

Păcat că atât la București, la 10 august, cât și la Chișinău, 1a 1 septembrie, în Anul Centenar, împotriva manifestanților a fost aplicată forța, s-a făcut uz de bastoane și gaze lacrimogene. După ce au parcurs mai mult de 1300 de kilometri de drum pe jos, participanții la Marșul Centenar Alba Iulia – Chișinău au fost tratați în capitala Republicii Moldova inuman, fiind îmbrânciți, loviți, imobilizați în forță. Ca să fie intimidați și dispersați, autoritățile moldovene au recurs la tertipuri mincinoase kaghebiste despre materiale explozive care, chipurile, s-ar fi aflat în echipamentele unioniștilor, au deconectat pe seară instalațiile de iluminat în centrul Chișinăului. Ultima acțiune cu organizarea întunericului este cât se poate de simptomatică pentru guvernarea de azi de la Chișinău: nimic pro-european în ea, decât corupție și obscurantism.

În consecință, atitudinea care se cere de la noi, membrii Parlamentului României, este să tratăm cu înțelegere populația activă care se adună la proteste pentru că îi pasă de soarta țării, condamnând, totodată, manifestările de agresiune și extremism provocate de unele elemente special infiltrate pentru a compromite manifestările pașnice ale cetățenilor. Ne exprimăm indignarea față de comportamentul guvernanților din Republica Moldova și acordăm tot sprijinul cauzei drepte a tineretului unionist de pe ambele maluri ale Prutului.

Mulțumesc.

Ion Hadârcă, senator ALDE de Vaslui

Lasă un răspuns