Senator Ion Hadârcă. Declarație politică: ELENA ALISTAR ȘI CONȘTIINȚA UNIRII

 

DECLARAȚIE POLITICĂ

Ședința Senatului din data de: 03.10.2018

ELENA ALISTAR ȘI CONȘTIINȚA UNIRII

Stimate domnule Președinte al Senatului României,
Stimate doamne și stimați domni Senatori!

Zilele trecute, la New York, la tribuna Adunării Generale a Națiunilor Unite ale Lumii, au urcat și au vorbit în fața unui for compus din șefi de state și conducători de guverne, doi reprezentanți ai celor două state românești: unul șef de stat și altul conducător de guvern. Problemele abordate de ei, pornind de la prioritățile celor două state despărțite geografic de apele Prutului, sunt importante, actuale și relevante.

„Conflictele prelungite din regiunea Mării Negre rămân o amenințare”, a subliniat de la tribună Națiunilor Unite șeful statului român cu capitala la București. La rândul său, conducătorul de guvern al celui de la Chișinău s-a plâns că „Exercițiile militare desfășurate în regiunea transnistreană de către trupele ruse în comun cu structurile de forță ale regimului secesionist de la Tiraspol, inclusiv cu utilizarea tehnicii militare pentru forțarea râului Nistru, sunt o adevărată provocare de securitate la adresa Republicii Moldova.”  

Ambii conducători, unul mai voalat, al doilea cu text deschis, vorbesc despre o amenințare.  

Acum o sută de ani, – subliniază de la tribuna ONU Președintele României, – românii şi-au îndeplinit marele vis, acela de a trăi  împreună într-o singură țară unită. Centenarul României Moderne Unite nu se referă doar la trecutul țării mele, cât mai ales la viitorul ei.”

Despre acel trecut cumplit de greu, dar glorios și plin de învățăminte pentru veacuri înainte, prim-ministrul Republicii Moldova – nicio vorbă. Nici la Chișinău, cu atât mai mult la Națiunile Unite. Ideea unui viitor mai demn pentru cetățenii țării lui nu intră în vizorul său. De ce? Pentru că gașca politică din care face parte primul ministru moldovean ignoră cu rea-credință trecutul de acum o sută de ani – Unirea de la 1918 – eveniment salvator, realizat de elitele intelectuale și politice ale vremii de pe ambele maluri ale Prutului.

Această gașcă este pătrunsă de un pragmatism cinic. Esența acestuia rezidă în sacrificarea interesului național al unei întregi comunități pe altarul interesului mărunt al câtorva indivizi. Îmbuibarea este scopul și obiectivul suprem al politicienilor de acest tip. Iar interesul lor este ca populația să rămână timp cât mai îndelungat în mlaștina sărăciei și a rătăcirii de neam.

Probabil, se așteaptă să fac referință la modelele similare, pe care „pragmaticii” oligarhi moldoveni, cuibăriți azi la putere  în Republica Moldova, le imită la Chișinău. Nu voi recurge la acest tip de comparație, deși, cunoaștem, – nici România nu duce lipsă de asemenea modele.

Gândul mă duce din nou la generația de la 1918, cea care ne-a dat modele de urmat pentru secole și milenii înainte. Unul dintre ele este Elena Alistar, unica doamnă, membru al Sfatului Țării. S-a născut în Basarabia istorică, județul Ismail, și s-a format în școlile din Chișinău și din Iași. A avut o poziție de viață activă și la lumina cărților și-a putut da seama de marea nedreptate prin care românii-moldoveni din stânga Prutului erau ținuți izolați de un secol de ceilalți frați ai lor.

Elena Alistar și-a dat seama că scopul politicii monarhiei țariste era deznaționalizarea semenilor săi și înglobarea lor în arealul străin rusesc. A întrevăzut că aceleași scopuri le are și abia formata republică sovietică. În numeroasele ieșiri publice, mai cu seamă în cele din toamna anului 1917 și în primele luni ale anului 1918, Elena Alistar a muncit de zor ca să explice de ce românii-moldoveni nu au altă cale de izbăvire decât Unirea cu frații de aceeași limbă, istorie și tradiție. În situația în care imperiul țarist a făcut ca gubernia basarabeană să fie acoperită de întunericul ignoranței, cu  90% de populație declarată analfabetă, iar biserica pravoslavnică să inoculeze în capetele țăranilor că țarul rus este Dumnezeul lor. Elena Alistar a conștientizat că întunericul poate fi combătut numai cu ajutorul școlii și al cărții românești. Ea a organizat o colectă de carte și a reușit să adune șapte mii de exemplare în Iașul vlăguit și el de nevoile războiului. În articolul „Dar de la frați”, scris pe marginea acestui eveniment frapant și publicat în ziarul „România nouă”, editat de ardeleanul Onisifor Ghibu la Chișinău, Elena Alistar scrie: „Cartea românească venită de la frații din România liberă va mântui Basarabia din întunericul de veacuri și o va ridica în rând cu celelalte țări românești…”.

În dezbaterile aprinse de după declararea neatârnării de Rusia a Republicii Moldovenești la 24 ianuarie 1918, Elena Alistar publică în același ziar un vizionar articol-apel către românii-moldoveni, intitulat „Acum ori niciodată…”:  „Dacă noi ne vom uni cu România, – scrie doamna deputat în Sfatul Țării, – ne vom avea cultura noastră națională, ne vom lumina împreună cu frații noștri și vom lucra spre îmbunătățirea stării țărănimii… Dacă nu ne-om uni acum cu frații noștri apoi nu se știe de va mai veni în viitor un timp atât de potrivit și în veci vom fi blăstămați de urmașii noștri, cari cetind istoria vor vedea că am putut făptui actul de unire și nu l-am făptuit. Eu mă tem de acest blestem și strig în gura mare: Să ne unim!”

Și, astfel, ne-am unit, la 27 martie 1918!

La o nouă cotitură și la distanța de o sută de ani, istoria ne aduce în fața unei situații similare. Dar iată că Centenarul României Moderne Unite, de care a vorbit la Națiunile Unite șeful statului român cu capitala la București, nu este prilej de bucurie pentru conducătorul de guvern înscăunat la Chișinău. Întâlnirea directă dintre demnitari nu s-a desfășurat în jurul chemării „Să ne unim!”, pe care a strigat-o  în gura mare curajoasa doamnă Elena Alistar. Cei doi bărbați de stat au vorbit despre cum și când mai trimite Bucureștiul bani Chișinăului. Pentru nevoile poporului? – credeți? Da, așa crede Bucureștiul. Și, da – pentru a-l ține și mai apăsat în mlaștina ignoranței și rătăcirii de Neam, cum procedează Chișinăul. Nesimțită cum este, gașca politică anațională la putere azi în Republica Moldova, fentează Europa, Washingtonul și Bucureștiul, crezând că nu o va ajunge blestemul urmașilor exprimat prin vocea profetică a Elenei Alistar.

Dar toate profețiile din Zodia Neamului se împlinesc până la urmă.

Mulțumesc.

Ion Hadârcă,

Senator de Vaslui

Lasă un răspuns