Senator Ion Hadârcă, declarație politică: ALEGERILE PARLAMENTARE DIN REPUBLICA MOLDOVA

DECLARAȚIE POLITICĂ
Ședința Senatului din data de: 27.02.2019

 ALEGERILE PARLAMENTARE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Stimate domnule Președinte al Senatului României,
Stimate doamne și stimați domni Senatori!

Duminică, 24 februarie, în Republica Moldova s-au desfășurat alegerile parlamentare. Ele au trezit un viu interes în regiune și în lume. Interesul vine din faptul că Republica Moldova se află la confluența unor falii de mari interese geopolitice. De câțiva ani însă alegerile de peste Prut sunt marcate și de interese oligarhice locale extrem de nocive. Impertinența acestora de a le folosi după bunul lor plac a stârnit în Europa  reacții de  nedumerire și  de îngrijorare.

Nedumerirea a fost provocată încă de alegerile prezidențiale din toamna anului 2016, când partidul principal al coaliției de guvernare, declarată proeuropeană, a promovat și ajutat un candidat antieuropean să preia funcția de șef al statului – pe socialistul pro rus Dodon. A făcut-o în dauna candidatului proeuropean, Maia Sandu.

Derapajele ar fi trebuit să alarmeze, mai ales, instituțiile care monitorizează procesele democratice din Europa de Est, atunci când, în primăvara anului 2018, rezultatele alegerilor locale pentru Primăria municipiului Chișinău, câștigate de opozantul puterii, Andrei Năstase, au fost în mod scandalos anulate.

Alegerile generale de duminică pentru Parlamentul Republicii Moldova au avut loc sub semnul acelorași derapaje. Toată lumea era dispusă să creadă că Partidul Democrat, responsabil de organizarea alegerilor, va încerca să se reabiliteze în ochii partenerilor europeni, organizând alegeri corecte și imparțiale.

Nu a fost să fie așa. Realitatea demonstrează că duminică, la Chișinău, a avut loc o farsă, nu alegeri. Soarta alegerilor a fost hotărâtă mult înaintea zilei destinate votului. Am urmărit în fapt cea mai urâtă și degradantă campanie electorală desfășurată vreodată în RM. Lipsa de la urnele de vot a circa 50% din electorat vorbește de la sine! Printre aceste 50% lipsă credem că se află și alegătorii pro unioniști – un segment electoral important care nu s-a regăsit nici într-o formațiune lansată în scrutin.

Statistic vorbind, situația este următoarea: prezența la vot a fost de 49,22 %. PSRM (socialiștii) a  acumulat 30,37 % ; Blocul ACUM  –  26,16 %; PDM – 23,02 %; Partidul Sor – 8,11 %.

            Alegeri parțial libere, am putea spune, au fost doar la secțiile deschise în diasporă. Căci la cele deschise în interiorul frontierelor, și mai ales în teritoriile adiacente zonei transnistrene ocupate de Federația Rusă, s-a comis o mare fraudă și diversiune. În dimineața zilei de 24 februarie, sute de autocare, autobuze și microbuze pline cu așa-ziși alegători transnistreni, au trecut Nistrul și au invadat secțiile de votare din localitățile din dreapta râului, unele deschise special pentru ei în ajunul scrutinului printr-o directivă a Comisiei Electorale Centrale. A fost o adevărată operațiune hibridă, doar că în locul armei de foc a fost întrebuințat votul. Votul letal pentru un stat democratic, suveran și independent. Fiindcă votanții veniți din teritoriile aflate în afara jurisdicției Republicii Moldova, zonă ocupată de Rusia în urma războiului de agresiune din 1992, nu aveau idee ce fel de alegeri au loc în dreapta Nistrului. Cei întrebați de jurnaliști de ce au venit, au răspuns fără pic de jenă că li s-au dat ori li s-au promis între 20 și 40 de dolari, sumă confirmată de mai mulți indivizi.

Și dacă votul a avut acest preț, turiștii de peste Nistru nu au scăpat ocazia să-și dubleze ori chiar tripleze venitul, votând pe liste suplimentare în mai multe secții. Comisia Electorală Centrală, complice la această diversiune, a dat și cifra acestui contingent – peste 37 de mii! Observatorii cred că au fost mult mai mulți. Or, chiar dacă admitem că au fost numai 37 de mii, înmulțim cifră cu media de 30 de dolari (ca să nu zicem 30 de arginți) și obținem 1 110 000 de dolari. Atât ar costa suveranitatea și independența Republicii Moldova la prețul  estimat pentru beneficiarii acestui tip de vot – Partidul Democrat de guvernământ, Partidul pro rus al Socialiștilor și mai noul Partid Șor.

Apropo, Partidul Șor, inexistent până mai ieri pe scena politică din Republica Moldova, a trecut și el, cu succes, pragul electoral. Cu 7 mandate este parte a noului Parlament. Ilan Șor fiind un afacerist vizat de investigațiile internaționale drept principalul manipulator în celebrul furt al miliardului de dolari din Banca Națională, este inculpatul condamnat în prima instanță la 7 ani și 6 luni de detenție, iar cea de-a doua instanță își întârzie premeditat convocarea. Metamorfoza condamnatului devenit peste noapte legislator a putut să se întâmple doar datorită protecției Partidului Democrat al lui Plahotniuc, cel care și-a făcut din Șor un complice, și, mai nou, un satelit cu 7 mandate în noua configurație a legislativului de la Chișinău.

Alegerile de duminică din Republica Moldova au fost fraudate masiv. Au fost aplicate multiple forme și metode. Despre două dintre ele am vorbit deja. A treia ca gravitate ar fi blocarea votului masiv al diasporei. Cu toate acestea alegerile vor fi validate, fiindcă atât judecătoriile cât și Curtea Constituțională din RM sunt aservite în totalitate. Vârful puterii se va reconfigura nesemnificativ: același binom va face agenda politică a Republicii Moldova în perioada următoare.

În pofida tuturor obstacolelor, cetățenii Republicii Moldova și o serie de partide pro europene s-au mobilizat în sprijinul opoziției anti oligarhice, reprezentate de Blocul ACUM, condus de cei doi copreședinți: Maia Sandu și Andrei Năstase. Într-o luptă inegală, acțiunea solidară a reușit parțial. În noul Parlament au fost promovați 26 de deputați ai Blocului. Misiunea lor este să demaște politica anti cetățenească și anti națională a regimului oligarhic, să restabilească statul de drept și să readucă Republica Moldova alături de România, pe drumul european de dezvoltare.

Le urăm succese în această grea misiune.

Vă mulțumesc.

Ion Hadârcă, senator de Vaslui

Lasă un răspuns