Senator Ion Hadărcă. Declarație în Senatul României pe marginea crizei din Republica Moldova

Declarație politică în Senatul României

11 iunie 2019

Onorat SENAT!

De câteva zile Republica Moldova este din nou cutremurată de criză. De data aceasta o criză constituțională de proporții care a dus la apariția a două guverne, a două instituții prezidențiale și a unei falii periculoase de dezbinare în imediata vecinătate a României și a UE!

Cunosc bine acel mediu politic și pot afirma cu exactitate că ceea ce se întâmplă azi în Republica Moldova are legătură strânsă atât cu trecutul dramatic al acestui ținut, cât și cu fenomene nefaste din prezent. Trecutul dramatic este mereu actualizat în Republica Moldova de amestecul permanent și degradant al Federației Ruse asupra proceselor politice de acolo, unde, apropo, în vârful puterii a ajuns marioneta Moscovei, Igor Dodon. Dintre fenomenele prezentului corupția politică este viciul care erodează fragila democrație și paralizează modestele vlăstare ale statului de drept, ținând republica în captivitate.

Mai clar, Republica Moldova este azi un stat ocupat de o grupare mafiotă ascunsă în spatele ștampilei unui partid politic, ascuns, la rându-i, în buzunarul oligarhului Plahotniuc.

În vara anului 2018, Parlamentul European a fost prevestitorul crizei de azi. În Rezoluția din 5 iulie 2018 el a dat definiția exactă a situației, notând că (citat): „Republica Moldova este capturată de interese oligarhice, cu o concentrare a puterii politice și economice în mâinile unui grup restrâns de persoane care își exercită influența asupra Parlamentului, Guvernului, partidelor politice, administrației de stat, poliției, justiției și presei.

A fost o notă gravă a instanței europene care, din păcate, nu a avut niciun impact asupra guvernării politice de la Chișinău.

Mai grav este faptul că însăși Curtea Constituțională din RM a fost transformată într-o armă împotriva statului de drept.

În consecință, vă îndemn să privim evenimentele de la Chișinău care  au adus la instalarea unei dualități de putere exclusiv prin prisma primei Hotărâri luate de noul Parlament ales în urma sufragiului din 24 februarie. Este vorba de declarația care statuează că Republica Moldova este un stat capturat.

Este important să ne dăm seama că în asemenea condiții nu poate fi vorba de susținerea chemării Partidului Democrat la alegeri anticipate în data de 6 septembrie, zi de vineri. Este o capcană pentru cetățeni și o petardă fumigenă pentru noi, pentru instituțiile internaționale.

Chem Parlamentul României să redacteze de urgență o adresă de susținere a noului Guvern al Republicii Moldova constituit în ziua de 8 iunie. Să acordăm sprijin moral Guvernului Maia Sandu și să-i încurajăm în complicata misiune pe care o au: de de-mafiotizare a Republicii Moldova. Statul de drept trebuie restabilit în Republica Moldova. Trebuie create condiții ca el să devină funcțional și să tragă demnitarii la răspundere, dacă e cazul, atât pentru uzurpare de putere, cât și pentru înaltă trădare.

Astfel vom fi alături de țările-partenere nouă și prietene Republicii Moldova – Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia, Suedia, de Uniunea European, de Statele Unite ale Americii, de Alianța Nord – Atlantică, de alte guverne și structuri internaționale care au trimis deja mesaje de sprijin.

Să ne adresăm cu o chemare și către fosta guvernare să se conformeze și să asigure transferul pașnic al puterii în stat, să evite dezastrul transformării Republicii Moldova într-o Venesuelă a Europei.

Vă mulțumesc.

Ion Hadârcă, senator de Vaslui.

Lasă un răspuns